Μαζί με τα χρέη στον ΕΦΚΑ διαγράφονται και τα ένσημα – «Παράθυρο» για σύνταξη και με οφειλές

4'

Διαγραφή οφειλών στον ΕΦΚΑ μαζί με διαγραφή ενσήμων και… απομάκρυνση από τη σύνταξη.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ εμφανίζονται ιδιαίτερα «επιφυλακτική» όσον αφορά τη χρήση της νέας δυνατότητας που προσφέρει ο νόμος, ειδικά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για διαγραφή οφειλών.

Αν και η δυνατότητα παραγραφής των οφειλόμενων ποσών στα δέκα χρόνια ισχύει εδώ και ένα χρόνο, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ανέρχονται μόνο σε 9.000. Από αυτές, περίπου το 75% έχει ήδη επεξεργαστεί, καθώς οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ είναι πολύ προσεκτικοί στον έλεγχο για ενδεχόμενα διακοπτικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 9.088 υποβληθείσες αιτήσεις, με 4.800 από αυτές να έχουν ήδη εγκριθεί. Περίπου 2.000 απορρίφθηκαν, ενώ περίπου 2.200 βρίσκονται σε εκκρεμότητα για ελέγχους. Συνεπώς, η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί για το 75% των αιτήσεων.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους, τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ άγγιζαν τα 47,5 δισ. ευρώ, με το 75% των οφειλετών να έχει χρέη έως και 15.000 ευρώ.

Μόνο το 3% των οφειλετών χρωστάνε πάνω από 100.000 ευρώ, με τους 2.641 από αυτούς να έχουν οφειλές άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Διαγράφεις χρέη αλλά χάνεις και τα ένσημα

Σύμφωνα με ειδικούς, ο κύριος λόγος για το χαμηλό ενδιαφέρον προς τη δυνατότητα αυτή, ιδίως από μη μισθωτούς, είναι ότι οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η διαγραφή του χρέους θα επιφέρει και τη διαγραφή του αντίστοιχου ασφαλιστικού χρόνου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, εκτός αν συμπληρώσουν τον απαιτούμενο ασφαλιστικό χρόνο.

Το «παράθυρο» για σύνταξη και με χρέη στον ΕΦΚΑ
Γι’ αυτό τον λόγο, πολλοί οφειλέτες, ιδίως εκείνοι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, επιδιώκουν να διατηρήσουν το χρέος τους κοντά στα 30.000 ευρώ. Με την ενεργοποίηση της διάταξης που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση με οφειλές έως αυτό το ύψος, μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Πληροφορίες δείχνουν ότι η απαιτούμενη υπουργική απόφαση θα είναι έτοιμη έως το τέλος Φεβρουαρίου ή τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν