Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση – Άρνηση ασύλου, φυλακή ή σπίτι τους

Μετανάστες

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο: «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών» με την κυβέρνηση να επιλέγει τον σκληρό δρόμο της καταστολής αντί της δικαιοσύνης και της ποινικοποίησης αντί της ένταξης.

Με γραμμή και μεθόδους Ορμπάν – Μελόνι ταυτίζεται πλήρως με την σκληρή ατζέντα της Ακροδεξιάς, στην προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει το ζήτημα των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου προφανώς να μαζέψει τις διαρροές ψηφοφόρων στα δεξιά της ΝΔ.

Το νομοσχέδιο εισάγει ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει ένα σύστημα ποινικοποίησης της προσφυγιάς και της μετανάστευσης και αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς κινείται στα όρια της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου το νομοσχέδιο «διαμορφώνει κανόνες και διαδικασίες που εφαρμόζονται για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της πρότασης του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού επιστροφών».

Στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας»

Με το προσχηματικό επιχείρημα της εναρμόνισης με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, όπως αναφέρει το in.gr,  ορίζει αύξηση των ποινών φυλάκισης για την «παράνομη» είσοδο και παραμονή μέχρι την κατάργηση του δικαιώματος νόμιμης διαμονής για όσους μένουν 7 χρόνια στη χώρα, εξαντλώντας την αυστηρότητα για ανθρώπους που -πολλοί εξ αυτών- έχουν επιβιώσει από πολέμους, βασανιστήρια, φτώχεια και διωγμό.

Στο όνομα της «τάξης», της «εθνικής ασφάλειας» και του «ορθολογισμού» προβλέπει πως «σε όσους κρίνεται ότι συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια ή τη δημόσια υγεία, επιβάλλεται απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα για έως και 10 έτη, με δυνατότητα παράτασης», αυξάνει «μέγιστη διάρκεια κράτησης από 18 σε 24 μήνες» αυστηροποιεί το πρόστιμο για «παράνομη» παραμονή ή επανείσοδο «έως τις 30.000 ευρώ».

 

«Τσαλακώνει» τη ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Σε σχέση με τις οικειοθελείς αναχωρήσεις μειώνονται οι προβλεπόμενες προθεσμίες για οικειοθελή αναχώρηση (25 ημέρες -> 14 ημέρες), καθώς και για παράταση προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης για εξαιρετικούς λόγους (120 ημέρες -> 60 ημέρες) και επιβάλλεται ηλεκτρονική επιτήρηση ως περιοριστικό μέτρο κατά την προθεσμία οικειοθελούς αναχώρησης.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφύλαξης της έννομης τάξης, της κοινωνικής συνοχής και της εθνικής ασφάλειας», τονίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, εντείνοντας την κλιμακούμενη επίθεση κατά της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν