Πανελλήνιες 2023: Ώρα βαθμολογιών για τους υποψήφιους – Πώς γίνεται ο υπολογισμός των μορίων – Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

6'

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων, που έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές βάζει σήμερα το υπουργείο Παιδείας με την ανακοίνωση των βαθμολογιών εξετάσεων Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Οι υποψήφιοι θα μπορέσουν να ενημερωθούν για τους βαθμούς τους με τρεις τρόπους. Από τις καταστάσεις που θα αναρτηθούν σε όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας,  και οι οποίες θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα. Επιπλέον, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να αναζητούν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους χαρακτήρες.

Τέλος, οι υποψήφιοι θα λάβουν τη βαθμολογία τους και με γραπτό μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο, εφόσον έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση. Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας θα  προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελεσμάτων στα ειδικά μαθήματα Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023, καθώς και για την έναρξη συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Οι υποψήφιοι θα έχουν στη διάθεσή τους αρκετές μέρες ώστε να μελετήσουν το μηχανογραφικό τους και να κάνουν τις επιλογές τους με ηρεμία καθώς αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία. Όσον αφορά στην πορεία των βάσεων οι πρώτες εκτιμήσεις δεν δείχνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με το 2022, κάτι που αφορά κατά πάσα πιθανότητα και τις σχολές υψηλής ζήτησης.

Η σημερινή ανακοίνωση των βαθμών στους υποψήφιους καθώς και τα στατιστικά στοιχεία που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας και τα οποία θα αφορούν στις επιδόσεις συνολικά των υποψηφίων, θα ξεκαθαρίσουν περισσότερο το τοπίο σχετικά με την κίνηση των βάσεων για τη φετινή χρονιά. Σε κάθε περίπτωση οι υποψήφιοι δεν πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με βάση τις εκτιμήσεις για τις βάσεις.

Ο υπολογισμός των μορίων

Σήμερα πάντως η μέρα των υποψηφίων θα αναλωθεί σίγουρα στον υπολογισμό των μορίων καθώς πρόκειται για μια πραγματική «σπαζοκεφαλιά» και θα χρειαστούν βοήθεια. Για το σκοπό αυτό έχουν αναπτυχθεί διάφορες εφαρμογές και κυρίως από τα φροντιστήρια,  αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  εμπιστευθούν και την ειδική εφαρμογή, που έχει αναπτύξει το υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για εφαρμογή με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς στα αντίστοιχα μαθήματα, μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα για το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Η εφαρμογή υπολογισμού των μορίων  θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: https://markcalc.it.minedu.gov.gr/. Στην αρχική σελίδα, στην επιλογή ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, οι υποψήφιοι επιπλέον δύνανται να ενημερωθούν με όλο το σχετικό υλικό που αφορά στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πως γίνεται ο υπολογισμός των μορίων

Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετείχε στις φετινές   Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: Ο γραπτός βαθμούς σε καθένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο Συντελεστή Βαρύτητας. Τα τέσσερα (4) ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί χίλια (1000), για να προκύψει έτσι ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Ο βαθμός κάθε πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος εκφράζεται στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.

Πηγή:ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν