Ο κύβος ερρίφθη. Την αποχώρηση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αποφάσισαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στην Ομπρέλα μετά από μαραθώνια διαδικτυακή συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε. της Ομπρέλας, που αριθμεί περίπου 60 μέλη στο όργανα, θα υπογράψει κείμενο αποχώρησης. Δεν αποκλείεται οι υπογραφές να ξεπεράσουν τις 40. Σε ένα ιδιαιτέρως φορτισμένο κλίμα, η πλειοψηφία κατέληξε μετά από έντονη συζήτηση στο να δώσει το παρών στην συνεδρίαση της ΚΕ το Σαββατοκύριακο.
Είναι ωστόσο πολύ πιθανό στελέχη της Ομπρέλας, μεταξύ των οποίων κορυφαία στελέχη του κόμματος, να γνωστοποιήσουν από σήμερα την πρόθεση τους με δημόσιες δηλώσεις και να μην παραστούν στην Κεντρική Επιτροπή. Την πόρτα άνοιξε εξάλλου με την παρέμβαση του ο Γιώργος Σταθάκης. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι και εκείνες που υποστήριξαν την, έστω προσωρινή, παραμονή ενώ ορισμένα μέλη της ΚΕ θα παραιτηθούν “ησύχως”. Υπενθυμίζεται ότι η Κ.Ε. αριθμεί 302 μέλη.
Σε σκληρή γραμμή το κείμενο αποχώρησης
Σύμφωνα με πληροφορίες στο κείμενο της αποχώρησης θα εξαπολύεται δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ενώ επισημαίνεται πως οι ιδέες της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς δεν χωρούν στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ούτε ως μειοψηφικές, με αναφορές στην ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, την στάση στο Παλαιστινιακό, την τοξικότητα, την μετατόπιση στο κέντρο και στον “λαικιστικό συντηρητισμό”. Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως ιστορικό εγχείρημα της Αριστεράς υπονομεύεται εκ των έσω. Παράλληλα, δίνεται σήμα για νέο εγχείρημα, “για μια Αριστερά σύγχρονη, με κριτική σκέψη, βαθιά δημοκρατική, οικολογική, φεμινιστική, κινηματική, αντιρατσιστική”. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το κείμενο έχει και αυτοκριτικό χαρακτήρα για ολιγωρία στην “βίαιη μετεξέλιξη” του κόμματος, στα φαινόμενα αρχηγισμού και στην διάχυση.
Ως εκ τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπαίνει εκ των πραγμάτων σε κατάσταση “εκτακτης ανάγκης”, όχι όμως με τον τρόπο που το έθεσε ο Νέστωρ της παράταξης Γιάννης Δραγασάκης στην χθεσινή του πυροσβεστική παρέμβαση. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, εισηγήθηκε 6 “μέτρα οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης συμφωνημένα από κοινού, σεβαστά από όλους”, μεταξύ των οποίων την απόσυρση των διαγραφών και την συγκρότηση από τον Πρόεδρο άτυπου αντιπροσωπευτικού κέντρου ευθύνης που θα μεριμνά για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Ερώτημα η στάση των 6+6
Την ίδια ώρα συνεδρίαζε και η κίνηση 6+6 των Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλου Χαρίτση. Με την συμμετοχή 130 ατόμων, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την πορεία του κόμματος και αποφασίστηκε η κατάθεση κειμένου στην κεντρική επιτροπή- επί της ουσίας αντί-εισήγηση- όπου θα εκφράζονται με συγκροτημένο τρόπο η διαφωνία με την πολιτική στρατηγική που ακολουθείται από τον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα. Ταυτόχρονα, τα μέλη της Κ.Ε. που πρόσκεινται στους 6+6 θα υποστηρίξουν όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά με θετικό τρόπο την πολιτική πρόταση για τη νέα σύνθεση και την υπέρβαση της κρίσης, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας με σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο. Έως και αργά χθες το βράδυ το σενάριο της αποχώρησης από την πλευρά των 6+6 στην αυριανή συνεδρίαση δεν έμπαινε στο τραπέζι. Μένει να φανεί με ποιον τρόπο και σε ποιον βαθμό οι αποφάσεις από το στρατόπεδο της Ομπρέλας θα επηρεάσουν τις εξελίξεις καθώς δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και στελέχη που δεν εντάσσονται στην τάση του Ευκλειδη Τσακαλώτου ενώ κρίσιμη είναι ο αντίκτυπος στην βάση και στα μέλη του κόμματος όπου επικρατεί αναβρασμός.
Στον πυρετό των συνεδριάσεων, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πέριξ του Νίκου Παππά συζήτησαν χθες προκειμένου να προετοιμάσουν την στάση τους στην Κεντρική Επιτροπή, με κεντρική λογική την απόσταση από προκλήσεις και η θεσμική λειτουργία και παρέμβαση. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Νίκου Παππά στην πρόταση Δραγασάκη: “Για όσα αναφέρονται στην επιστολή, αλλά και για όσα έχουν συμβεί αμέσως μετά την προεδρική εκλογή, θα τοποθετηθώ αναλυτικά και με σαφήνεια στην κεντρική επιτροπή”. Σήμερα, οι στενοί συνεργάτες και τα στελέχη της ηγετικής ομάδας αναμένεται επίσης να συνεδριάσουν με κεντρικό αντικείμενο την εισήγηση του προέδρου στην έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής. Μια αν μη τι άλλο απαιτητική αποστολή στο φως των νέων δεδομένων.
Πηγή:ethnos.gr