Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σήμερα τους δείκτες ευημερίας στην Ελλάδα, καθώς και κοινωνικής και πολιτιστικής συμμετοχής του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, όπως προέκυψαν από τα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2022, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2021.
Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι:
- πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του, δηλώνει το 5,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, ενώ καθόλου ικανοποιημένο δηλώνει το 1,1%.
- πολύ ικανοποιημένο από τη ζωή του (βαθμοί 7 έως 9 της κλίμακας), δηλώνει το 56,8% του πληθυσμού 16 ετών και άνω.
Αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης του πληθυσμού 16 ετών και άνω από την οικονομική του κατάσταση, ποσοστό 5,7% δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, ενώ πλήρως ικανοποιημένο δηλώνει το 1,9%.
Συντριπτικό είναι το ποσοστό στη συχνότητα εξάσκησης δραστηριοτήτων, όπως μουσική, τραγούδι, χορό , θέατρο, φωτογραφία το 2022, με το 62,2% να δηλώνει «Ποτέ». «Καθημερινά» δήλωσε μόλις το 7% του πληθυσμο, ενώ το 7,1% «τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο».
Από εκεί και πέρα:
- Το μεγαλύτερο ποσοστό του φτωχού πληθυσμού (70,2%) δηλώνει καθόλου έως λίγο ικανοποιημένο (βαθμοί 0 έως 4 της κλίμακας) από την οικονομική του κατάσταση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον μη φτωχό πληθυσμό ανέρχεται σε 25,9%. Πλήρως ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση δηλώνει μόνο το 2,3% του μη φτωχού πληθυσμού. Πολύ ικανοποιημένο (βαθμοί 7 έως 9 της κλίμακας) από τη χρήση του χρόνου του, δηλώνει το 33,1% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, ενώ πολύ ικανοποιημένο από τις προσωπικές του σχέσεις, δηλώνει το 59,0%.
- Το 1,5% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων (που προηγήθηκαν της συνέντευξης), αισθανόταν μοναξιά, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα ποσοστά ανέρχονται αντίστοιχα σε 2,3% και 1,3%.
- Το 17,1% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ήταν ευτυχισμένο όλο το διάστημα, ενώ για τον φτωχό και τον μη φτωχό πληθυσμό τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται σε 14,1% και 17,8%.
Πηγή: iediseis.gr