Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει την χώρα, ασχέτως αν θα χρειαστεί δεύτερη κάλπη και οι εκλογές θα γίνουν με ένα σύστημα, την απλή αναλογική που όσες φορές εφαρμόστηκε, δεν έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά
Σε ερώτηση αν θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας απάντησε ότι «θα σεβαστώ τις προβλέψεις του Συντάγματος, αν δεν έχω αυτοδυναμία» και συνέχισε: «Αν η εντολή είναι ισχυρή τότε όλα θα βρουν τα δρομο τους, εφόσον χρειαστεί δεύτερη κάλπη».
Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω στη δεύτερη κάλπη, αλλά το μυαλό μου δεν είναι στη δεύτερη κάλπη, είναι στις 21 Μαΐου, δήλωσε.
Για το νερό ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, όμως η κυβέρνηση θα σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο αυτές εταιρίες θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου μετά τις εκλογές. «Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό» είπε χαρακτηριστικά.
Για τους συνταξιούχους είπε ότι θα εξακολουθήσει η στήριξη μέχρι να απαλειφθεί η προσωπική διαφορά: «Μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά εμείς θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους -πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις» σημείωσε.
Επίσης δεσμεύτηκε ότι «αυτοί που έχασαν το ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν για τα φάρμακά τους, είναι δέσμευσή μας για την επόμενη τετραετία καθώς δεν μου αρέσουν οι νομοθετήσεις της τελευταίας στιγμής».
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε διπλασιασμό του προγράμματος «Σπίτι μου» για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους, εφόσον καλυφθούν οι δικαιούχοι, ενώ ερωτηθείς για το στεγαστικό πρόβλημα, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, εξήγγειλε ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Για τις εκλογές
Το δίλημμα των εκλογών, είπε, είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, αν θα συνεχίσουσε να προστατεύουμε τα σύνορα μας, αν η φωνή της Ελλάδας θα ακούγεται, ή θα έχουμε μια χώρα επαίτη. Θα καθορίσει τα πάντα τα πάντα η αναμέτρη της 21ης Μαΐου.
Πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να βγουν οι αρθμοί για κυβέρνηση από την 1η κάλπη και υπογράμμισε: «Θέλουμε σταθερή κυβέρνηση και αυτοδυναμία γιατί σε συνθηκες κρίσης πρέπει να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα που θα παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Τι θα συνέβαινε αν στον Έβρο και στην πανδημία έπρεπε να συνεννοηθούμε με δύο ή τρία κόμματα;».
«Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω στη δεύτερη κάλπη, αλλά το μυαλό μου δεν είναι στη δεύτερη κάλπη, το μυαλό μου είναι στις 21 Μαΐου» είπε χαρακτηριστικά.
Ελληνοτουρκικά
Για την εκτόνωση της έντασης με την Τουρκία είπε ότι είναι καλοδεχούμενη, όμως η Ελλάδα δεν κάνει καμία έκπτωση στις θέσεις της.
«Θέλουμε λιγότερη ένταση, είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών αυτή η εκτόνωση, αλλά η Τουρκία πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να λύσουμε τη μια και μοναδική διαφορά, τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για τον φράχτη στον Έβρο είπε ότι θα κατασκευαστεί και θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους και χαρακτήρισε στενάχωρο το γεγονός ότι ευρωβουλευτές εγκαλούν την Ευρώπη να μην χρηματοδοτήσει ένα έργο για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας μας.
Ερωτηθείς για τη δήλωση Θεοδωρικάκου που έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό ανέφερε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε «το αυτονόητο»: «Αυτή τη στιγμή κάποιες παρατάξεις έχουν μια αλλεργία στο να αναγνωρίσουν τον ρόλο της αστυνομίας, οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας με σημαντική αποστολή, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους».
Σημείωσε ότι το κοινό έγκλημα έχει περιοριστεί και πρόσθεσε: «Θέλω οι αστυνομικοί να είναι στο δρόμο, όχι στα γραφεία. Από την άλλη υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα μιας επιθετικής παραβατικότητας στις πορείες, οι μπαχαλάκηδες, έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα ήθελα».
Τόνισε ότι η αστυνομία δεν πρέπει να στοχοποιείται, αλλά πρέπει να λογοδοτεί όταν χρησιμοποιεί υπερβολική βία και σημείωσε ότι πρέπει να προσαρμοστεί σε νέους ρόλους και προκλήσεις όπως η ενδοοικογενειακή βία.
Για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολιτευσης να αποπεμφθεί ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ζητήσει τη δική μου παραίτηση τουλάχιστον δέκα φορές και την παραίτηση του μισού υπουργικού συμβουλίου, οπότε δεν δίνω μεγάλη σημασία».
Για τη λειτουργία του κράτους αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν όπως με το gov. gr που έκανε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη, ωστόσο πρόσθεσε το δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε εστίες αναχρονισμού, «με ταρακούνησε σε τέτοιο βαθμό που είμαι πολύ πιο αποφασισμένος σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.
Για την επενδυτική βαθμίδα τόνισε ότι έχουμε πετύχει 12 αναβαθμίσεις και πρόσθεσε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν από τις εκλογές, αλλά αν μετά τις εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ, η χώρα θα την ανακτήσει πριν από το τέλος του 2023».
Ερωτηθείς για τις τριετίες απάντησε: «Προφανώς θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών, είναι υποχρέωση μας να το δούμε, όταν η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμη. Ο σκοπός είναι να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα».
Σήμερα, πρόσθεσε, έχουμε «μαξιλάρι» γύρω στα 40 δις ευρώ κι αφού έχουμε διαθέσει 50 δις στηρίζοντας την κοινωνία και μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα.
Για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη τόνισε: «Θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο να μην εγκρινει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη -αυτός είναι ο πραγματικός αρχηγός και όχι αυτός που βγαίνει μποστά. Αυτοί που γκρινιάζουν ας έρθουν να στηρίξουν την τροπολογία» και πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα περνά στα χέρια της δικαιοσύνης.
Ερωτηθείς για το δυστύχημα στα Τέμπη εξέφρασε βεβαιότητα ότι «θα μάθουμε την αλήθεια. Δεν υπάρχει απολύτως καμία συγκάλυψη, είναι προσωπική μου δέσμευση. Θα την μάθουμε από τη δικαιοσύνη που κινείται με ταχύτητα σε αυτή την περίπτωση. Θα έχουμε εξελίξεις».
Πρόσθεσε ότι «εκείνη η μέρα ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου και μια από τις πιο δύσκολες της ζώης μου, ήταν γροθιά στο στομάχι, αισθάνθηκα υποχρέωση να αναλάβω την ευθύνη που μου αναλογεί για το σύστημα που έπρεπε να ήταν έτοιμο, αλλά δεν ήταν, δεν το υλοποιήσαμε πλήρως. Ωστόσο, δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω, η σύμβαση θα ολοκληρωθεί, τα τρένα θα ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια και θα συγκρουστούμε πιο τολμηρά με τις εστίες αναχρονισμού στο δημόσιο».
Και πρόσθεσε: «Αξιολόγηση παντού, όχι τιμωρητική», αλλά για επιβραβεύσουμε τους ικανούς και να βελτιώσουμε εκείνους που υστερούν.
Αναφερόμενος στη δήλωση Τσαπανίδου ότι αν κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές, τότε οι ψηφοφόροι θα έχουν παραπλανηθεί, σχολίασε ότι η κ. Τσαπανίδου υποτιμά τους Έλληνες ψηφοφόρους. «Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση, αλλά την σύγκριση. Ο κ. Τσίπρας γιατί είναι περήφανος για τη δική του τετραετία, ποια είναι η συνέπεια των δικών του λόγων και έργων; Νέα παραμύθια από τον κ. Τσίπρα ο ελληνικός λαός δεν θα ξαναπιστέψει».
Τέλος σημείωσε ότι το 2019 «δεν υποσχέθηκα θαύματα, είπα ότι θα δουλεψω σκληρά, σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή, η γνώμη της μετρα στην Ευρώπη και θέλω να συνεχίσω από αυτή τη βάση».
Σε ερώτηση αν θα ήταν ανοιχτός σε ένα ντιμπέτι με τον Αλέξη Τσίπρα για οικονομικά θέματα απάντησε ότι είναι «απολύτως ανοιχτός, αρκεί να είχαμε και έναν τρίτο πρόσωπο που θα επικύρωνε την ακρίβεια όσων λέμε».
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη είπε παρά τις προσπάθειές του να συναντηθούν, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ωστόσο πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές «κάποια στιγμή δεν θα το αποφύγει να συναντηθούμε».
Πηγή: skai.gr