Ενώπιον οριστικών αποφάσεων για τον χειρισμό της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ- ενδεχομένως και σήμερα- φέρεται να βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος σταθμίζοντας τα δεδομένα από την επίμαχη δικογραφία αλλά και τις υπόλοιπες πολιτικές και νομικές παραμέτρους της υπόθεσης μοιάζει αυτή την ώρα πιο κοντά προς το «όχι» στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους διατελέσαντες υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα το κυβερνητικό στρατόπεδο ετοιμάζεται να περάσει και στην αντεπίθεση έναντι του ΠΑΣΟΚ με «πολιορκητικό κριό» την περίπτωση του βουλευτή Ρεθύμνου Μανώλη Χνάρη, ο οποίος διετέλεσε για χρόνια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης και είχε αρμοδιότητα, ώστε να δίνει εγκρίσεις εκ μέρους της Περιφέρειας για να μπορούν οι παραγωγοί να καταθέτουν τις αιτήσεις τους.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν στο prototheme.gr ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται στο εσωτερικό του κυβερνητικού στρατοπέδου μια αισθητή αλλαγή κλίματος, με τη συγκλίνουσα άποψη να είναι ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους κ. Βορίδη και Αυγενάκη από τα στοιχεία της δικογραφίας.
Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων, γράφει το Πρώτο Θέμα, δεν εισφέρθηκαν καινούργια στοιχεία για τους δύο πρώην υπουργούς, συνεπώς το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για αποδιδόμενα κακουργήματα που σχετίζονται με την απιστία κατά του δημοσίου είναι νομικά αβάσιμη. Και με αυτό το δεδομένο δεν αναμένεται να την υπερψηφίσει. Βεβαίως, κυβερνητικά στελέχη βάζουν στο τραπέζι το σενάριο της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να μην φανεί ότι η πλειοψηφία αρνείται γενικώς να ερευνήσει στο «πλαίσιο» που ορίζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Το άλλο ενδεχόμενο που είχε «πέσει στο τραπέζι» είναι η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει αυτόνομη πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αποδίδοντας στους δύο πρώην υπουργούς το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Και ενώ στις αρχές της περασμένης εβδομάδας η εν λόγω εισήγηση «κέρδιζε έδαφος», τις τελευταίες μέρες το κλίμα άλλαξε και ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται στην απόρριψη του αιτήματος της αντιπολίτευσης.
Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει και «σκανάρισμα» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές στην κάλπη, με δεδομένο ότι ήδη κάποιοι βουλευτές (Σ. Πέτσας, Μ. Χαρακόπουλος) έχουν εκφραστεί δημοσίως υπέρ της «διευκόλυνσης» του έργου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Πρόκειται για μια άσκηση που δεν είναι εύκολη, πλην όμως θα είναι απαραίτητη.
Η γραμμή Βορίδη-Αυγενάκη
Το Μέγαρο Μαξίμου διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τους πρώην υπουργούς Βορίδη και Αυγενάκη, όμως ειδικά ο κ. Βορίδης λέει σε συνομιλητές του ότι δεν μπαίνει σε κανενός είδους διαπραγμάτευση και η άποψή του είναι ανεξάρτητη των πολιτικών τακτικισμών. Προ ημερών, ο κ. Βορίδης εμφανίστηκε στη Βουλή και στο τραπέζι που κάθισε «μαζεύτηκαν» αρκετοί βουλευτές και όχι μόνο της ΝΔ, οι οποίοι συνεκτιμούσαν ότι δεν διαπιστώνονται γι’ αυτόν δυνητικές ποινικές ευθύνες βάσει της δικογραφίας. Και ο κ. Βορίδης είναι αυτής της άποψης και μάλιστα διαφωνεί ακόμα και με τη λογική της απόδοσης σε αυτόν ενός πλημμελήματος, στο σενάριο μιας αυτόνομης «γαλάζιας» πρότασης για Προανακριτική.
Ο κ. Βορίδης επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι ελέγχεται για τη συνέχιση της τεχνικής λύσης που ήταν κοινή πρακτική από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισημαίνει ότι ο Γρηγόρης Βάρρας που διορίστηκε μετά την έγκριση της τεχνικής λύσης σε καμία κατάθεσή του δεν αναφέρει ότι ο υπουργός γνώριζε και εξ αυτού παρεμπόδισε τυχόν ενέργειές του για την «κάθαρση» του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τόσο ο κ. Βορίδης όσο και ο κ. Αυγενάκης επισημαίνουν σε συνομιλητές τους ότι ο «κοριός» δεν έχει καταγράψει καμία δική τους συνομιλία, παρά μόνο αναφορές σε αυτούς κατά τη διάρκεια συνομιλιών τρίτων.
Με τη σειρά του ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι τον εμπλέκουν στη δικογραφία αναφορές τρίτων την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2024 ως τον Ιανουάριο του 2025, μια περίοδο όμως που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν ήταν καν βουλευτής της ΝΔ, καθώς είχε διαγραφεί στις αρχές Ιουλίου. Και ο ίδιος διαφωνεί με τη λογική να του αποδοθεί παράβαση καθήκοντος, από τη στιγμή που δεν ελέγχεται ουσιαστικά για τα πεπραγμένα του κατά τη διάρκεια που ήταν υπουργός, πέρα από τις αναφορές και τις καταθέσεις του πρώην διοικητή του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρηγόρη Σημανδράκου.
Διαβάστε ακόμη: Κρήτη | Να συζητηθεί στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ