Βόμβα ΓΛΚ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους στο Δημόσιο: Κινδυνεύουν με αναδρομική επιστροφή χιλιάδων ευρώ – Κάποιοι ήδη έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη
Aντιμέτωποι με τον κίνδυνο επιστροφής αναδρομικών ποσών έως και 30.000 ευρώ βρίσκονται εκατοντάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου οι οποίοι συνέχιζαν να εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και μετά τη συνταξιοδότηση τους. Ο κίνδυνος της αναδρομικής επιστροφής χρηματικών ποσών οφείλεται στους υψηλούς μισθούς που συνέχισαν να λαμβάνουν μετά τη συνταξιοδότηση τους.
Το ζήτημα που έχει ανακύψει, σχετίζεται με το κλιμάκιο, βάσει του οποίου, θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνονται από το Δημόσιο Τομέα. Οι εργαζόμενοι συνέχισαν να εισπράττουν ως μισθό τα ποσά που τους αναλογούσαν στη βάση του κλιμακίου που είχαν λάβει, όταν βρίσκονταν λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους.
Η ερμηνεία που δίνεται όμως, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε συνέχεια πρόσφατης εγκυκλίου που εκδόθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι διαφορετική.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΓΛΚ οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι θα έπρεπε να αμείβονται με το εισαγωγικό κλιμάκιο, δηλαδή ανά περίπτωση, με αισθητά λιγότερα χρήματα.
Καλούνται λοιπόν να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά αρκετών χιλιάδων ευρώ ανάλογα με το διάστημα που ελάμβαναν τις αμοιβές, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, παρότι δεν τα έλαβαν με δική τους υπαιτιότητα. Μάλιστα, κάποιοι ήδη έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Η «επίμαχη» εγκύκλιος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Ιούνιος 2023) καλούσε τους απασχολούμενους στο Δημόσιο τομέα, να δηλώνουν κάθε εξάμηνο τις όποιες πρόσθετες αμοιβές μπορεί να λαμβάνουν, από τυχόν άλλες θέσεις εργασίας, εντός ή εκτός δημοσίου.
Επίσης, θα πρέπει να δηλώνονται και οι αντίστοιχες αμοιβές από τις συντάξεις.
Ουσιαστικά, η εγκύκλιος ερμηνεύει παλαιότερη νομοθεσία που αφορά τη μισθοδοσία στο δημόσιο (ν.4354/ αρ. 11). Πάνω σε αυτή την ερμηνεία, έρχεται το ΓΛΚ και εκτιμά ότι πρέπει οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, να αμείβονται σύμφωνα με το μισθό του νεοδιοριζόμενου στο δημόσιο.
Για το θέμα, έχει ενημερωθεί αναλυτικά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα, έχουν ήδη υπάρξει σχετικές εισηγήσεις, που επισημαίνουν ότι πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα, ώστε αυτοί οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν στο δημόσιο, τα ποσά που τους έχουν χρεωθεί.
Θέμα προϋπηρεσίας
Άλλωστε, νομικές πηγές σημειώνουν ότι η όποια επανατοποθέτηση έγινε σε εργαζόμενο μετά τη συνταξιοδότησή του, δεν ορίστηκε ρητά ότι θα συνεπάγεται εφεξής, μισθό νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου.
Τίθεται ουσιαστικά θέμα προϋπηρεσίας και αναγνώρισής της, για όλους εκείνους τους εργαζόμενους, που συνταξιοδοτήθηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται!
Αφού η προϋπηρεσία αναγνωρίστηκε για να εκδοθεί η σύνταξή τους, αποτελεί ερωτηματικό γιατί δεν αναγνωρίζεται για τη συνέχιση της εργασίας τους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εργασία που στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, αφορά τις ίδιες θέσεις που κατείχαν αυτοί οι υπάλληλοι, πριν από τη συνταξιοδότησή τους.
Η διαφορετική ερμηνεία που δίνει επί του θέματος το ΓΛΚ, έχει ως αποτέλεσμα να τροποποιείται επί τα χείρω το μισθολογικό καθεστώς αυτών των εργαζόμενων και έτσι να αναζητούνται πίσω, ποσά, που θεωρήθηκε ότι έλαβαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Ακόμα και αν δεν φέρουν καμία ευθύνη, για το γεγονός ότι εισέπραξαν τα παραπάνω ποσά από αυτά που, υποτίθεται, ότι τους αναλογούν.
Πηγή: imerisia.gr