Εργασία συνταξιούχου: Ανοίγει σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα – Κίνητρα και κόφτες

7'

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δικαίωμα των συνταξιούχων να εργάζονται

Νόμιμα θα εργάζονται από σήμερα οι συνταξιούχοι καθώς ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας όπου θα δηλώνεται η απασχόληση.

Με βάση τον νόμο 5078/23 όλοι οι συνταξιούχοι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή επιπέδου σύνταξης, μπορούν να εργάζονται χωρίς περικοπή της κύριας ή της επικουρικής σύνταξης (μείον 30% έως 31/12/23).

Απλώς, πέραν της νόμιμης ασφάλισης για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, προβλέπονται τα ακόλουθα πέναλτι:

-Κράτηση 10% επί των αποδοχών των μισθωτών υπέρ ΕΦΚΑ.

-Συν 50% στις εισφορές κύριας σύνταξης υπέρ ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Και στις δύο περιπτώσεις οι εν λόγω κρατήσεις είναι μη ανταποδοτικές. Κατευθύνονται υπέρ ενίσχυσης του ΕΦΚΑ.

Αντιθέτως, οι πρόσθετες εισφορές που θα καταβληθούν στη διάρκεια της εργασίας του συνταξιούχου θα υπολογιστούν μετά την οριστική διακοπή της απασχόλησης και θα προσαυξήσουν τη σύνταξη…

Το εν λόγω μέτρο όντως ενισχύει τα πενιχρά οικονομικά των συνταξιούχων, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα καθώς οι πληρωμές του ΕΦΚΑ δεν αρκούν για την διασφάλιση ενός επιπέδου ζωής στην «τρίτη ηλικία», αλλά διευκολύνει και τις επιχειρήσεις να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό.

Αποκλεισμοί
Ωστόσο, και το νέο μέτρο εμπεριέχει αδικίες και αποκλεισμούς που δεν ταιριάζουν σε ένα ασφαλιστικό σύστημα.

-Οι συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν προβλέπουν κίνητρα παραμονής στην εργασία, αλλά θεσπίζονται «κίνητρο» επανόδου στην εργασία. Για περισσότερα από 40 έτη ασφάλισης η προσαύξηση σύνταξης είναι μόλις 0,5%, όταν από το 34ο και μέχρι το 40ό έτος το ποσοστό σύνταξης αυξάνεται κάθε χρόνο είναι +2,55%. Άρα οι ασφαλισμένοι έχουν κάθε κίνητρο να βγουν στη σύνταξη και πολλές δυνατότητες να… επανακάμψουν και πάλι (προφανώς διαπιστώνοντας το χαμηλό ύψος της σύνταξης…)

-Οι συνταξιούχοι αναπηρίας, ακόμη και με ποσοστό 50%, επανέρχονται χωρίς να έχουν την παραμικρή παρακράτηση επί των αποδοχών τους σαν απασχολούμενοι.

-Οι χήρες και τα ορφανά, εάν εργαστούν, χάνουν το 50% της σύνταξης (λόγω θανάτου), καίτοι η σύνταξη χηρείας διαμορφώνεται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, ενώ πρόκειται για νέους ανθρώπους με ανάγκες ανατροφής παιδιών και σπουδών.

-Πάντως για όσους σχεδιάζουν να αναλάβουν εργασία στο δημόσιο θα πρέπει να είναι άνω των 62 ετών. Κάτω αυτού του ορίου αποκόπτεται στο σύνολό της η σύνταξης.

-Για τη λήψη της σύνταξης στο δημόσιο και του εφάπαξ στον ιδιωτικό τομέα απαιτείται η παραίτηση και η χορήγηση πλήρους σύνταξης (αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα).

-Όσοι επαναπροσληφθούν στο δημόσιο θα αμείβονται με τον κατώτατο-εισαγωγικό κλιμάκιο

Από την καταβολή του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ (10%) 3 εξαιρούνται:
α. Τα άτομα με ψυχική αναπηρία του άρθρου 23 του ν. 4488/2017 (Α’ 176).

β. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007.

γ. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

δ. Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας (από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο).

Επίσης, δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, ούτε πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ και, παράλληλα, δεν αξιοποιείται ο χρόνος απασχόλησης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου των κάτωθι κατηγοριών:

  1. Οι συνταξιούχοι του π. ΟΓΑ, εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του π. ΟΓΑ.
  2. Οι συνταξιούχοι των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.
  3. Οι συνταξιούχοι υπέρ των οποίων εκδίδεται Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών, οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης και καταβολής εισφορών σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 55 του ν. 4509/2017 (Α’ 201) και την παρ. 6 του άρθρου 243 του ν. 4957/2022 (Α’ 141).
  4. Ο χρόνος ασφάλισης που δημιουργείται από την απασχόληση συνταξιούχου αξιοποιείται για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης (κύριας ή και επικουρικής) και για τη χορήγηση συμπληρωματικής εφάπαξ παροχής, κατόπιν αιτήσεως του απασχολούμενου συνταξιούχου, μετά τη διακοπή της απασχόλησης.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν