Επίδομα ανεργίας: Οι νέες αλλαγές «ξεκλειδώνουν» έως και 1.300 ευρώ – Τι αλλάζει στους μακροχρόνια άνεργους

6'

Αναλυτικά τα νέα ενδεχόμενα που εξετάζει η ΔΥΠΑ – Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας και για ποιο λόγο

Mια κομβική αλλαγή που αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά το πρώτο τρίμηνο του 2024, είναι η εφαρμογή του νέου μοντέλου του επιδόματος ανεργίας που δε θα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό αλλά με το μέσο όρο των αμοιβών του απολυμένου την τελευταία τριετία. 

Το ύψος του επιδόματος μπορεί να φτάσει και τα 1300 ευρώ τους πρώτους μήνες της ανεργίας στις περιπτώσεις που ο άνεργος βρισκόταν πολλά χρόνια στην αγορά εργασίας και είχε υψηλούς μισθούς. Στη συνέχεια θα βαίνει μειούμενο χωρίς όμως ποτέ να υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του τακτικού επιδόματος ανεργίας που σήμερα ανέρχεται σε 479 ευρώ.

Το νέο σύστημα επιδότησης αλά κάρτ που βασίζεται στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη θα υλοποιηθεί αρχικά πιλοτικά με βάση αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 20.000 ανέργων ( δεν έχει οριστικοποιηθεί ο αριθμός) σε εθνικό επίπεδο η σε κάποια στοχευμένη γεωγραφική περιοχή.

Οι αλλαγές στους μακροχρόνια άνεργους
Αλλαγές δρομολογούνται και στο επίδομα ανεργίας για τους μακροχρόνια ανέργους ύψους σήμερα 200 ευρώ. Το επίδομα καταργείται και συγχωνεύεται στο νέο επίδομα ανεργίας ενώ θα γίνουν πιο ελαστικά τα εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να χορηγείται σε περισσότερους δικαιούχους. Επιπλέον εξετάζεται να διευρυνθεί το διάστημα καταβολής του επιδόματος για όσους έχουν εργαστεί αρκετά χρόνια και έχουν καταβάλει περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές.

Αυτή τη στιγμή, το επίδομα των 200 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους καταβάλλεται μετά τους 12 μήνες της τακτικής επιδότησης και για τους επόμενους 12 μήνες, ενισχύοντας τον άνεργο συνολικά για 24 μήνες. Σήμερα την ενίσχυση των 200 ευρώ την λαμβάνουν μόνο 20.000- 25.000 άνεργοι ετησίως λόγω των κριτηρίων που υπάρχουν, όταν οι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ για περισσότερους από 12 μήνες ήταν 488.714 το Σεπτέμβριο φέτος, το 58,4% του συνόλου των ανέργων.

Ο στόχος και τα μοντέλα του ΟΟΣΑ
« Δεν έχουν κλειδώσει ακόμα τα ποσά – επεσήμανε πρόσφατα ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης- Σχεδιάζουμε τη νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας ώστε αυτό να γίνει πιο δίκαιο, ανταποδοτικό και αποτελεσματικό για όσους έχουν δουλέψει πάνω από 20 χρόνια ,με υψηλές απολαβές που σημαίνει ότι έχουν συνεισφέρει στο σύστημα. Αυτοί πρέπει να πάρουν κάτι παραπάνω.

Εξετάζουμε το επίδομα να είναι αυξημένο στην αρχή ,γιατί η απόλυση , η ανεργία είναι πραγματικό σοκ για μια οικογένεια που υφίσταται αιφνιδιαστικά μείωση του εισοδήματος και στη συνέχεια να μειώνεται ώστε η μετάβαση να είναι πιο ομαλή.

Μελετάμε διάφορα μοντέλα με την τεχνική βοήθεια του ΟΟΣΑ και τη συμβολή του κονδυλίου των 100 εκ. από το ταμείο Ανάπτυξης. Επισκεφθήκαμε και τη Γαλλία να δούμε πως λειτουργεί εκεί το σύστημα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχουμε πρόθεση να μειώσουμε το επίδομα ανεργίας .Δεν πάμε να αποδυναμώσουμε το κοινωνικό δίκτυο. Αντίθετα θα δώσουμε κίνητρα για τη γρήγορη επανένταξη των ανέργων».

Οι στρεβλώσεις
Τέλος ο ίδιος πρόσθεσε πως: «Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε ακόμα αρκετές στρεβλώσεις. Ξέρετε γιατί είναι μικρός ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ; Γιατί ως κριτήριο λαμβάνουμε υπόψη μας το εισόδημα που είχε ο υποψήφιος πριν γίνει άνεργος . Αυτά θα αλλάξουν. Εξετάζουμε αλλαγές και στο επίδομα των μακροχρόνια ανέργων ώστε κάποιος που δούλευε για πάνω από 20 χρόνια και συνεισέφερε στο σύστημα να έχει την στήριξη της πολιτείας για μερικούς μήνες ακόμα μετά τους 12. Δηλαδή εξετάζουμε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της περιόδου επιδότησης και της ενσωμάτωσης του επιδόματος μακροχρόνια ανέργων στην τακτική επιδότηση ανεργίας. Όχι όμως για όλους , θέλω να είμαι ξεκάθαρος , αλλά μόνο γι αυτούς που έχουν συμβάλει στο σύστημα επί πολλά χρόνια.»

Πηγή: imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν