«Φρένο» στο Airbnb: Τι μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση για να «ανασάνει» η αγορά των ενοικίων

5'

Νέα δέσμη μέτρων που θα βάλει όρια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, προκειμένου να «αναπνεύσουν» οι πολίτες που αναζητούν ακίνητο για μακροχρόνια μίσθωση, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Η συζήτηση για νέα μέτρα στο Airbnb είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 2023, λόγω των δυσθεώρητων αυξήσεων στα ενοίκια. Επομένως, μπορεί μεν ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων να φέρνει έσοδα και να δημιουργεί θέσεις εργασίας, όμως ταυτόχρονα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές και τη διαθεσιμότητα ακινήτων προς πώληση και, πρωτίστως, προς ενοικίαση. Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μπορούν να αλλοιώσουν ολόκληρες αστικές ζώνες, οι οποίοιες κάθε χρόνο υποδέχονται ολοένα και μεγαλύτερους αριθμούς τουριστών.

Τι μέτρα εξετάζονται για το Airbnb

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να καθοριστούν περιορισμοί σε επίπεδο μέγιστου αριθμού ακινήτων που εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο / ανά ιδιοκτήτη.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ένας ΑΦΜ δεν θα μπορεί να διαθέτει πάνω από 2 ή 3 ακίνητα προς εκμίσθωση σε πλατφόρμες διαμοιρασμού, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα χαρακτηρίζεται επαγγελματίας και θα αντιμετωπίζεται ανάλογα από φορολογική σκοπιά.

Εισηγήσεις υπάρχουν ακόμα για την πρόβλεψη συγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας για τη λειτουργία των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, κάτι που είχαν αναδείξει οι φορείς του τουρισμού κατά την περίοδο της πανδημίας, ως πεδίο αθέμιτου ανταγωνισμού.

Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλες προτάσεις που σχετίζονται με τους κανονισμούς των πολυκατοικιών, οι οποίες επιβαρύνονται δυσανάλογα (π.χ. από τη μεταφορά αποσκευών στους ανελκυστήρες, φθορές στις εισόδους κ.λπ) από τις διαρκείς φιλοξενίες και εναλλαγές τουριστών. Παλαιότερα, ένα από τα μέτρα που είχαν προταθεί είναι να πληρώνουν μεγαλύτερο τμήμα των κοινοχρήστων οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών που δραστηριοποιούνται σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και Booking.

Tα «όπλα» του νόμου

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 είχε ψηφιστεί στη Βουλή ένας νόμος που περιελάμβανε μια σειρά «εργαλείων» για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχουν βγει αυτά τα μέτρα από τη «φαρέτρα».

Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 8 του άρθρου 11 του νόμου 4446/2016 αναφέρονται οι εξής δυνατότητες:

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:

α. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο (2) ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.

β. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις ενενήντα (90) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων (10.000) κατοίκων τις εξήντα (60) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

Με την εφαρμογή μέτρων στο Airbnb εκτιμάται ότι αρκετά ακίνητα θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, με συνέπεια να μεγαλώσει η προσφορά ακινήτων, να επανέλθει ο ανταγωνισμός στις μακροχρόνιες μισθώσεις και, εν τέλει, να υποχωρήσουν σε πιο «φυσιολογικές» τιμές τα ενοίκια.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν