Eurostat: Σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση για πάνω από έναν στους επτά νέους ως 29

3'

Υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ με 14,9% το ποσοστό των Ελλήνων 15-29 ετών που η φτώχεια τους επιβάλλει συνθήκες σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης

Οι νέοι 15-29 ετών στην Ελλάδα απειλούνται από την φτώχεια με σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις περισσότερο από την συντριπτική πλειοψηφία των άλλων νέων στην ΕΕ, επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, το 2022, το ποσοστό σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης μεταξύ των νέων (ηλικίας 15-29 ετών) στην ΕΕ ήταν 6,1%. Το ποσοστό ήταν ελαφρώς υψηλότερο (6,7%) στο σύνολο του πληθυσμού (όλα τα άτομα που ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά).

Τα υψηλότερα ποσοστά νέων που αντιμετώπισαν σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις το 2022 καταγράφηκαν στη Ρουμανία (25,4%), στη Βουλγαρία (18,6%) και στην Ελλάδα (14,9%). Αντίθετα, το ποσοστό ήταν κάτω του 3% σε 12 μέλη της ΕΕ: ​​Σλοβενία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Κροατία, Πολωνία, Τσεχία, Ολλανδία, Εσθονία, Μάλτα, Κύπρο, Φινλανδία και Σουηδία.

Το 2022, το συνολικό ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (AROPE) για τους νέους ηλικίας 15-29 ετών ήταν 24,5%, το οποίο ήταν 2,9 ποσοστιαίες μονάδες (pp) υψηλότερο από το ποσοστό για το συνολικό πληθυσμό (21,6%).

Κατά την εξέταση των συγκεκριμένων συνιστωσών του AROPE, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας μεταξύ των νέων ήταν 2,8 π.μ. υψηλότερο σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό (19,3% στους νέους ηλικίας 15-29 ετών έναντι 16,5% στο σύνολο του πληθυσμού). Ομοίως, το ποσοστό των ατόμων που ζούσαν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλή ένταση εργασίας ήταν 0,4 π.μ. υψηλότερο μεταξύ των νέων (8,7% έναντι 8,3% για το σύνολο του πληθυσμού).

Αντίθετα, το ποσοστό των ατόμων που βιώνουν σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ήταν ελαφρώς χαμηλότερο μεταξύ των νέων σε σύγκριση με το συνολικό πληθυσμό.

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν