Ηταν αρχές του 2022 όταν ένα πρόσωπο το οποίο γνώριζε πολλά για τις εγκληματικές ομάδες που δρούσαν μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ (υπό την ανοχή, την κάλυψη ή κατά περίσταση και τη συνεργασία πολιτικών προϊσταμένων) περνούσε το κατώφλι της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Επρόκειτο για πρόσωπο με σημαντική θέση που είχε ήδη βρεθεί στο στόχαστρο των εγκληματικών ομάδων αλλά δεν είχε σκοπό να καθίσει άπραγο…
Ετσι, με τη μεσολάβηση στελέχους της κυβέρνησης έκλεισε συνάντηση με αξιωματικό της ΕΛΑΣ με κομβικό ρόλο στο Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο εμπειρότατος αξιωματικός με… πλάκα τα γαλόνια στην εξάρθρωση μεγάλων κυκλωμάτων διαφθοράς έμεινε άφωνος από όσα ανεπίσημα του εξιστόρησε ο συνομιλητής του για τα έργα και τις ημέρες εντός, εκτός και… επί τα αυτά του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Για κάποιους εύλογους λόγους ο «πληροφοριοδότης», που έδειχνε να είναι βαθύς γνώστης των μεθόδων τις οποίες μετέρχονταν οι συγκεκριμένες εγκληματικές ομάδες που δρούσαν ανά την Ελλάδα, επιθυμούσε να μείνει ανώνυμος. Κάτι που σημαίνει ότι δεν έδωσε ποτέ γραπτή κατάθεση…
Η ανώνυμη καταγγελία και οι επισυνδέσεις
Λίγες ημέρες αργότερα μια ανώνυμη μακροσκελής επιστολή που εμπεριείχε όλα όσα είχε εκθέσει ο «πληροφοριοδότης» έφτασε στα γραφεία των Αδιάφθορων επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος του Αμαρουσίου. Μια επιστολή που έλυνε τα χέρια των αξιωματικών του Τμήματος Ειδικών Υποθέσεων για να προχωρήσουν σε ενδελεχή έρευνα. Πολύ σύντομα, αφού προηγήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, επισυνδέθηκαν τα κινητά τηλέφωνα δέκα και πλέον υπόπτων, στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεργών τους. Η οσμή της διαφθοράς ξεχυνόταν από τις πρώτες κιόλας καταγραφές. Τα υπονοούμενα στις συνομιλίες και τα συνθηματικά παρέπεμπαν σε δράση εγκληματικών ομάδων.
Η υπόθεση όμως έπρεπε «να δέσει» και με άλλα χειροπιαστά στοιχεία. Από έρευνα των Αδιάφθορων εντοπίστηκε πρόσωπο με υψηλή θέση μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ που επιθυμούσε να βοηθήσει σε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο: την παγίδευση με κάμερες και μικρόφωνα των γραφείων υπόπτων-υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το «καθαρό», όπως όλα έδειχναν, στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνέδραμε τους αστυνομικούς και τα εξειδικευμένα συνεργεία οδηγώντας τους σε ημέρα και ώρα που ο οργανισμός δεν λειτουργεί ώστε να μην αντιληφθεί κανείς το παραμικρό μέσα στα κεντρικά γραφεία του στην Αθήνα.
«Κανονίστε, σας ψάχνει το Εσωτερικών Υποθέσεων»
Και αίφνης τα πράγματα άλλαξαν… Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του Documento, έπειτα από ενημέρωση που έγινε σε κυβερνητικό παράγοντα για την εξέλιξη της έρευνας και κυρίως για το επόμενο βήμα των Αδιάφθορων που θα ήταν η «καλωδίωση» γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα τηλέφωνα που μέχρι πρότινος ήταν… λαλίστατα σίγησαν.
Πώς έγινε αυτό; Ο κυβερνητικός, τοποθετημένος τότε σε καίριο υπουργείο, επιχειρώντας να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα και να βάλει φρένο στις κομπίνες των διάφορων «Φραπέδων» και «Χασάπηδων», με έναν τρόπο… προειδοποίησε τους εμπλεκόμενους.
Πώς συνέβη αυτό; Τραβώντας το αυτί σε στέλεχος, που προφανώς ήταν βαθιά μπλεγμένο μέσα στα κόλπα του αμαρτωλού οργανισμού, φέρεται να του είπε: «Κανονίστε, ήδη βρίσκεστε σε έρευνα από το Εσωτερικών Υποθέσεων. Μην το κάνουμε χειρότερο».
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι αυτή η… προειδοποίηση καταγράφηκε καθώς το τηλέφωνο του στελέχους με το οποίο συνομιλούσε ο υπουργός ήταν επισυνδεμένο.
Η επιχείρηση καλωδίωσης των γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ ακυρώθηκε και η σχηματισθείσα δικογραφία μπήκε στο αρχείο (διερεύνηση… υπό αναστολή) με τη σφραγίδα του τότε εποπτεύοντος των Εσωτερικών Υποθέσεων εισαγγελέα.
Η εξέλιξη είναι πλέον γνωστή σε όλους εντός κι εκτός της ελληνικής επικράτειας. Ο καιρός κύλησε, οι εμπλεκόμενοι σιγά σιγά όχι μόνο χαλάρωσαν, αλλά αποθρασύνθηκαν και οι κομπίνες με τα κοινοτικά χρήματα πέρασαν σε ακόμη υψηλότερο… level.
Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο των επισυνδέσεων από τους Αδιάφθορους πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Γεωργίας και πρώην αντιπρόεδρος του αμαρτωλού οργανισμού Δημήτρης Μελάς. Σήμερα ο Δ. Μελάς καθώς και η πρώην διευθύντρια τεχνικών ελέγχων του οργανισμού Αθανασία Ρέππα είναι υπόδικοι για υπεξαγωγή εγγράφων, παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία για την εξαφάνιση εκθέσεων ελέγχων του οργανισμού.
Αντιπρόεδρος του οργανισμού ήταν ο Πέτρος Τζαβέλλας, τον οποίο εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο μέμφονται για τη στάση του και ακούγονται να λένε σε συνομιλίες ότι «έχει κάψει κόσμο και κοσμάκη» και ότι «ο Τ.Α. έπαθε ζημιά 100.000 ευρώ με τους χειρισμούς του».
Να σημειωθεί, τέλος, ότι την επίμαχη περίοδο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν ο Γιώργος Γεωργαντάς, κατά τη θητεία του οποίου έπαψε προσωρινά το μονοπώλιο της Νeuropublic, τεχνικού συμβούλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ σε σχέση με τα δεδομένα των αγροτών. Η εν λόγω εταιρεία ελέγχεται πλέον από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία καθώς, όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στο διαβιβαστικό της προς τη Βουλή, «από την αξιολόγηση των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν διά της νόμιμης επισύνδεσης των επικοινωνιών στο πλαίσιο δύο διαφορετικών ερευνών προέκυψαν ενδείξεις για την πιθανότητα υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Τεχνικού Συμβούλου να παρενέβαιναν στη βάση δεδομένων και να παραποιούσαν τα στοιχεία».
Πηγή: documentonews
Διαβάστε επίσης: «Καυτό» διήμερο στη Βουλή – Τρίτη και Τετάρτη η συζήτηση των προτάσεων για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ