Πόλεμος στο Ισραήλ: «Συναγερμός» στην Αθήνα για τις εξελίξεις – Τι συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ και ποιες κινήσεις δρομολογούνται

7'

Όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής, συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως οι ελληνικές Aρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση και η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως είναι δύσκολο να γίνουν με ασφάλεια προβλέψεις για το τι «ξημερώνει» την επόμενη ημέρα. Αυτό που επιχειρείται πάντως είναι να γίνει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός καθώς ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση. Όλα τα σενάρια που μπορεί να προκύψουν το επόμενο διάστημα σε τομείς όπως το μεταναστευτικό και η οικονομία έχουν συζητηθεί στο Μαξίμου και οι κινήσεις θα γίνονται βήμα – βήμα ανάλογα και με τα τεκταινόμενα.

Σε αυτή τη φάση το βάρος πέφτει στη φύλαξη των συνόρων, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν το επόμενο διάστημα αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια αύξηση αλλά επιχειρείται ήδη ένας συντονισμός των ενεργειών όλων την εμπλεκομένων υπουργείων.

Αναβαθμίστηκαν τα επίπεδα ασφαλείας

Εχουν ήδη αναβαθμιστεί τα επίπεδα ασφαλείας έτσι ώστε να προστατευθούν πιθανοί στόχοι τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά και επισημαίνεται πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, υπάρχει όμως μια σοβαρότατη εγρήγορση». Να σημειωθεί εδώ πως αυξημένη ετοιμότητα υπάρχει και σε δομές φιλοξενίας μεταναστών.

Στο πεδίο της οικονομίας αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως σε πρώτη φάση δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλης κλίμακας επιπτώσεις, όπως είχε γίνει με την εισβολή στην Ουκρανία. Η πρώτη αντίδραση στις χρηματαγορές ήταν ψύχραιμη, ενώ συγκρατήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου αν και προβληματισμός υπάρχει για την ανοδική πορεία τις φυσικού αερίου. Τώρα όλα θα κριθούν από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος και γενικότερα από τη στάση των χωρών του Κόλπου, από την παραγωγή πετρελαίου που θα υπάρχει κ.α.

Παράλληλα μια ακόμα αιτία προβληματισμού είναι πως μια σειρά φιλόδοξων ενεργειακών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή εκ των πραγμάτων «παγώνουν». Το πότε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για αυτά τα θέματα είναι άγνωστο και όλος ο σχεδιασμός πάει πίσω.

Το μήνυμα πάντως που εκπέμπεται από την Αθήνα είναι πως η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε χθες πως ελληνική εξωτερική πολιτική βασίζεται σε αρχές και είναι αυτές που της δίνουν στιβαρότητα, σοβαρότητα και αξιοπιστία. Δεν άγεται σε αποφάσεις επί τη βάσει της συγκυρίας. Όπως είπε «εμείς είμαστε πάντοτε με το διεθνές δίκαιο, με τους κανόνες του ανθρωπισμού, με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών»

Τι ….ξημερώνει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Τις «οβιδιακές μεταμορφώσεις» συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υιοθετεί εκ νέου μια σκληρή ρητορική απέναντι στη Δύση και ειδικότερα τις ΗΠΑ. Μετά από μια περίοδο που φαινόταν πως επιχειρούσε ανοίγματα στη διπλωματική σκηνή με στόχο τα F16 αλλά και την στήριξη της «ταλαιπωρημένης» τουρκικής οικονομίας ο κ. Ερντογάν θυμήθηκε τον παλιό εαυτό του. Επέλεξε μάλιστα να εξαπολύσει πυρά προς τις ΗΠΑ και να υιοθετήσει μια ρητορική που να κοιτά κυρίως προς το εσωτερικό ακροατήριο αλλά και προς τον μουσουλμανικό κόσμο.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή για την απελευθέρωση των ομήρων, κάτι που είχε επιχειρήσει και στο παρελθόν (π.χ. για το θέμα των ουκρανικών σιτηρών). Το αν θα ανεβάσει εκ νέου τους τόνους απέναντι στις ΗΠΑ είναι κάτι που μένει να φανεί.

Με το βλέμμα στον Ερντογάν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και πως θα κινηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπου τους τελευταίους μήνες επικρατούν ήρεμα νερά. Την άλλη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει ο πολιτικός διάλογος αλλά και η συζήτηση για τη θετική ατζέντα, με την Αθήνα να επιδιώκει μία συμφωνία για το μεταναστευτικό μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας το Δεκέμβριο. Τώρα μένει να φανεί αν θα τηρηθεί χωρίς παρεκκλίσεις από τη γειτονική χώρα ο οδικός χάρτης των επόμενων μηνών αλλά και αν η Άγκυρα θα μείνει στο δρόμο του ρεαλισμού.

Όσον αφορά στην Τουρκία χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε «μπορεί να έχει μια σχετική στροφή στην εξωτερική της πολιτική. Μια πιο δυτικόστροφη στάση, η οποία είχε αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα, μετά από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, μπορεί να μεταστραφεί σχετικώς ή περισσότερο». Όπως ανέφερε «αυτό θεωρώ ότι δε θα επηρεάσει άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προσέγγιση η οποία επιχειρείται».

Πηγή:ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν