Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα.
Μητσοτάκης
Το διάστημα που μεσολάβησε αντιμετωπίσαμε προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, όπως την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές. Ταυτόχρονα ζήσαμε και περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν ανησυχία.
Αλλά και οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις και κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα. Εξαιρετικά σημαντικά ότι τελευταίους μήνες οι δύο χώρες βαδίζουν σε πιο ηρεμο μονοπάτι. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουμε να ζούμε ειρηνικά.
Κι αν οι διάφορες δεν γεφυρώνονται να μην προκαλούν εντάσεις και κρίσεις.
Αποφασίσαμε στο Βίλνιους να πιάσουμε ξανά το νημα επαφών μας.
Σήμερα κάνουμε αποτίμηση κοινών προσπαθειών με νεες συμφωνίες στο εμποριο, την ενέργεια, την εκπαίδευση τον αθλητισμό την τεχνολογία, τον τουρισμό, την συσφιξη των οικονομικών σχεσεων.
Για το μεταναστευτικό είπε: Είχαμε σημαντική μείωση ροών ως αποτέλεσμα της συστηματικής φύλαξης των συνόρων μας και της πολύ καλύτερης συνεργασίας των δύο χωρών. η συνερτγασία μπορεί βελτιώθει κι άλλο.
«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός
Αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Άγκυρα την ‘άνοιξη
Ερντογάν:
ευχαριστώ για την ευγενική υποδοχη. επιθυμούμε να αναπτυξουμε κι άλλο την θετική ώθηση που υπάρχει.
δεν θα πρέπει να υπάρχει τόσο μεγάλο διάλειμμα στις επαφές μας. να έχουμε μια φορά τον χρόνο μια συνάντηση θα ηταν πολύ καλό και για τις δύο χώρες
ειχαμε ωφελιμες συζητήσεις, συζητήσαμε βηματα για την ανάπτυξη της συνεργασίας . Συμφωνήσαμε να κρατηθούν ανοιχτοί οι διαυλοι επικοινωνίας. Ικανοποίηση από τα αποτελέσματα στο σχέδιο κοινής δράσης. Στόχος να φτάσει στα 10 δισ το διμερές εμπόριο που τώρα είναι στα 5 δισ. δολάρια. Επιθυμουμε να να αναπ΄τυξουμε σχεσεις και στον τουριστικό τομεα
Για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο: Ζητησαμε από υπουργούς να συζητήσουν με αποφασιστικό τρόπο. Ευχή είναι να επιλυσουμε τα προβληματα με κοινές προσπάθειες στο παλίσιο ενός επικοδομητικού διαλόγου και του διεθνιούς δικαίου.
Χαιρετήσαμε κλείσιμο καταυλισμού Λαυρίου. Υπογράμμισα ότι πρέπει να υπάρξει προσοχή να μην δημιοθυργηθιούν άλλοι τέτοιοι καταυλισμοί
Γάζα: δεν εγκρίνουμε να στοχοποιουνται άμαχοι. όλα αυτα μετατράπηκαν σε τιμωρία του λαού της Γάζας. πληγώνει τις συνειδήσεις η διεθνης κοινότητα δεν πρεπει να σιωπά απέναντι στα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται. Είμαστε ετοιμοι να ανλάβουμε το καθηκον ως εγγυητρια δύναμη για την ειρήνη.
Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιράζόμαστε την ίδια θάλσσα, τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Φυσικό είναι να υπάρχουν προβλήμαατα και αδερφια. το θε΄μα είναι η βουληση για επιλυση
«Θελουμε το Αιγαίο θαλασσα ειρηνης και συνεργασίας, θελουμε να γινουμε παραδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά μας βήματα, δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να επιλυθεί. Σας περιμένω στην Άγκυρα»
Μητσοτάκης απαντώντας σε αναφορά Ερντογάν για τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία: Ικανοποίηση για την υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας. Ένα σχόλιο για τις μειονότητες: η Θράκη αποτελεί παραδειγμα αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, αγνιζόμαστε να διασφαλίζουμε ίσες ευκαιρίες. Από την συνθήκη της Λωζάνης υπάρχει ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικης.
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
«Μισογεμάτο ποτήρι»
Οι επίσημες επαφές του Τούρκου προέδρου ξεκίνησαν στις 11:30 με την συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στην πρώτη του δήλωση ο κ. Ερντογάν ανέφερε: «Πιστεύω ότι η συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα αποτελέσει ευκαιρία για την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας».
Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι βρισκόμαστε εδώ με ευρεία αντιπροσωπεία υπουργών και ότι οι υπουργοί των δυο χωρών θα κάνουν επικοδομητικές συναντήσεις και συμφωνίες με τους ομολόγους τους.
«Θα συζητήσουμε ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε σε όλα τα ζητήματα. Οι προετοιμασίες έχουν γίνει από τους υπουργούς. Βάζοντας τις απαραίτητες υπογραφές θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με πιο ευνοϊκό τρόπο. Πιστευώ ότι θα είναι καλύτερα για το μέλλον και των δύο μερών να μιλάμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο» τόνισε.
Από την πλευρά της η κ. Σακελλαροπούλου υποδεχόμενη τον κ. Ερντογάν είπε: «Τα τραγικά συμβάντα που έζησαν οι χώρες μας φέτος έγιναν αφορμή για να αποδειχθεί ξανά ότι το αίσθημα αλλυλεγγύης και η επίδειξη ανθρωπιάς κάτω από δύσκολες συνθήκες είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο λαούς.
Η διαπίστωση αυτή αποτελεί ισχυρή βάση για να στηριχθεί η αμοιβαία πολιτική βούληση για την εδραίωση ενός κλίματος που θα επιτρέψει την εμβάθυνση της συνεργασίας και την αποφυγή εντάσεων στις διμερείς μας σχέσεις. Εάν αναλογιστούμε το τι γίνεται στον περίγυρό μας, είναι αναγκαίο, περισσότερο ίσως από ποτέ, Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της ευημερίας, τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και την προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, προς όφελος και των δύο λαών μας αλλά και της ευρύτερη περιοχής.
Πηγή: skai.gr