Τα μάτια όλου του κόσμου βρίσκονται στην Σαντορίνη και στα γύρω νησιά των Κυκλάδων που τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν σταματήσει να ταρακουνιούνται από τους αλλεπάλληλους σεισμούς.
Όλο το βράδυ η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη ήταν συνεχόμενη και έντονη. Οι σεισμολόγοι παρατηρούν το φαινόμενο και οι κάτοικοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους υπό τον φόβο ενός σεισμού αντίστοιχου με αυτόν τον 1956 που προκάλεσε τσουνάμι και τον θάνατο 53 ανθρώπων.
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο αν το φαινόμενο πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, ξεκαθάρισε ο Κωνσταντίνος Παπαζάχος.
Αν και η δήλωσή του είναι κάπως τρομακτική, στις σημερινές δηλώσεις του εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος, τονίζοντας όμως πως το φαινόμενο θα διαρκέσει από μερικές εβδομάδες έως και μήνες.
Όπως εξήγησε, οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τις συνεχόμενες δονήσεις, μιας και το φαινόμενο θα κάνει καιρό για να εξασθενήσει.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τις 12 τα ξημερώματα έως τις 06:00 το πρωί, έγιναν 45 σεισμοί μεγέθους από 1 έως 4,3 Ρίχτερ. Μέσα σε 5 λεπτά μάλιστα έγιναν οι δυο μεγαλύτερες δονήσεις που καταγράφηκαν τα ξημερώματα, μεγέθους 4,3 και 4,0 Ρίχτερ.
Μέσα σε 40 λεπτά, έγιναν και 4 σεισμοί μεγέθους 3,2, 3,2 3,4 και 3,5 Ρίχτερ.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, στη νέα ενημέρωσή του, ξεκαθάρισε πως δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού, όπως υποστηρίζουν πολλοί.
Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ρήγματα και οι ερευνητές εξετάζουν ποια από αυτά δεν έχουν δώσει ακόμη κάποιον σεισμό.
«Σχετική σταθεροποίηση» στη σεισμική δραστηριότητα, βλέπει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
«Θα μπορούσε να είναι και καλό σημάδι. Υπάρχει η περίπτωση να έχουμε το καλό σενάριο της σμηνοσειράς» εξήγησε ακόμα αποκαλύπτοντας πως από την αρχή του μήνα έχουν γίνει 440 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ και 73 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ.
Όσον αφορά τους κατοίκους που εγκαταλείπουν το νησί, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως θα συνέχιζε να μένει στην Σαντορίνη «γιατί οι αποστάσεις από τα επίκεντρα είναι σε καλή απόσταση από το νησί».
Δεν σταματούν να φτάνουν στο νησί κλιμάκια της ΕΜΑΚ, πυροσβέστες και ειδικοί ώστε να προφυλάξουν τους κατοίκους και τους επισκέπτες και να εξετάσουν από κοντά το φαινόμενο.
Ήδη έχουν τοποθετηθεί υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που συνδέονται με τους σεισμογράφους στη στεριά, για να διευκρινιστεί η φύση και η προέλευση των σεισμών.
Οι περισσότεροι σεισμολόγοι είναι καθησυχαστικοί και αναφέρουν πως οι σεισμοί δεν σχετίζονται με τα ηφαίστεια στην περιοχή και το μεγαλύτερο μέγεθος δόνησης που μπορεί να δώσει το ρήγμα είναι μέχρι 6 Ρίχτερ.
H κατολίσθηση στην Κόκκινη Παραλία στην Σαντορίνη έχει σημάνει τον συναγερμό στις αρχές που κάνουν συστάσεις σε όσους έχουν μείνει στο νησί, να μην πλησιάζουν τα επικίνδυνα σημεία.
Μέσα στην ημέρα αναμένονται δυο συσκέψεις για τους σεισμούς στις Κυκλάδες. Η πρώτη θα γίνει το πρωί, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ενώ στη δεύτερη θα συμμετέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα καταστήματα και τα σχολεία στην Σαντορίνη έχουν βάλει λουκέτο ενώ στο κλείσιμο των σχολικών μονάδων έχουν προχωρήσει και άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Εγκαταλείπουν το νησί κάτοικοι και τουρίστες
Τις τελευταίες ημέρες, περισσότεροι από 11.000 κάτοικοι και επισκέπτες έχουν απομακρυνθεί από την Σαντορίνη.
Με το βιός στα χέρια τους, εγκατέλειψαν το νησί είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα για να προφυλαχθούν από τους κινδύνους που ενέχουν οι πολλαπλοί σεισμοί.
Συγκεκριμένα 7.000 άτομα και 1.2000 ΙΧ έχουν αναχωρήσει με τα πλοία, ενώ πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν φύγει αεροπορικώς από το νησί των Κυκλάδων.
Στην αρχή υπήρχαν αμέτρητες καταγγελίες από τους πολίτες για πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια αλλά μετά από συστάσεις, οι τιμές έπεσαν για να μπορέσουν να ταξιδέψουν όσοι ήθελαν να φύγουν από την Σαντορίνη.
Τα Φηρά, ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς στην Σαντορίνη, είναι πλέον ερημωμένα.
Οι δρόμοι είναι άδειοι, με ελάχιστους κατοίκους και τουρίστες να μετακινούνται. Τα μόνα σημεία όπου υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα είναι τα ταξιδιωτικά γραφεία, στα οποία σχηματίζονται μικρές ουρές από πολίτες που ψάχνουν τρόπο να φύγουν, είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς.
Πηγή:newsit.gr