Καζάνι που βράζει οι ρευματοκλοπές – Ερχονται πρόσθετα μέτρα για τους παραβάτες

7'

Τα όσα άκουσε την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιο Μάνο σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ για τις απώλειες δικτύου, μπορεί να τον έκαναν πιο «σοφό»γύρω από τις μεθόδους των επιτήδειων για τις ρευματοκλοπές, δεν φάνηκε όμως να τον πείθουν ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι αποτελεσματικά ώστε να χτυπήσουν την παραβατική συμπεριφορά των επαγγελματιών.

«Από αυτά που ακούω  κρατώ κυρίως πως γίνονται οι ρευματοκλοπές» φέρεται να δήλωσε ο υψυπουργός, παίρνοντας στα χέρια του την πολυσέλιδη παρουσίαση του ΔΕΔΔΗΕ και τα στοιχεία με τις γνωστές επιχειρήσεις που επιδίδονται στο σπορ της ρευματοκλοπής από τον χώρο των καφέ, των φούρνων και των ξενοδοχείων.

Σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι πριν λίγες εβδομάδες δεν είχε κρύψει ότι η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών είναι μία από τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας, για τις οποίες χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να μειωθεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Οι άλλες δύο είναι το κόστος εξισορρόπησης (ΛΠ-3) και το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά.

Οι ρευματοκλοπές και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές με την τροποποίηση του άρθρου 42 ήταν άλλωστε και δύο από τα θέματα που απασχόλησαν την πολιτική ηγεσία τις μέρες πριν το Πάσχα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση  του ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων, περιέγραψε μεθόδους ριφιφί των επαγγελματιών για την κλοπή ρεύματος και έδωσε στοιχεία γνωστών επιχειρήσεων της εστίασης με «πειραγμένους» μετρητές την ώρα που έχει επιστρατεύσει μέχρι τις αστυνομικές αρχές για να αντιμετωπίσει τα γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής που υπολογίζεται ότι επιβαρύνει  αδικαιολόγητα τους συνεπείς καταναλωτές με πάνω από 400 εκ. ευρώ ετησίως.

Την σοβαρότητα του ζητήματος δείχνει να κατανοεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου,  ο οποίος σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη έσπευσε να απομονώσει από τα επικείμενα μέτρα  στήριξης των λογαριασμών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα χορηγηθούν αναδρομικά για το τρίμηνο (Δεκέμβριος 2024-Ιαναουάριος, φεβρουάριος) τις επιχειρήσεις που ρευματοκλέβουν. Όπως είπε είναι ζήτημα ηθικής τάξεως και το μερίδιό τους θα μοιραστούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Διογκώνεται το πρόβλημα

Το μέγεθος των ρευματοκλοπών φαίνεται να έχει ο διογκωθεί την ίδια στιγμή που οι τεχνικοί τρόποι παρέμβασης στο δίκτυο ή στον μετρητή ποικίλουν. Από παράνομη σύνδεση πριν το μετρητή (σύνδεση καλωδίου απευθείας από την γραμμή) και τοποθέτηση ισχυρών μαγνητών στο ρολόι  (για να καθυστερεί την μέτρηση), μέχρι παραβίαση καλωδιώσεων μέσα στον πίνακα (bypass στο μετρητή) κ.α. Την διόγκωση του φαινομένου είχε παραδεχτεί προ εβδομάδων και ο Διαχειριστής, αναφέροντας ότι μεταξύ Νοεμβρίου 2024  και Φεβρουαρίου 2025 σε 700 και πλέον ελέγχους του ΔΕΔΔΗΕ στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας σε ολόκληρη τη χώρα διαπιστώθηκαν 131 περιπτώσεις ρευματοκλοπής. Από αυτές η ενέργεια που καταναλώθηκε χωρίς να καταγραφεί και να πληρωθεί υπερβαίνει τις 4,8 GWh και οι απαιτήσεις ξεπερνούν το 1,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον,σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, άλλες 153 περιπτώσεις βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης ρευματοκλοπής μέσω εργαστηριακών ελέγχων, με τον τελικό αριθμό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Σε ορισμένες μάλιστα αλυσίδες γνωστών καταστημάτων, το ποσοστό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ξεπέρασε το 50% επί του αριθμού των παροχών που ελέγχθηκαν, κάτι που σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ καταδεικνύει τον εν δυνάμει συστηματικό χαρακτήρα του φαινομένου.

Το θέμα των ρευματοκλοπών ήταν ένα από τα προβλήματα που είχε πιάσει και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία υπό τον κ. Σκυλακάκη θεσπίζοντας μέτρα αποτροπής του φαινομένου. Το θέμα χρήζει περεταίρω παρεμβάσεων σύμφωνα με την νέα πολιτική ηγεσία για αυτό και θα πρέπει να περιμένουμε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα.

Σε αναπροσαρμογές δείχνει να προσανατολίζεται η νέα ηγεσία και ως προ θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών και των πρακτικών «κοκκινίσματος» των τζαμπατζήδων.

Η τροποποίηση του άρθρου 42 είναι σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη χρονιά. Με βάση την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, η οποία είχε παραδοθεί στο υπουργείο από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2024, η αλλαγή προμηθευτή επιτρέπεται πλην δύο περιπτώσεων. Η πρώτη όταν έχει επιβληθεί από τον προμηθευτή εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου  και η δεύτερη στην περίπτωση που υπάρχει εντολή επισήμανσης του πελάτη (flagging) ως υπερήμερου στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ από τρεις διαφορετικούς προμηθευτές για ανείσπρακτες οφειλές που συντελέστηκαν από την 1 Ιανουαρίου  του 2020 και μετά.

Όπως αναφέρεται η αλλαγή προμηθευτή δεν απαλλάσσει από τον πελάτη την υποχρέωση για εξόφληση των οφειλών προς τον προηγούμενο προμηθευτή για τον οποίο οφείλει να προβεί σε τακτοποίηση λογαριασμών ρεύματος.

Πηγή:newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν