Σάλος έχει προκληθεί μετά τις αποκαλύψεις του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερρίκου, ο οποίος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη του έταζε «αξιοποίηση» μετά τις εκλογές αν απέκλειε το μόρφωμα Κασιδιάρη. Μάλιστα ο ίδιος επανήλθε και προειδοποίησε πως θα αποκαλύψει τον κυβερνητικό αξιωματούχο με τον οποίο είχε συνάντηση.
Αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επίσημα το Μέγαρο Μαξίμου προτίμησε να απαντήσει με διαρροές σε όλα αυτά, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Τζανερρίκος ήθελε να να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ότι την «φύλαγε» στην κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρώην αντιπρόεδρος ΑΠ, υποστήριζε σε διάφορες επαφές του «την επιθυμία του να γίνει εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας ότι έχει ερείσματα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτές οι πληροφορίες έφτασαν στην κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν τον όρισε ποτέ σε αυτήν τη θέση. Από τότε τη φυλάει στην κυβέρνηση και γι’ αυτό κάνει αυτά που κάνει το τελευταίο διάστημα».
Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι δεν υπήρχε καμία άλλη συνάντησή του με κυβερνητικό στέλεχος, πλην του Γιώργου Γεραπετρίτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζανερρίκος επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές, όλων των κομμάτων και του μορφώματος Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, ωστόσο ο υπέβαλε την παραίτησή του την Δευτέρα.
Ο ίδιος, σε δηλώσεις του που δημοσίευσε το iEidiseis, είχε αναφέρει ότι «μετά τις δηλώσεις συνταγματολόγων, που χαρακτήρισαν αντιθεσμική τη δήλωσή μου και δεν παραιτήθηκα αμέσως, όπως είπαν, ενώ άσκησα κριτική στη διάταξη του νόμου για τον Κασιδιάρη, να μας πούνε οι συνταγματολόγοι πόσο θεσμικές είναι οι παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, που ζήτησαν να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Έλληνες, υποσχόμενοι μετά την αφυπηρέτησή μου, να αξιοποιηθώ ενδεχομένως σε Αρχές».
Όσον αφορά την παρέμβαση που έγινε από ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, τόνισε «ποτέ δεν θα αποκαλύψω τον τρόπο που έγινε. Αλλά ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας τον γνωρίζει».
«Η πρωτοφανής παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Δικαιοσύνη τελικά δεν περιορίζεται μόνο στους “καφέδες” του κ. Γεραπετρίτη πέριξ του Μαξίμου με δικαστές, αλλά φτάνει και σε απόπειρα δωροδόκησής τους με υποσχέσεις για αξιώματα» τόνισε σε σχετική ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί για ακόμη μία φορά να κάνει τον ανήξερο. Οφείλει να απαντήσει. Ποιος είναι ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που έκανε αυτή την ευθεία παρέμβαση τάζοντας ανταλλάγματα για μια δικαστική απόφαση; Τον γνωρίζει προσωπικά; Ή μήπως τον κοιτάζει στον καθρέφτη κάθε πρωί; Σε κάθε περίπτωση με αυτούς τους πρωτοφανείς χειρισμούς του, ο κ. Μητσοτάκης γίνεται ο μεγαλύτερος χορηγός της Ακροδεξιάς» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο υπουργός Επικρατείας (και πλέον και Υποδομών και Μεταφορών μετά την τραγωδία στα Τέμπη) Γιώργος Γεραπετρίτης λίγες ημέρες νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Χρήστο Τζανερρίκο, γεγονός που αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ο ίδιος την Τετάρτη (12/4) στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει υπάρξει καμία τέτοια παρέμβαση από πλευράς της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε επίπεδο», αναφερόμενος στις καταγγελίες του ανώτατου δικαστικού.
Απαντώντας στον Οικονόμου, που αντί απαντήσεων επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να διαψεύσει σπασμωδικά τον ανώτατο δικαστικό, ο πρώην αντιπρόεδρος ΑΠ, επανήλθε μιλώντας στο ieidiseis και δήλωσε κατηγορηματικά ότι «εάν δεν βγει ο ίδιος (σ..σ ο ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας) να πει τι έγινε στην “επαφή” μας, θα αναγκαστώ να τους τα θυμίσω εγώ με λεπτομέρειες, ποιος και γιατί μου ζήτησε να βοηθήσω, για να αποκλειστεί το κόμμα Κασιαδιάρη στις εκλογές και σε περίπτωση, που βοηθήσω, τι μου υποσχέθηκε..».
Πιο συγκεκριμένα ο Χρήστος Τζανερρίκος επανήλθε με ημερομηνίες και λεπτομέρειες, για όσα έγιναν στις συναντήσεις που είχε με την κυβέρνηση μέχρι την ημέρα που παραιτήθηκε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε και οι δύο συναντήσεις έγιναν έπειτα από αίτημα των κυβερνητικών στελεχών. Αρχικά μίλησε για τη συνάντηση με Γεραπετρίτη όπου ανέφερε ότι «Είχε την πρωτοβουλία να με καλέσει, για να συζητήσουμε, όπως είπε, διαδικαστικά θέματα» και πρόσθεσε «εκεί με ρώτησε, εάν έχω να προτείνω κάτι, για να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο, για το κόμμα Κασιδιάρη και του απάντησα ότι, δεν έχω να προτείνω κάτι, γιατί είναι επαρκές το νομικό πλαίσιο».
Ο Χρήστος Τζανερρίκος επισήμανε σε εκείνο το σημείο ότι δεν του έγινε καμία αναφορά για την τροπολογία που έφερε στη Βουλή ο Μάκης Βορίδης. «Δεν μου ανέφερε τίποτα, για την τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, στις 6 Απριλίου» τόνισε.
Κατά τον ίδιο «το περασμένο Σάββατο, στις 8 Απριλίου» πάλι με κυβερνητική πρωτοβουλία συναντήθηκε με τον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα όπου του «προτάθηκε να βοηθήσω, να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη. Και σε περίπτωση που βοηθήσω, μου δόθηκε η υπόσχεση ότι, θα μπορούσα ενδεχομένως να αξιοποιηθώ σε διάφορες Αρχές».
Πηγή: avgi.gr