Κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η τιμή της χονδρεμπορικής τιμής για τον Ιούνιο χάρη στη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το Σαββατοκύριακο, όπου οι τιμές υποχώρησαν στα 54,28 ευρώ/MWh χθες. Έτσι η μέση τιμή του ρεύματος έκλεισε στα 98,89 ευρώ/MWh από 81 ευρώ Μαίο και 60 ευρώ τον Απρίλιο με τον Ιούνιο να είναι ο μήνας των μεγάλων ανατιμήσεων στο ρεύμα καθώς η χονδρική τιμή αυξήθηκε 17,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προετοιμάζοντας το έδαφος για άνοδο των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές ενέργειας αργά σήμερα το βράδυ.
Το κοκτέιλ των αυξήσεων διαμορφώνουν οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που έφεραν αύξηση της ζήτησης με τα κλιματιστικά να βάζουν «φωτιά» στα τιμολόγια αφού όλο το μήνα δούλεψαν στο φουλ, αυξάνοντας την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα «δόντια» του όμως δείχνει και Ιούλιος που κάνει ποδαρικό με άνοδο 174% διαμορφώνοντας την χονδρεμπορική τιμή στα 148 ευρώ η μεγαβατώρα. Η Ελλάδα μαζί με τη Βουλγαρία έχουν σήμερα την ακριβότερη τιμή στον Ευρωπαϊκό χάρτη με τη μέση τιμή χονδρεμπορικής επόμενης μέρας ενώ ανοδικό είναι το κύμα που παρουσιάζουν και οι άλλες αγορές.
Η πτώση των ανέμων και η ανάγκη για δροσιά βάζουν στο ηλεκτρικό σύστημα τις ακριβές μονάδες φυσικού αερίου, τις βραδινές χώρες (από το 8μμ-10μμ) εκτινάσσοντας την τιμή στα 364,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είναι η υψηλότερη της ημέρας και την χαμηλότερη στα 85 ευρώ.
Η τιμή του καυσίμου κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, έναντι των προηγούμενων μηνών καθώς το συμβόλαιο επόμενου μήνα στον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών (TTF) κινείται στα επίπεδα των 34 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Μέχρι το τέλος της άνοιξης οι τιμές διαμορφώνονταν στην περιοχή των 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για σήμερα, σε λειτουργία βρίσκονται οι μονάδες φυσικού αερίου συνεισφέροντας κατά 41,59% (από 25,94% χθες) στην κάλυψη της ζήτησης, ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ υποχωρεί στο 34,25% (από 54,27% χθες) και των υδροηλεκτρικών στο 8,18% (από 6,13%). Αυξημένες είναι και οι εισαγωγές που καλύπτουν το 11% της ζήτησης (από 9,70%). Από το μείγμα καυσίμου απουσιάζουν οι λιγνιτικές μονάδες, οι οποίες άναψαν ξανά τα φουγάρα τους τον Ιούνιο και λόγω αυξημένων τιμών ρύπων συνέβαλλαν στο «τσιμπημένο» κόστος ρεύματος.
Το βλέμμα στη ΔΕΗ
Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια του Ιουλίου, το βλέμμα είναι στραμμένο στη ΔΕΗ, η οποία τον προηγούμενο μήνα συγκράτησε τις τιμές του ρεύματος σε χαμηλά επίπεδα προσφέροντας έκπτωση 38%, την μεγαλύτερη που έχει προσφέρει από την έλευση των ειδικών τιμολογίων στις αρχές του έτους.
Η εκτίμηση της αγοράς αλλά και του ΥΠΕΝ είναι ότι οι μεγάλες αυξήσεις έως και 70% του Ιουνίου έχουν προεξοφλήσει την άνοδο των τιμών στην καρδιά του καλοκαιριού και επομένως δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις από τους ιδιώτες παρόχους για τον Ιούλιο. Η αγορά προεξοφλεί αύξηση των πράσινων τιμολογίων της ΔΕΗ, καθώς η τιμή του Ιουνίου κρίθηκε πολύ χαμηλή στα 11,8 λεπτά/κιλοβατώρα, αναπροσαρμόζοντας προς τα κάτω τις εκπτώσεις ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση της Φυσικό Αέριο που επίσης κράτησε χαμηλά τις τιμές στα 12,8 λεπτά/κιλοβατώρα τον Ιούνιο. Σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τα τιμολόγια δεν αναμένονται ούτε τον Αύγουστο, γεγονός που ενισχύει τις μετακινήσεις των καταναλωτών προς τα κίτρινα αλλά και τα μπλε σταθερά τιμολόγια ρεύματος.
Πηγή:newmoney.gr