Πενταπλασιάστηκαν οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες – Τι θα κάνει το Υπουργείο

9'

Εκρηκτική –σχεδόν πενταπλάσια– είναι η αύξηση τα τελευταία χρόνια του αριθμού των παιδιών που έχουν μαθησιακές ιδιαιτερότητες και χρειάζονται παράλληλη στήριξη. Αυτό υποδηλώνει και την αντίστοιχη αύξηση των αιτήσεων. Οι λόγοι;

 

Βασικότερος, τουλάχιστον από τη σκοπιά του εκπαιδευτικού συστήματος, θεωρείται η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των γονιών και των εκπαιδευτικών. Αυτό όμως έχει αποτέλεσμα οι αρμόδιες υπηρεσίες να «ασθμαίνουν» στην αξιολόγηση των αιτημάτων και η καθυστέρηση στην έκδοση του πορίσματος να φθάνει έως και τους 20 μήνες. Η διάγνωση μαθησιακών διαταραχών των παιδιών έχει καταλήξει σε γολγοθά και για τους γονείς και για τα παιδιά. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, με βάση τα διεθνή στοιχεία, δυσλεξία –μία από τις πιο συχνές ειδικές μαθησιακές διαταραχές– εμφανίζεται στο 10%-15% των παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Το υπουργείο Παιδείας προχωράει σε πλήρη ανασχεδιασμό και ψηφιακή αναβάθμιση της λειτουργίας των αρμοδίων υπηρεσιών, δηλαδή των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ). Στόχος είναι η γρηγορότερη ολοκλήρωση της διαδικασίας σε συνδυασμό με την οργάνωση στοχευμένων προγραμμάτων και υποστήριξη για κάθε μαθητή με αναπηρία ή και εκπαιδευτικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το σχολικό έτος 2016-2017 είχαν εγκριθεί περί τα 5.500 αιτήματα γονέων για παροχή σε μαθητές παράλληλης στήριξης, δηλαδή ενός εξειδικευμένου εκπαιδευτικού που υποστηρίζει τον μαθητή μέσα στην τάξη σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης. Το τρέχον σχολικό έτος ο αριθμός έχει φθάσει τα 26.800 εγκεκριμένα αιτήματα. «Ενας λόγος της αύξησης είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτά τα χρόνια μεταμόρφωσαν τη σχολική κοινότητα. Ανέδειξαν ή δημιούργησαν προβλήματα. Μετά την πανδημία διεθνώς άρχισε να τίθεται το θέμα της νευροποικιλότητας στην εκπαίδευση. Επίσης, η συζήτηση για τις νευροδιαφορές ωριμάζει.
Εχουμε περισσότερη γνώση, άρα οι γονείς είναι πιο ευαισθητοποιημένοι και οι επιστήμονες διαθέτουν καλύτερα εργαλεία για να διαγνώσουν τα παιδιά με νευροδιαφορές», παρατηρεί στην «Κ» η Νάντια Κωνσταντίνου, δικηγόρος με σημαντική δράση στην υπεράσπιση της νευροποικιλότητας στο εκπαιδευτικό σύστημα. «Συγκεκριμένα, για την παράλληλη στήριξη η παροχή της κρίνεται απαραίτητη λόγω και των προβλημάτων που έχει το ελληνικό σχολείο. Καθώς σήμερα η γνώση και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι αναγκαίες, εάν ένας μαθητής δεν βοηθηθεί από νωρίς στο σχολείο, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που έχει η αγορά εργασίας», τονίζει.

Τις αιτήσεις για παράλληλη στήριξη διαχειρίζονται διεπιστημονικές επιτροπές στα 71 ΚΕΔΑΣΥ της χώρας, το προσωπικό των οποίων προσεγγίζει τα 1.800 άτομα (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής εξειδικευμένοι για τις διάφορες ηλικίες μαθητών σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές).

Αποτέλεσμα της αύξησης των αιτήσεων είναι η καθυστέρηση στις γνωματεύσεις. Ενδεικτικά, υπάρχουν περιπτώσεις που το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής εκδόθηκε 20 μήνες μετά την κατάθεση του αιτήματος. Αυτό βέβαια συμβαίνει σε μαθητές που βρίσκονται στο τέλος του δημοτικού ή στο γυμνάσιο, καθώς στους μαθητές νηπιαγωγείων η ανταπόκριση είναι γρήγορη. «Το γενικό σκεπτικό του υπουργείου είναι η γρηγορότερη διάγνωση των σωματικών, διανοητικών, ψυχολογικών ιδιαιτεροτήτων και των διαταραχών των παιδιών. Μάλιστα, όσο νωρίτερα διαγνωσθεί η διαταραχή τόσο ευκολότερη και αποδοτικότερη είναι η αντιμετώπισή της», παρατηρεί μιλώντας στην «Κ» ο Γιάννης Μπουσδούνης, γενικός διευθυντής Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας.

Για τη βελτίωση των υπηρεσιών το υπουργείο Παιδείας προχωράει στην ένταξη εννέα σύγχρονων αξιολογικών εργαλείων, που για πρώτη φορά θα αφορούν όλες τις επιστημονικές ειδικότητες των ΚΕΔΑΣΥ. Εως τώρα τα εργαλεία αφορούσαν κυρίως τους ψυχολόγους. Επίσης, στο εξής με τη χρήση των νέων εργαλείων θα αξιολογούνται οι γνώσεις, η μνήμη του παιδιού, οι επιτελικές λειτουργίες και θα υπάρχει η δυνατότητα για εξατομικευμένα προγράμματα παρέμβασης και υποστήριξης σε κάθε παιδί.

Οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη των μαθητών αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, με τα αιτήματα να λιμνάζουν.

Η διεπιστημονική αξιολόγηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολόπλευρη υποστήριξη. Ωστόσο, πλέον μέρος αυτής, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες, θα μπορεί να διενεργείται μέσα στο σχολείο. Δηλαδή, τα στελέχη των ΚΕΔΑΣΥ θα επισκέπτονται σχολεία που δεν βρίσκονται στην έδρα του κέντρου. Ετσι, τα μέλη των διεπιστημονικών ομάδων θα μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για υποστήριξη τόσο των μαθητών όσο και της σχολικής κοινότητας.

Τέλος, θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα κατατίθενται τα αιτήματα αξιολόγησης, αλλά και ο ηλεκτρονικός φάκελος του μαθητή. Κάθε μέλος των διεπιστημονικών ομάδων των ΚΕΔΑΣΥ θα αναρτά τα αποτελέσματα της αξιολόγησής του και τις προτάσεις υποστήριξης. Στην ίδια πλατφόρμα θα αναρτάται η αξιολογική έκθεση του ΚΕΔΑΣΥ και το εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης κάθε μαθητή.

Ως πρώτο βήμα στο πλαίσιο αναβάθμισης των ΚΕΔΑΣΥ, το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσε χθες, προχωράει στον εξοπλισμό τους με το αναγκαίο τεχνολογικό υλικό. Η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη υπέγραψε απόφαση για διάθεση στα ΚΕΔΑΣΥ 192 σταθερών υπολογιστών και ισάριθμων καμερών και μικροφώνων, 2.000 λάπτοπ και άλλων υποστηρικτικών μέσων (π.χ. πολυμηχανημάτων), συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ.

Αλλαγή φιλοσοφίας

Οπως ανέφερε η υπουργός, «αλλάζουμε τη φιλοσοφία λειτουργίας των ΚΕΔΑΣΥ με σκοπό να ενισχύσουμε την παρουσία των διεπιστημονικών ομάδων στα σχολεία, καθώς η συστηματική και ολιστική αξιολόγηση των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την παροχή εξατομικευμένης και αποτελεσματικής υποστήριξης. H καλύτερη και άμεση συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, που γνωρίζουν τα παιδιά, τις ανάγκες τους και πολλές φορές την καθημερινότητα της οικογένειας είναι κομβικής σημασίας. Η δυνατότητα η αξιολόγηση να γίνεται μέσα στο σχολείο θα επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα οικογενειών όταν πρέπει να μετακινηθούν προς κάποιο ΚΕΔΑΣΥ μακριά από τον τόπο τους».

 

πηγή: καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν