Συνταξιούχοι: Αντιμέτωποι με την εφορία λόγω αναδρομικών

6'

Αντιμέτωποι με την εφορία βρίσκονται τώρα χιλιάδες συνταξιούχοι στους οποίους καθυστέρησε ο ΕΦΚΑ να εκδώσει τη σύνταξη ή έλαβαν αναδρομικά κατά την προηγηθείσα 5ετία.

Μαζί με την φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν και συμπληρωματικές δηλώσεις για τα έτη που αντιστοιχούν τα ποσά που έλαβαν συγκεντρωμένα το 2022 σαν καθυστερούμενα για 2 ή 3 χρόνια. Και αυτό προκειμένου να μην ανέβουν φορολογική κλίμακα και πληρώσουν πρόσθετο φόρο (ωσάν να πρόκειται για συνολικά έσοδα του 2022).

Την ίδια τακτική πρέπει να ακολουθούσουν και όσοι έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια αναδρομικά και δεν τα δήλωσαν. Και αυτό καθώς η ΑΑΔΕ ξεκίνησε ελέγχους γι όσους είχαν «έκτατα» εισοδήματα το 2017 (σ.σ. όπως αυτά φαίνονται στις τραπεζικές τους καταθέσεις) και δεν τα δήλωσαν στην εφορία. (Οι εκκρεμότητες του 2017 έχουν μπει στο στόχαστρο γιατί φέτος λήγει η 5ετία και εάν το δημόσιο δεν αναζητήσει τον πρόσθετο φόρο, αυτές οι υποθέσεις παραγράφονται).

Τα πήραν άτοκα – Θα πληρώσουν φόρο…

Έτσι, δεν φτάνει που η πολιτεία καθυστερεί να αποδώσει τις συντάξεις, δίνει άτοκα ή αφορολόγητα τα αναδρομικά (σ.σ. προκειμένου να φανούν μεγαλύτερα ποσά στον συνταξιούχο…), τώρα οι δικαιούχοι ταλαιπωρούνται και πάλι. Ταυτόχρονα υπόκεινται και σε πρόσθετη δαπάνη (Λογιστές κ.λπ.)

Σύμφωνα με το Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) «Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βάζει στο «μικροσκόπιο» εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις από το πρόσφατο παρελθόν, που αφορούν αδήλωτα αναδρομικά από αποδοχές εργαζόμενων και συνταξιούχων. Και αφού προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και διασταυρώσεις για τις εν λόγω εκκρεμείς υποθέσεις, θα αποστείλει τουλάχιστον 15.000 εκκαθαριστικά με φόρο «κατ΄ εκτίμηση» για το εισόδημα που αναλογεί στους φορολογούμενους. Σε προτεραιότητα για την ΑΑΔΕ βρίσκονται υποθέσεις φορολογουμένων (άρα και συνταξιούχων), οι οποίοι δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη».

Πρόσθετα, υπό διερεύνηση βρίσκονται και παλαιότερες, πριν από το 2017, υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020. Ακόμη η ΑΑΔΕ εξετάζει και θα αποστείλει «ραβασάκια» σε φορολογούμενους για «αμαρτίες» του παρελθόντος που αφορούν:

– Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

– Όσες αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και οι οποίες παραγράφονται στη 15ετία.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση θανάτου του υπόχρεου (φορολογούμενου) οι εκκρεμότητες (τα υποτιθέμενα χρέη) βαρύνουν τους κληρονόμους.

Δυνατότητα προσφυγής

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την έκδοση της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου, ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για το οικείο φορολογικό έτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνυποβάλλοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Κατά της πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής εντός προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή της.

Προσοχή:

1. Οι κοινοποιήσεις της ΑΑΔΕ γίνονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας mytaxis του φορολογούμενου. Πολλές φορές αυτό δεν γίνεται αντιληπτό με αποτέλεσμα να παρέρχεται ο χρόνος παρεμβάσεων των 30 ημερών.

2. Οι αίτησης αναίρεσης, παραγραφής στις ΔΟΥ καθώς και οι ενδικοφανή προσφυγές προς την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ γίνονται πλέων υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Πηγή: iediseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν