Το σχέδιο για απορρόφηση 200.000 εργαζομένων από τρίτες χώρες – Ποιες συμφωνίες είναι στα σκαριά

9'

Η πλατφόρμα WorkinGreece που εξειδικεύεται στη μετάκληση εργαζόμενων από τρίτες χώρες, γνωστοποιώντας τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μέσα από τα social media έχει δεχτεί πάνω από 12.000 αιτήσεις υποψήφιων

Το «πέρασμα στην Ινδία» του πρωθυπουργού άναψε το πράσινο φως για μαζικές μετακλήσεις εργατών από τρίτες χώρες καθώς οι ελλείψεις εργατικών χεριών αποτελούν τεράστιο πρόβλημα στα χωράφια, στον τουρισμό, την εστίαση, τη βιομηχανία, στις κατασκευές, στα τεχνικά επαγγέλματα και φυσικά στην πληροφορική όπου οι εταιρείες «κλέβουν» στην κυριολεξία προγραμματιστές από τους ανταγωνιστές τους.

Σύμφωνα με τους ελαιοκαλλιεργητές, φέτος η συγκομιδή της ελιάς ήταν εξαιρετικά δύσκολη αφού έλλειπαν 15.000 – 16.000 εργάτες ενώ συνολικά η έλλειψη 70.000 εργατών γης αποτελεί «νάρκη» για την ελληνική γεωργία.

Ενδεικτικό είναι ότι στο πλαίσιο του προγράμματος μεταφοράς ανέργων από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη για τη συγκομιδή ελιάς υπέβαλαν αίτηση μόλις 30 άτομα και τελικά δέχτηκαν να πάνε οι τρεις.

Η μοναδική λύση
Με τη σειρά τους οι επιχειρηματίες του τουρισμού θεωρούν ότι η εισαγωγή εργαζόμενων από την Ασία είναι η μόνη λύση καθώς ο αγώνας δρόμου στον οποίο επιδίδονται κάθε χρόνο προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό δεν έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Στον αντίποδα, τεράστιο ενδιαφέρον διαπιστώνεται και από την πλευρά των εργαζομένων που έχουν λάβει εκπαίδευση.

Η πλατφόρμα WorkinGreece που εξειδικεύεται στη μετάκληση εργαζόμενων από τρίτες χώρες, γνωστοποιώντας τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μέσα από τα social media έχει δεχτεί πάνω από 12.000 αιτήσεις υποψήφιων.

Οι γιατροί από το Μπαγκλαντές και οι καθυστερήσεις
« Οι Ινδοί φημίζονται για την εξειδίκευσή τους στην τεχνολογία, την κτηνοτροφία ενώ είναι καλοί επαγγελματίες οδηγοί – επισημαίνει ο επικεφαλής της πλατφόρμας Βαγγέλης Κανελλόπουλος. Οι Βιετναμέζοι εξειδικεύονται στην επεξεργασία ξύλου και μετάλλου και στη γεωπονική. Το Μπαγκλαντές εξάγει γιατρούς, η Αίγυπτος και οι Φιλιππίνες εργαζόμενους στη ναυτιλία. Μπορεί να ανοίξει η ομπρέλα αν ξεπεραστούν τα εμπόδια. Σήμερα η διαδικασία της μετάκλησης μπορεί να διαρκέσει και έξι μήνες όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι άμεση. Ένα άλλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι η απαγόρευση αλλαγής περιφέρειας και ασφαλιστικού φορέα. Τι θα κάνει ο Ινδός όταν τελειώσει η συγκομιδή της ελιάς στη Μεσσηνία; Αν θέλει να μείνει στην Ελλάδα να δουλέψει, πρέπει να αλλάξει περιφέρεια.»

Τα προσκόμματα και οι καθυστερήσεις βάζουν «τροχοπέδη» στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετανάστευσης με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες να προτιμήσουν την Ισπανία και την Ιταλία όχι μόνο για τους υψηλότερους μισθούς αλλά και για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που δίνουν «χαρτιά» σε αλλοδαπούς εργάτες πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από ότι στη χώρα μας.

Ειδικότερα, τα αιτήματα για μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό που υποβλήθηκαν στις περιφέρειες της χώρας έφτασαν τις 340.000.

Από αυτά εγκρίθηκαν, μετά από έρευνα και διαβούλευση των συναρμόδιων αρχών 167.000 ενώ με την πρόσφατη ΚΥΑ των υπουργείων Μετανάστευσης και Εργασίας εγκρίθηκαν επιπλέον 32.507 νέες μετακλήσεις εργατών από τρίτες χώρες στην Ελλάδα, για την περίοδο 2023 – 2024.

Από τις θέσεις που πήραν το πράσινο φως:

οι 11.000 θέσεις εργασίας (34%) αφορούν σε ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας
3.500 θέσεις εργασίας (10,8%) αφορούν σε ανειδίκευτους εργάτες κατασκευών / οικοδομών ή ειδικές θέσεις (π.χ. χειριστές κλαρκ κλπ).
10.100 θέσεις εργασίας (31%) αφορούν σε θέσεις εποχικής εργασίας στον τουρισμό με σχεδόν τις μισές (περίπου 5.000) να εντοπίζονται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα).
Οι περισσότερες θέσεις αφορούν την Αττική ενώ ακολουθούν οι περιφέρειες της Μακεδονίας , Νότιου Αιγαίου , Κρήτης και άλλων περιοχών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
Οι θέσεις που πρόκειται να καλυφθούν είναι εποχικοί του τουρισμού ( καμαριέρες , μάγειρες, λαντζερηδες, μπουφετζήδες) ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας καθώς και φροντιστές ηλικιωμένων και ΑμΕΑ.
Το σκηνικό δε θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ωστόσο στην Ινδία στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία μπήκαν τα θεμέλια για μια διμερή συμφωνία μετακλήσεων από την τεράστια πηγή εργατικού δυναμικού της Ινδίας που θα προωθηθεί τον Απρίλιο στη Βουλή.

Στο κάδρο μπαίνουν και άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ που έχει παράδοση στους εξειδικευμένους τεχνίτες όπως εκφορτωτές, ηλεκτροσυγκολλητές και εργαζόμενους στη συσκευασία, το Μπαγκλαντές που εξάγει γιατρούς και οι Φιλιππίνες που εξάγουν καπετάνιους.

Οι συμφωνίες
Συνολικά στα σκαριά βρίσκονται έξι συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας περιλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Γεωργίας καθώς στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη χιλιάδες εργαζόμενοι αυτών των χωρών ενώ στις μελλοντικές μετακλήσεις στόχος είναι να περιληφθούν και οι πολίτες της Αρμενίας που δοκιμάζονται από τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Την ίδια ώρα το θέμα της διευκόλυνσης νομιμοποίησης μεταναστών που είναι αρκετά χρόνια στη χώρα μας υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις (το οποίο προκάλεσε πολιτική αναταραχή καθώς η τροπολογία καταψηφίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά) φαίνεται ότι ..περπατάει έστω με αργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη στην πλατφόρμα που ήδη λειτουργεί από τον Φεβρουάριο έχουν υποβληθεί 7.000 αιτήσεις ενώ έχουν δοθεί 1.500 προσωρινές άδειες διαμονής. Γεγονός που σημαίνει ότι 1500 αλλοδαποί έχουν πάρει ΑΦΜ και εργάζονται νόμιμα.

«Βάζουμε τάξη στην αγορά εργασίας. Θέλουμε το καθαρό. Δεν θέλουμε το παράνομο και το αδήλωτο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καιρίδης τονίζοντας ότι η χώρα μας θα υπογράψει διμερείς συμφωνίες μέσα στην άνοιξη με έξι χώρες Ινδία, Αρμενία, Μολδαβία, Γεωργία, Φιλιππίνες και Βιετνάμ.»

Πηγή: imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν