Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Από 1η Ιανουαρίου ξεκινά σε λιανεμόριο και βιομηχανία – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

7'

Το πρώτο τρίμηνο θα υπάρχει περίοδος χάριτος ώστε να ενταχθούν ομαλά στο νέο μέτρο περίπου 100.000 επιχειρήσεις  με 600.000 εργαζόμενους

πεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2024, η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, σε δύο ακόμα κλάδους, στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία. Το πρώτο τρίμηνο θα υπάρχει περίοδος χάριτος ώστε να ενταχθούν ομαλά στο νέο μέτρο περίπου 100.000 επιχειρήσεις με 600.000 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας έχουν ενταχθεί super market, τράπεζες, security, και ασφαλιστικές εταιρίες. Μετά το καλοκαίρι προσδιορίζεται το διάστημα εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας σε Τουρισμό & Επισιτισμό. Η πιλοτική εφαρμογή ίσως αρχίσει εντός του καλοκαιριού πάλι με τρίμηνη περίοδο χάριτος κατά την οποία δε θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ενσωματωθούν και οι υπόλοιποι κλάδοι όπως χονδρικό εμπόριο, υπηρεσίες, δραστηριότητες υγείας, εκπαίδευση, κατασκευαστικές δραστηριότητες κ.ά..

Πως λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα
Όσοι εργαζόμενοι θα έχουν φυσική παρουσία στις επιχειρήσεις που εργάζονται, θα υποχρεώνονται να δηλώνουν με ψηφιακό τρόπο την ώρα εισόδου τους και την ώρα αποχώρησής τους, σε καθημερινή βάση. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλεται υποχρεωτικά στο σύστημα Εργάνη ΙΙ.

Το μέτρο στοχεύει στον περιορισμό της υπερεργασίας και στην καταγραφή των υπερωριών. Η χρήση της ψηφιακής κάρτας διευκολύνει το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση εντοπισμού υποδηλωμένης εργασίας, το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, δηλαδή είναι το μέγιστο δυνατό.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα είτε επεκτείνοντας ένα ήδη υπάρχον σύστημα ωρομέτρησης, αν διαθέτουν τέτοιο είτε αποκτώντας ένα καινούριο. Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάστηκαν το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν ορισμένοι κλάδοι, όπως είναι αυτοί της ενέργειας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο), λόγω της περιόδου έναρξης του μέτρου.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Πρασσά, Σύμβουλος εργασιακών θεμάτων και εμπορικό διευθυντή της EpsilonNet οι εργοδότες πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Ο εργοδότης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στην ορθή δήλωση (είτε προς τον λογιστή, είτε απευθείας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ) όλων των ωραρίων των εργαζομένων καθώς και κάθε έκτακτης μεταβολής αυτών ενώ παράλληλα έως το τέλος κάθε επόμενου μήνα θα πρέπει να δηλώνει αναλυτικά κάθε μορφή απουσίας των εργαζομένων (π.χ. άδεια, ασθένεια κ.ά.) αλλά και τυχόν έκτακτες αλλαγές ή μεταβολές στην πραγματική απασχόληση.

Η απολογιστική δήλωση: Αναμένεται (εντός Φεβρουαρίου) να δοθεί σε λειτουργία μέσα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, η δυνατότητα να επιλέγει ο εργοδότης αν επιθυμεί να προδηλώνει τα ωράρια εργασίας ή να τα δηλώνει απολογιστικά εντός του τέλους του επόμενου μήνα.

Η απολογιστική υποβολή είναι μια νέα λειτουργία που αναμένεται να έρθει για να καλύψει και τα αιτήματα των επιχειρήσεων για την κάλυψη των έκτακτων αλλαγών που προκύπτουν (ιδιαίτερα στις βιομηχανίες) ή περιπτώσεις αλλαγών που προκύπτουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ή σε ώρες που δεν λειτουργούν τα λογιστήρια (π.χ. Σαββατοκύριακο).

Τονίζεται ότι αυτή η επιλογή δεν ακυρώνει την υποχρέωση του εργοδότη για τα εβδομαδιαία ή μηνιαία προγράμματα εργασίας τα οποία δύναται να προκαθοριστούν.
Βέβαια σημειώνεται ότι αυτή η επιλογή συνεπάγεται και απολύτως ορθή χρήση της κάρτας ούτως ώστε να μην υπάρχουν περιπτώσεις όπου σε τυχόν έλεγχο θα βρίσκεται εργαζόμενος εντός εργασίας χωρίς σήμανση κάρτας και μάλιστα σε ωράριο που δεν ταιριάζει με την ώρα εργασίας, αν ο εργοδότης επέλεξε να μην προδηλώνει τις αλλαγές των ωραρίων.

Πάντως μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες και από την πλευρά των εργαζομένων πχ λίγα λεπτά απόκλιση είτε ως προς την έναρξη είτε ως προς τη λήξη της βάρδιας. Για να αποφευχθούν περιπτώσεις επιβολής προστίμων χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος (πχ έναρξη εισόδου στο χώρο εργασίας πέντε λεπτά πριν από το προκαθορισμένο ωράριο), εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στην υπουργική απόφαση, ειδικός όρος με τον οποίο θα δίνεται επέκταση του χρόνου σήμανσης από τον εργοδότη προς το σύστημα Εργάνη.

Τώρα είναι 15 λεπτά και ίσως αυτό το χρονικό διάστημα επεκταθεί στα 45 λεπτά. Έτσι, θα δίνεται μεγαλύτερη ανοχή στην είσοδο, αλλά και στην αποχώρηση από το χώρο εργασίας, ενώ ταυτόχρονα, θα έχει και η επιχείρηση μεγαλύτερη ευχέρεια στην αποστολή των απαραίτητων δεδομένων, στο σύστημα Εργάνη.

Πηγή: imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν