Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ο βασικός όρος για επιδότηση – Πώς θα πουλήσετε το ρεύμα

6'

Το δικό τους φωτοβολταϊκό με μπαταρία μπορούν να εγκαταστήσουν, με επιδότηση, νοικοκυριά και αγρότες με το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» που είχε ανακοινωθεί από καιρό και τελικά ξεκίνησε να «τρέχει» από τις αρχές Μαΐου.

Η αίτηση γίνεται εύκολα και γρήγορα σε πλατφόρμα του gov.gr, το pvstegi.gov.gr, η οποία θα μείνει ανοιχτή μέχρι να τελειώσουν τα κονδύλια της επιδότησης.

Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους αγρότες είναι 40% – 60%, ενώ η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Επιπλέον μπόνους επιδότησης της τάξης του 10% θα έχουν άτομα με αναπηρία, σύζυγοι αλλά και εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων, βασικός όρος που μπορεί να σας κοστίσει την επιδότηση είναι ο εξής: Ο αιτών πρέπει να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Φωτοβολταϊκά: Πού μπορείτε να πουλάτε το ρεύμα
Οι πελάτες της ΔΕΗ μπορούν είτε να παράγουν στη στέγη του σπιτιού τους τη δική τους ηλιακή ενέργεια, την οποία καταναλώνουν οι ίδιοι (MyEnergySolarNet+), είτε να παράγουν ενέργεια και να την πωλούν στο δίκτυο (myEnergySolarShare).

Ακόμη, επιλέγοντας τη λύση που περιλαμβάνει και σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες (myEnergySolarSave) μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να τη χρησιμοποιούν ακόμη και σε ώρες που δεν μπορεί να γίνει άμεση χρήση του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τα «ψιλά γράμματα» της αίτησης
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι αγρότες μπορούν να υποβάλουν παραπάνω από μια αιτήσεις, ανάλογα με τον αριθμό παρόχων ρεύματος αγροτικής χρήσης που διαθέτουν, καθώς και μια αίτηση για την κατοικία τους.

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Δικαιούχοι και εισοδηματικά κριτήρια
Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος είναι 238 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατανέμεται ως εξής:

Λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και αποκλειστικά για αυτά διατίθεται 45 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Α)
Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000 ευρώ: 100 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Β) Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000 ευρώ: 63 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Γ)
Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες και αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ (Κατηγορία Δ)
Από εκεί και πέρα, ο αιτών θα πρέπει:

Να διαθέτει υποχρεωτικά ΑΦΜ, καθώς και έγκυρους κωδικούς Taxisnet.
Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων (νοικοκυριά), πλην της Κατηγόριας Α, να έχουν υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.
Στην περίπτωση των αγροτών, να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Πού θα τοποθετήσετε το φωτοβολταϊκό
Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν