Επιχειρηματίας που πλήρωσε μόλις €7.500 αντί εκατομμυρίων αποτελεί τρανό παράδειγμα της φάμπρικας διαγραφής οφειλών
Η φάμπρικα διαγραφής προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ με πρόσχημα την είσπραξη έστω ενός μικρού ποσού από το κράτος έστησε η κυβέρνηση αποδεικνύεται από το παράδειγμα εταιρείας την οποία διαφήμιζε ο Αδωνης Γεωργιάδης και για χάρη της οποίας διαγράφηκαν πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το Documento αποκαλύπτει σήμερα ότι ένας επιχειρηματικός όμιλος, ο οποίος σκανδαλωδώς αγόρασε το εργοστάσιο της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου Shelman στην Κομοτηνή ενώ ο ίδιος το είχε οδηγήσει στην πτώχευση και συνεχίζει να του οφείλει εκατομμύρια, εξασφάλισε τη διαγραφή προστίμων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί για την έκδοση μεγάλου αριθμού πλαστών τιμολογίων. Πρόκειται για τον επιχειρηματικό όμιλο Alfa Wood, τον οποίο διαφήμιζε ακόμη και διά της παρουσίας του στο πλευρό της διοίκησής του ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης.
Οπως αποκαλύπτεται, η εταιρεία του ομίλου Alfa Wood ΑΕΒΕ κατάφερε να εξασφαλίσει διαγραφή προστίμου ποσού μεγαλύτερου των 5 εκατ. ευρώ πληρώνοντας το… αδιανόητα χαμηλό ποσό των 7.500 ευρώ. Πώς; Μέσω απόφασης της συσταθείσας μόλις το 2020 με νόμο της παρούσας κυβέρνησης επιτροπής εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών, η οποία κατόπιν σχετικού αιτήματος της εταιρείας αποφάσισε σε μόλις μία συνεδρίασή της να πεταχτούν στα σκουπίδια 5.102.041,72 ευρώ, από τα συνολικά 5.109.541,72 που είχαν καταλογιστεί ως πρόστιμο στην Alfa Wood ΑΕΒΕ επειδή επί τρία χρόνια έκοβε πλαστά τιμολόγια. Είναι δε προκλητικό το γεγονός ότι ο όμιλος Alfa Wood, στον οποίο υπάγεται η εταιρεία της οποίας τα πρόστιμα διαγράφηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 99%, εμφανίζει κέρδη μεγαλύτερα των 20 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, η εν λόγω υπαγόμενη στο υπουργείο Οικονομικών επιτροπή έκρινε ότι αν δεν μείωνε το πρόστιμο πάνω από 5 εκατ. ευρώ, η εταιρεία συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας Αδαμόπουλου δεν θα πλήρωνε τίποτε, παρότι εμφάνιζε μεγάλα κέρδη. Φυσικά, η απόφαση αυτή πέρα από σκανδαλώδης ανοίγει και τον δρόμο σε οποιονδήποτε οφείλει χρήματα στο κράτος, όχι επειδή εμφάνισε κάποιο ανακριβές παραστατικό αλλά ακόμη και επειδή συστηματικά και επί χρόνια παρανομούσε εκδίδοντας πλαστά τιμολόγια, να διεκδικήσει και να πετύχει ανάλογη διαγραφή.
Ιδού σε ποιους έσβησαν το πρόστιμο
Ακόμη ένα στοιχείο ωστόσο καθιστά την απόφαση της επιτροπής προκλητική: συνεδρίασε και έλαβε απόφαση στις 25 Ιανουαρίου 2023, μόλις 18 ημέρες ύστερα από δημοσίευμα του Documento το οποίο αποκάλυπτε ότι η Alfa Wood Group, η οποία μέσω μιας θυγατρικής της αγόρασε το εργοστάσιο της Shelman στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, όφειλε στην ίδια τη Shelman 4,5 εκατ. ευρώ, συνολικά σε πιστωτές της τουλάχιστον 160 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη δύο θυγατρικές της βρίσκονταν στις λίστες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία των οποίων έχει γνώση το Documento, δύο εταιρείες του ομίλου εμφανίζονταν να έκοβαν επί πολλά χρόνια χιλιάδες πλαστά τιμολόγια. Πρόκειται για την Alfa Wood ΑΕΒΕ, η οποία εντοπίστηκε να έχει εκδώσει συνολικά 1.500 πλαστά φορολογικά στοιχεία την τετραετία 2010-13 και της είχε επιβληθεί συνολικό πρόστιμο 7.394.547,67 εκατ. ευρώ, και την Alfa Wood Πίνδος, στην οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 10.641.122,52 για την έκδοση 2.505 πλαστών τιμολογίων συνολικού ύψους άνω των 21 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες εταιρείες εμφανίζονται επίσης να είχαν τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τον ΕΦΚΑ σχεδόν 10 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάρος τους έχουν εκδοθεί και διαταγές πληρωμής περίπου 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι ακάλυπτες επιταγές τους ξεπερνούν κατά πληροφορίες το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ.
Ετσι καθάρισαν τα πλαστά τιμολόγια
Η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών συστάθηκε τον Ιούλιο του 2020 προκειμένου, κατά το ΦΕΚ σύστασής της, να εξετάζει φορολογικές υποθέσεις προτού εκδικαστούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή σε άλλο διοικητικό δικαστήριο, με σκοπό θεωρητικώς αφενός να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια στα οποία ενδεχομένως να έχουν προσφύγει φυσικά ή νομικά πρόσωπα με φορολογικές εκκρεμότητες, αφετέρου να εισπραχθεί από το δημόσιο έστω ένα μέρος του ποσού που οφείλουν. Η κυβέρνηση μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, εξετάζει τη μονιμοποίηση της επιτροπής, την οποία, όπως επισημαίνεται, οι περιβόητοι θεσμοί δεν είχαν δει θετικά, πιθανώς επειδή η σύστασή της και μόνο δημιουργούσε υπόνοιες ότι μπορεί να ευνοήσει σκανδαλωδώς συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Οπως δηλαδή συνέβη.
Σύμφωνα με αδιαμφισβήτητα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του Documento, η επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρία μέλη (δύο συνταξιούχους δικαστές και έναν πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), συνεδρίασε κατόπιν αιτήματος της Alfa Wood ΑΕΒΕ στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου προκειμένου να εξετάσει αν πρέπει να μειωθούν πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων που είχαν επιβληθεί για την έκδοση πλαστών τιμολογίων. Από το σκεπτικό των τριών αποφάσεων, οι οποίες εκδόθηκαν την ίδια ημέρα, προκύπτει ότι η επιτροπή αποφάσισε η εταιρεία συμφερόντων Αδαμόπουλου να καταβάλει 2.500 ευρώ για κάθε έτος από το 2011 μέχρι το 2013. Είναι άγνωστο προς το παρόν αν η Alfa Wood ΑΕΒΕ ή άλλες εταιρείες του ομίλου Alfa Wood έχουν καταθέσει αντίστοιχες αιτήσεις για πλαστά τιμολόγια άλλων ετών, ενδεχόμενο ωστόσο πιθανό δεδομένου ότι τα πρόστιμα που συνολικά τους έχουν επιβληθεί ανέρχονται σε πάνω από 15 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών έκρινε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να πληρώσει 2.500 ευρώ αντί για 2.336.015,66 ευρώ που της είχαν καταλογιστεί ως πρόστιμο για την έκδοση 394 πλαστών τιμολογίων το 2011. Ακόμη 2.500 ευρώ αντί για 2.151.458,92 ευρώ που της είχαν επιβληθεί ως πρόστιμο για την έκδοση 403 πλαστών τιμολογίων το 2012 και, τέλος, άλλες 2.500 ευρώ αντί για 622.067,14 ευρώ ως καταλογισθέν πρόστιμο για την έκδοση ακόμη 119 πλαστών φορολογικών στοιχείων το 2013. Δηλαδή η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Αδαμόπουλου κατέβαλε 7.500 ευρώ αντί για 5.109.541,72 και καθάρισε. Στις τρεις αποφάσεις χρησιμοποιείται μάλιστα κοινό λεκτικό, γεγονός που καταδεικνύει τουλάχιστον την προχειρότητα της διαδικασίας. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «η αιτούσα (σ.σ.: η Alfa Wood ΑΕΒΕ) ζήτησε τη μείωση του επιβληθέντος συνολικού προστίμου, στο ποσό των 2.500», ενώ σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι «το παραπάνω αίτημα της αιτούσας πρέπει να γίνει δεκτό και το επιβληθέν πρόστιμο πρέπει να μειωθεί».
Καταληκτικά, η επιτροπή αναφέρει ότι «η φορολογική υποχρέωση της αιτούσας προσδιορίζεται στις 2.500 ευρώ». Φαίνεται ωστόσο ότι, εκτός της προκλητικής διαγραφής προστίμου άνω των 5 εκατ. ευρώ, η επιτροπή δεν εξέτασε ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο: η μητρική εταιρεία της Alfa Wood ΑΕΒΕ, δηλαδή η Alfa Wood Group, εμφάνιζε το 2021, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της, κέρδη πάνω από 20 εκατ. ευρώ. Είναι ως εκ τούτου απορίας άξιο πώς κρίθηκε ότι δεν γινόταν να πληρωθεί το πρόστιμο των 5 και πλέον εκατ. ευρώ και αντ’ αυτού κρίθηκε ότι πρέπει να δοθούν μόνο 7.500 ευρώ.
Το «κόλπο» με τη Shelman και ο Γεωργιάδης
Η υπόθεση διαγραφής σχεδόν ολόκληρου του προστίμου της Alfa Wood ΑΕΒΕ θα είχε ίσως μικρότερο ενδιαφέρον –παρότι αποτελεί αναμφίβολα σκάνδαλο, τη διερεύνηση του οποίου πρέπει να αναλάβει η Δικαιοσύνη– αν δεν επρόκειτο για εταιρεία την οποία έχει διαφημίσει ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης ως τη μεγαλύτερη βιομηχανία ξυλείας και η οποία αγόρασε σε πλειστηριασμό ένα εργοστάσιο στην Κομοτηνή που είχε βάλει λουκέτο εξαιτίας της. Συγκεκριμένα, όπως έχει γράψει το Documento ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου 2023, η Shelman ΑΕ τέθηκε σε καθεστώς πτώχευσης το 2014 και οι πλειστηριασμοί για το εργοστάσιο της Κομοτηνής ξεκίνησαν το 2016. Τελικά, και αφού το τίμημα μειώθηκε δραματικά δεδομένου ότι δεν βρισκόταν επενδυτής, στις 29 Δεκεμβρίου 2022 το ακίνητο πουλήθηκε αντί σχεδόν 5,8 εκατ. ευρώ.
Ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε σχετικά τότε ότι «μια από τις πρώτες επισκέψεις μου ως υπουργός Ανάπτυξης ήταν στο εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή, όπου από τότε είχα δεσμευτεί ότι θα βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Καίτοι οι αντιξοότητες ήταν πολλές και χρειάστηκε να παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι εχθές, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022, ο πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Shelman στην Κομοτηνή στέφθηκε με επιτυχία και το νέο επενδυτικό σχήμα που αγόρασε το εργοστάσιο είναι σε διαρκή επαφή μαζί μου και στις αρχές του 2023 θα παρουσιάσει το business plan. Επίκειται η άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου της Shelman στην Κομοτηνή».
Τα στοιχεία που πιστοποιούσαν ότι ο νέος επενδυτής λειτουργεί επί χρόνια σαν κοινός μπαταχτσής και χρωστάει εκατομμύρια επειδή το ίδιο το ελληνικό κράτος τού έχει επιβάλει πρόστιμα για κομπίνες με πλαστά τιμολόγια ήταν ασφαλώς γνωστά στο υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης και προσωπικά στον Αδ. Γεωργιάδη. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός εμφανιζόταν ως χορηγός επικοινωνίας της εταιρείας, την οποία έχει επισκεφτεί στις 14 Οκτωβρίου 2022. Μάλιστα, χωρίς αιδώ και ενώπιον τηλεοπτικών και φωτογραφικών φακών περπάτησε κυριολεκτικά αγκαλιά με τον πρόεδρο του ομίλου Αντώνη Αδαμόπουλο.
Οι φωτογραφίες της επίσκεψής του αποδεικνύουν ότι οι σχέσεις του με τον επιχειρηματία είναι εξαιρετικές, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης δεν αρκέστηκε στις αβρότητες. Αντιθέτως, δήλωσε στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που κάλυπταν την επίσκεψή του ότι «είναι η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία ξυλείας, με πολλές εξαγωγές, με πολύ μεγάλη δραστηριότητα και με πολύ υψηλή ποιότητα». «Ως υπουργός Ανάπτυξης» συμπλήρωσε «είμαι εξαιρετικά ευτυχής που τέτοιες βιομηχανίες μπορούν και λειτουργούν στην Ελλάδα και υπό τέτοιες συνθήκες εξακολουθούν να αναπτύσσονται και να ανταγωνίζονται».
Είναι πάντως εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακριβώς μία εβδομάδα μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Documento, τον περασμένο Ιανουάριο, εμφανίστηκαν –ίσως συμπτωματικά– δημοσιεύματα στον Τύπο σύμφωνα με τα οποία η Alfa Wood Group είναι υγιής επιχείρηση και σ’ αυτό συντέλεσε η έγκαιρη στροφή προς τον τομέα της ενέργειας. Ακόμη και σε αυτά πάντως επισημαινόταν, προκειμένου να αποδειχτεί πως πράγματι ο εταιρικός όμιλος είναι οικονομικά εύρωστος, ότι το 2021 είχε κύκλο εργασιών 70,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 22,5 εκατ. ευρώ. Φαίνεται ότι η επιτροπή εξώδικης επίλυσης διαφορών, εκτός από ισολογισμούς, δεν ήξερε ούτε πώς να αναζητήσει στοιχεία στο διαδίκτυο.
Πηγή: documentonews.gr