Ηλεκτρισμός: Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα

10'

Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας βρίσκεται η task force της κυβέρνησης, για την ομαλή ηλεκτροδότηση την περίοδο του Πάσχα.

Έχοντας στα χέρια της τα συμπεράσματα από τα δύο crash test που πραγματοποιήθηκαν στις 6 και 13 Απριλίου, η ειδική ομάδα υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό Νίκο Τσάφο, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου αύριο Μεγάλη Τετάρτη.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΑΕΥ αναμένεται να γίνει η αποτίμηση των δοκιμών με τις υποχρεωτικές περικοπές ισχύος σε μικρές μονάδες ΑΠΕ, συνδεδεμένες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ χωρίς δυνατότητα τηλεχειρισμού.

Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ανανεώσιμες πηγές, τον ήλιο και τον άνεμο, που μας καθιστά από τους πρωτοπόρους διεθνώς. Εκτός από το θετικό πρόσημο που έχει η αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων, δημιουργεί και απαιτήσεις διαχείρισης.

Το Πάσχα αποτελεί μία ειδική περίοδο ήπιας κατανάλωσης -πέρυσι σημειώθηκε μείωση της τάξης του 15%-, ενώ φέτος παρουσιάζει μια ακόμη πολυπλοκότητα, γιατί το Ορθόδοξο συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα, επομένως η ζήτηση σε όλη την Ευρώπη θα είναι μειωμένη και θα περιοριστούν περαιτέρω οι εξαγωγές της χώρας μας και η δίοδος που έχουμε συνήθως για την περίσσια ενέργεια. Όταν η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ υπερκαλύπτει την κατανάλωση, οι Διαχειριστές πρέπει να εφαρμόσουν περιορισμούς, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος.

Σε ετοιμότητα οι μικροί παραγωγοί

Το πρόβλημα με το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού έχει να κάνει με χιλιάδες φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 3,5 GW τα οποία δεν μπορούν να ελεγχθούν και να τεθούν εκτός λειτουργίας με τηλεχειρισμό. Αυτά βρίσκονται στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο δεν έχει τέτοια συστήματα ελέγχου και συνεπώς η διακοπή λειτουργίας θα πρέπει να γίνει χειροκίνητα.

Ο ΑΔΜΗΕ με εντολή του προς τον ΔΕΔΔΗΕ ζήτησε να ειδοποιηθούν οι συγκεκριμένοι ηλεκτροπαραγωγοί και να τεθούν σε ετοιμότητα για τον πλήρη περιορισμό της ισχύος των φωτοβολταϊκών (Ομάδα Β) που βρίσκονται διασυνδεδεμένοι στο δίκτυο διανομής.  Κατόπιν αυτού, ο ΑΔΜΗΕ έθεσε σε κατάσταση «αυξημένης επιφυλακής» τους παραγωγούς με φωτοβολταϊκά, ζητώντας  τον πλήρη περιορισμό της έγχυσης της ισχύος από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του δικτύου διανομής που ανήκουν στην Ομάδα Β, από από τις 11.00 έως τις 16.00 .

Πρόστιμα

Με βάση πρόσφατη νομοθεσία όσοι δεν ακολουθήσουν τις εντολές «χρεώνονται για κάθε περίοδο για την οποία έχουν επιβληθεί περιορισμοί έγχυσης, με το γινόμενο της μετρούμενης έγχυσης σε MWh και τιμής από 500€/MWh έως 1500€/MWh ανάλογα με το πλήθος των παραβιάσεων».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ ανταποκρίθηκαν θετικά στις οδηγίες των διαχειριστών, με αποτέλεσμα περίπου 9,4 GWh ενέργειας από φωτοβολταϊκά να μη φτάνουν.

Η σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα

Το θέμα της διασφάλισης της ομαλής ηλεκτροδότησης την περίοδο του Πάσχα, αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ππουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Τσάφος, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο Αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, κ. Δημήτρης Φούρλαρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Τάσος Μάνος, ο Πρόεδρος κα Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης, καθώς και στελέχη των φορέων.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία της συνάντησης ελήφθη από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέχεια μίας διαρκούς προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που περιλαμβάνει και τις νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν προ ημερών στη Βουλή, οι οποίες αποσκοπούν στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Καταλυτικός ο ρόλος των ΑΠΕ

Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ανανεώσιμες πηγές, τον ήλιο και τον άνεμο, που μας καθιστά από τους πρωτοπόρους διεθνώς. Εκτός από το θετικό πρόσημο που έχει η αξιοποίηση ανανεώσιμων πόρων, δημιουργεί και απαιτήσεις διαχείρισης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Πάσχα αποτελεί μία ειδική περίοδο ήπιας κατανάλωσης -πέρυσι σημειώθηκε μείωση της τάξης του 15%-, ενώ φέτος παρουσιάζει μια ακόμη πολυπλοκότητα, γιατί το Ορθόδοξο συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα, επομένως η ζήτηση σε όλη την Ευρώπη θα είναι μειωμένη και θα περιοριστούν περαιτέρω οι εξαγωγές της χώρας μας και η δίοδος που έχουμε συνήθως για την περίσσια ενέργεια. Όταν η παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ υπερκαλύπτει την κατανάλωση, οι Διαχειριστές πρέπει να εφαρμόσουν περιορισμούς, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ανταπόκρισης των φορέων και των παραγωγών στην εφαρμογή του μέτρου περιορισμού των σταθμών ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, την Κυριακή 6 Απριλίου 2025, και διαπιστώθηκε ότι οι παραγωγοί ανταποκρίθηκαν σε πολύ υψηλό ποσοστό. Από όλες τις πλευρές εκφράστηκε ικανοποίηση για την ανταπόκριση και συζητήθηκε το ενδεχόμενο εφαρμογής του εν λόγω μέτρου περιορισμού τις προσεχείς εβδομάδες, αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Και στη Ρουμανία

Ο προβληματισμός αυτός δεν αποτελεί ελληνικό «προνόμιο». Όπως γράφει το Montel news, κάνοντας ειδική αναφορά σε Ελλάδα και Ρουμανία, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν περίπου 30 GW ηλιακής ισχύος, ενώ η ζήτηση το Πάσχα ήταν κατά μέσο όρο περίπου 20 GW τα προηγούμενα χρόνια. Και επισημαίνει ότι τα δίκτυα μπορεί να δεχθούν πίεση όταν η παροχή είναι σημαντικά υψηλότερη από την κατανάλωση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει διακοπές ρεύματος.

Το δημοσίευμα περιγράφει αρχικά τις «επιτυχείς ελληνικές δοκιμές» και εν συνεχεία αναφέρεται στη Ρουμανία.

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Sebastijan Burduja έγραψε αργά την Κυριακή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Ρουμανία θα αναλύσει την ετοιμότητα του συστήματός της σύμφωνα με τις ενημερωμένες μετεωρολογικές προβλέψεις. Ωστόσο, σημείωσε ότι «παρά τις ανησυχητικές ειδήσεις και τη συνεχή παραπληροφόρηση» δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το ενεργειακό σύστημα. Υποστήριξε ότι η κατανάλωση στη Ρουμανία είναι αυτή τη στιγμή κάτω από 4 GW, σε σύγκριση με λιγότερο από 3 GW την πρώτη ημέρα του Πάσχα πέρυσι, η οποία ήταν η χαμηλότερη των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Το σύστημα δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα το περασμένο Πάσχα και δεν αναμένεται φέτος, πρόσθεσε.

Το υπουργείο εξετάζει διαφορετικά σενάρια σε περίπτωση σημαντικής πτώσης της ζήτησης, όπως η διακοπή ή η μείωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και θερμικής ενέργειας.

Πηγή:ot.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν