Το πρόγραμμα «Κάλυψη», που θεσπίστηκε με τον νόμο 5006/2022 «Σπίτι μου-Στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις», αφορά νέους, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.
Το πρόγραμμα «Κάλυψη», που θεσπίστηκε με τον νόμο 5006/2022 «Σπίτι μου-Στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και άλλες διατάξεις», αφορά νέους, ηλικίας 25-39 ετών, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία.
Στόχος, σε αυτήν τη φάση, είναι να στεγαστούν δωρεάν 3.000 ωφελούμενοι, με την αξιοποίηση τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.
Μέσω του προγράμματος, το Δημόσιο καλύπτει για τρία χρόνια το κόστος μίσθωσης ιδιωτικών κατοικιών που διατέθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος λαμβάνουν επιπλέον τις δαπάνες μετακόμισης του νοικοκυριού και μεταφοράς της οικοσκευής τους, ενώ, από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες, εκτός από το εγγυημένο μίσθωμα, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το ενοίκιο που εισέπρατταν, μέσω του «ΕΣΤΙΑ», συν τον πληθωρισμό του 2022, καλύπτονται και για τυχόν φθορές που διαπιστώνονται στα ακίνητα, κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.
Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών καλούνται από τους δήμους να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για ένταξη στο νέο πρόγραμμα «Κάλυψη», προκειμένου τα διαθέσιμα σπίτια να διατεθούν στους δικαιούχους, που θα κληθούν επίσης να υποβάλουν αιτήσεις στους δήμους.
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία:
Έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Κάλυψη» 46 δήμοι από όλη τη χώρα, (στους οποίους περιλαμβάνονται οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης).
Έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τέσσερις δήμους (Νεάπολης Συκεών, Γαλατσίου, Χαλκιδέων και Τρίπολης). Άλλες τρεις συμβάσεις έχουν σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και 10 βρίσκονται σε στάδιο υπογραφής. Το αμέσως επόμενο διάστημα και αφού ληφθούν οι αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια, θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τους υπόλοιπους δήμους, που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής.
Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιοκτήτες ακινήτων και υπάρχουν 685 διαθέσιμα διαμερίσματα που συμμετείχαν στα προγράμματα ΕΣΤΙΑ 2021 και ΕΣΤΙΑ ΙΙ.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Μετά το πρόγραμμα “Σπίτι μου” για την παροχή άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους για την απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας, για το οποίο ξεκίνησε ήδη η υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες, σήμερα ξεκίνησε η εφαρμογή και του προγράμματος “Κάλυψη”, που εξασφαλίζει δωρεάν στέγαση σε ευάλωτους νέους με μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών. Η επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους γίνεται πράξη με συγκεκριμένες δράσεις, που στηρίζουν πρώτα από όλα τους νέους, αλλά και τους ευάλωτους. Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του συνόλου των δράσεων που θεσπίστηκαν με τον νόμο 5006/2022, προϋπολογισμού 1,74 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων ωφελούνται περισσότεροι από 137.000 πολίτες».
Τι προβλέπει η ΚΥΑ
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΚΥΑ, με την οποία θεσπίστηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής, κατατάσσονται ανά δήμο με μοριοδότηση, σύμφωνα με τα εξής κριτήρια: πολύτεκνες οικογένειες, τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία, μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά, άνεργοι εγγεγραμμένοι στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και άτομα ή οικογένειες που φιλοξενούνται ως μέλη σε νοικοκυριά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αν μία οικογένεια συγκεντρώνει περισσότερα από ένα κριτήρια, τα μόρια αθροίζονται, (εκτός από τα κριτήρια για πολύτεκνους/τρίτεκνους/οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά).
Μετά την κατάταξη των νοικοκυριών σε λίστα προτεραιότητας, με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι δήμοι καλούν τους ωφελούμενους να επιλέξουν από τη λίστα των διαθέσιμων κατοικιών αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την προτίμησή του ως προς την περιοχή του δήμου που βρίσκεται το ακίνητο. Κάθε νοικοκυριό επιλέγει έως τρία διαθέσιμα ακίνητα, μεταξύ των οποίων καλείται να διαλέξει το κατάλληλο προς ενοικίαση.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με χρηματοδότηση της ΔΥΠΑ.
Πηγή: ethnos.gr