Η δυστυχία του… ψαρά στη Σαντορίνη – Πώς επηρεάζουν οι σεισμοί και η βαριά φορολογία

5'

Έντονα ανήσυχοι οι ψαράδες της Σαντορίνης που λόγω της σεισμικής δραστηριότητας δεν μπορούν να δουλέψουν και τα έξοδα τους δεν καλύπτονται

Ο Κυριάκος Πρέκας, πρόεδρος αλιέων Θήρας, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί για τους ψαράδες του νησιού, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις ισχύουσες νομοθεσίες και τις φυσικές καταστροφές.

«Όπως επικρατεί αυτή τη στιγμή η φύση στον τόπο μας, δηλαδή και στα γύρω νησιά, είναι δύσκολο. Είναι ταλαιπωρία, δυστυχία για εμάς τους ψαράδες. Δεν μπορείς να βγεις να πας να ψαρέψεις και να αφήσεις την οικογένειά σου», ανέφερε ο Κυριάκος Πρέκας, επισημαίνοντας τη σκληρή πραγματικότητα της αλιείας στις Κυκλάδες.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι η υπεραλίευση, γεγονός που αναγκάζει τους ψαράδες να πηγαίνουν «πολύ μακριά, για να βγάλουν μεροκάματο, αν το βγάλουν». Ακόμη κι αν κάποιος αποφασίσει να ρισκάρει, υπάρχει και το πρόβλημα της έλλειψης τουρισμού και της μειωμένης ζήτησης. «Φύγανε οι άνθρωποι, δεν έχει τουρισμό, δεν έχει τίποτα», σημειώνει.

Kyriakos-Prekas-(NB)2.jpg
Ο Κυριάκος Πρέκας που έζησε σε ηλικία 3 ετών τον σεισμό του 1956 στη ΣαντορίνηΧάρης Γκίκας / Newsbomb.gr

Παράλληλα, οι ψαράδες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βαριά φορολογία. «Μας έχουν βάλει μαύρα κουτιά στα καΐκια και κάθε δύο μήνες πρέπει να πληρώνουμε 250-300 ευρώ. Ακόμα κι αν δεν πάμε για δουλειά, τα τέλη κυκλοφορίας και οι εισφορές πρέπει να πληρωθούν», τονίζει ο πρόεδρος των αλιέων. Επιπλέον, πρόσφατα θεσπίστηκε και η υποχρέωση δήλωσης της ψαριάς τέσσερις ώρες πριν από την άφιξη στο λιμάνι, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία όπως αναφέρει.

santorini

Έλλειψη σχεδίου διαφυγής και φόβος για φυσικές καταστροφές

Η ανησυχία για τους σεισμούς και το ηφαίστειο του Κουλούμπου παραμένει στο νησί. «Οι Σαντορινιοί έχουμε συνηθίσει τους σεισμούς, αλλά μέσα μας υπάρχει ο φόβος. Δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει», παραδέχεται ο Κυριάκος Πρέκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νησί δεν διαθέτει οργανωμένο σχέδιο διαφυγής σε περίπτωση μεγάλης φυσικής καταστροφής. «Όταν έγινε ο σεισμός του ’56, τα αρματαγωγά πήραν τον κόσμο από τη νότια πλευρά. Σήμερα, αν συμβεί κάτι, ποιος θα μας σώσει;» αναρωτιέται.

Επιπλέον, η απόφαση να δημιουργηθεί λιμάνι στο βόρειο τμήμα της Σαντορίνης, κοντά στο ηφαίστειο του Κουλούμπου, προκαλεί αντιδράσεις. «Είναι δυνατόν να φτιάχνουν λιμάνι στο σημείο που είναι το ηφαίστειο; Όταν σκάσει, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει τίποτα!», επισημαίνει και τονίζει ότι στους μόλους που δημιουργούνται έχει πάντα υψηλά μποφόρ.

Ο Κυριάκος Πρέκας δεν κρύβει την ανησυχία του για το μέλλον. «Ποιος πατέρας σήμερα κάνει το παιδί του ψαρά; Κανένας», λέει με αγανάκτηση. Παρόλο που ο ίδιος δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει τη Σαντορίνη, παραδέχεται πως προβληματίζεται για τα παιδιά και τα εγγόνια του: «Τα παιδιά μου δεν θέλουν να φύγουν, αλλά εγώ αναρωτιέμαι αν κάνω καλά που τους αφήνω να μείνουν».

Αναστασία – Βασιλική Γκολέμη

Πηγή: Newsbomb.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν