Τον εφιάλτη του blackout που ξύπνησε το σκοτάδι στην Ισπανία και την Πορτογαλία, τις προηγούμενες μέρες, βάζουν στο μικροσκόπιο οι ειδικοί, με τους Έλληνες διαχειριστές και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να είναι σε αυξημένη επιφυλακή λόγω του υπερπλεονάσματος πράσινης ενέργειας που ενισχύουν η ηλιοφάνεια και οι ισχυροί άνεμοι.
Χθες οι περικοπές ενέργειας για να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος και να μην προκληθεί ενδεχόμενο blackout υπολογίζεται ότι έφτασαν περίπου τα 5 GW έως 6 GW ενώ σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκεται για σήμερα και αύριο το σύστημα λόγω των θυελλωδών ανέμων αλλά και της Πρωτομαγιάς.
Χθες ο ΑΔΜΗΕ εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία ζητάει από τους παραγωγούς των φωτοβολταϊκών της ομάδας Β, να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή για τον πλήρη περιορισμό της ισχύος έγχυσης στο σύστημα κατά το διάστημα από 12 το μεσημέρι έως 4 η ώρα το απόγευμα σήμερα 30 Απριλίου.
Οι διαχειριστές και το ΥΠΕΝ συνεργάστηκαν αρμονικά κατά την πασχαλινή περίοδο και κατάφεραν να εξομαλύνουν τις συνθήκες υποβοηθούμενοι από τις ήπιες καιρικές συνθήκες.
Η Πρωτομαγιά
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης δήλωσε επιτυχία το γεγονός ότι δεν υπήρξε απρόοπτο κατά την εορταστική περίοδο και επιβεβαίωσε την μικρότερη ζήτηση που θα έχουμε και αύριο Πρωτομαγιά στο ηλεκτρικό σύστημα. «Το γεγονός ότι έχουμε περισσότερη ενέργεια είναι κάτι θετικό και σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Οι δυσκολίες διαχείρισης είναι δουλειά του διαχειριστή και κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να μη ζήσουμε κάποιο blackout» δήλωσε ο κ. Μανουσάκης. Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι η εξισορρόπηση της παραγωγής με την ζήτηση ενέργειας είναι μια δύσκολη άσκηση ειδικά τις περιόδους της Άνοιξης και του Φθινοπώρου, προσθέτοντας ότι στους διαχειριστές ποτέ δεν υπάρχει λήξη του συναγερμού για την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.
Η άποψη που εκφράζουν τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ είναι ότι για να γίνει ένα τόσο μεγάλο blackout όπως αυτό που έγινε στην Ισπανία δεν αρκεί να συμβεί μόνο ένα πράγμα άλλα πολλά μαζί.
Ο αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Μάργαρης ανέφερε χθες ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι αυτό που διαχειρίζεται η εταιρεία είναι περίπλοκο. Έχει τεράστια σημασία είπε, αν έχεις διασυνδέσεις με άλλες χώρες και πως λειτουργούν σε μία τέτοια κρίσιμη κατάσταση. Εχει μεγάλη σημασία επίσης τι συνθήκες επικρατούν στην συγκεκριμένη περιοχή, την συγκεκριμένη περίοδο.
Πυκνή ομίχλη
Υπενθυμίζεται ότι στην Ευρώπη πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια μέχρι να συμβεί ένα αντίστοιχο συμβάν, το οποίο εξακολουθεί να καλύπτει πυκνή ομίχλη για τα αίτια της γενικευμένης συσκότισης.
Οι αρχές της Ισπανίας και Πορτογαλίας συνεχίζουν να πιέζουν τους διαχειριστές για να δώσουν εξηγήσεις για το τι προκάλεσε μία απ’ τις μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος που έχουν σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της Ευρώπης. Αρμόδια στελέχη της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα εκφράζουν προβληματισμό για την ασάφεια που συνεχίζει να υπάρχει σχετικά με τα αίτια του μπλακάουτ.
«Όταν συμβαίνει μια ανωμαλία στο σύστημα ξέρουμε αμέσως τι πήγε στραβά κάτι που δεν συνέβη με το μπλακάουτ της Ισπανίας», λένε και δείχνουν ως πιθανά αίτια της κρίσης την υπερπαραγωγή των ΑΠΕ.
Στελέχη του κλάδου αναφέρουν ότι τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργεί η υπερβολική παραγωγή της πράσινης ενέργειας είναι υπαρκτά, γεγονός που υπονομεύει το αφήγημα της πράσινης μετάβασης. Άλλωστε τα νούμερα είναι αμείλικτα υπέρ αυτής της άποψης καθώς σήμερα η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ έχει φτάσει τα 16 GW όταν στην Ελλάδα σε περιόδους αιχμής που είναι συνήθως οι καλοκαιρινοί η ζήτηση με δυσκολία ξεπερνά τα 11 GW και το υπόλοιπο διάστημα είναι πολύ κάτω από τα 10 GW.
Όπως αναφέρουν, το σύστημα δουλεύει πολλές φορές στα όρια του και με πολύ υψηλή τάση με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να τεθούν εκτός λειτουργίας κυκλώματα και να δημιουργηθούν συνθήκες ντόμινο.
Τι συνέβη
Στις 28 Απριλίου, σημειώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα blackout στην ιστορία της Ευρώπης, επηρεάζοντας σχεδόν ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο. Η διακοπή ρεύματος ξεκίνησε το μεσημέρι και διήρκεσε έως και 18 ώρες σε ορισμένες περιοχές, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές σε βασικές υποδομές όπως οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες και τα νοσοκομεία.
Η Ισπανία, η Πορτογαλία και τμήματα της νοτιοδυτικής Γαλλίας επλήγησαν, ενώ οι νήσοι των Καναρίων και των Βαλεαρίδων δεν επηρεάστηκαν.
Μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα, η Ισπανία έχασε περίπου 15 GW ηλεκτρικής ισχύος — σχεδόν το 60% της ζήτησης εκείνη τη στιγμή. Αυτό προκάλεσε κατάρρευση του εθνικού δικτύου και επηρέασε και την Πορτογαλία, λόγω της διασύνδεσης των δικτύων.
Η αιτία παραμένει ασαφής. Οι αρχικές υποθέσεις περιλάμβαναν ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο ή τεχνικές αστοχίες στο δίκτυο υψηλής τάσης. Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
Πηγή:newmoney.gr