Η υπόθεση με το ξενοδοχείο στο Σαρακήνικο της Μήλου έβγαλε την κυβέρνηση από έναν επταετή λήθαργο, η οποία αντιλήφθηκε, έστω και εκ των υστέρων, τη σημασία των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ) οι οποίες βρίσκονται στο «ψυγείο» εδώ και χρόνια. Η καθυστέρηση, να θυμίσω, έχει οδηγήσει σε άλλη μια παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πάμε τώρα στην ιστορία. Το 2018 έγινε ο διαγωνισμός, το 2019 ανατέθηκαν οι ΕΠΜ με προθεσμία 2,5 χρόνια – ήτοι το 2022 θα έπρεπε να είχαμε τις μελέτες που θα έθεταν χρήσεις γης στις ευαίσθητες περιοχές της χώρας, ώστε στη συνέχεια να γίνουν τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ). Έτσι, όλοι θα ήξεραν – το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι πολεοδομίες, οι δασικές υπηρεσίες και λοιποί αρμόδιοι, αλλά και οι επενδυτές – τι επιτρέπεται και τι όχι σε κάθε περιοχή. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα Προεδρικό Διάταγμα (από τα συνολικά 23) παρά μόνο τρεις μελέτες για Μεσσηνία – Λακωνία, Κεντρική Μακεδονία και Εβρο – Ροδόπη.

Τώρα το υπουργείο τρέχει και δεν φτάνει ώστε να αναρτηθούν όλες έως τον Απρίλιο ενώ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έγιναν και ανεπίσημες επικοινωνίες με το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προκειμένου να μην καθυστερήσει ο έλεγχος των ΠΔ. Παράλληλα, πρέπει να αναθεωρηθεί και ο νόμος για τις χρήσεις γης.

Στο μεταξύ, μέχρι να γίνουν όλα αυτά, όπως έχει διαμηνύσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), οικοδομικές άδειες σε ευαίσθητες ή επιβαρυμένες περιοχές θα ανασταλούν ή θα ανακληθούν, κατά περίπτωση. Το θέμα μάλιστα έχει φτάσει έως το Μαξίμου, όπου, εντός της εβδομάδας, έχει προγραμματιστεί να γίνει ειδική σύσκεψη. Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός το 2021 από το βήμα του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) είχε δεσμευθεί ότι «η ανακήρυξη του καθεστώτος προστασίας για τις προστατευόμενες περιοχές Natura θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022». Έκτοτε… ουδέν νεώτερον από το οικιστικό μέτωπο.

Πηγή: tovima.gr