Στην ατζέντα των τρομοκρατών υπάρχουν διευθύνσεις ακόμη και πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων των στόχων
Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δυόμιση ετών μπήκε στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μία μαύρη ατζέντα που είχε βρεθεί στο σπίτι όπου διέμενε κατηγορούμενος για τρομοκρατία στην Αθήνα.
Και αυτό διότι το ίδιο πρόσωπο, που είχε απασχολήσει το 2021 τις Αρχές, είναι ένας από τους δέκα συλληφθέντες για τις πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Η Αντιτρομοκρατική έβαλε ξανά στο μικροσκόπιο την ατζέντα που είχε βρεθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα της τότε σύλληψης του 36χρονου στη λεωφόρο Κατεχάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., στη δικογραφία που σχημάτισε η Αντιτρομοκρατική γίνεται εκ νέου μνεία στη μαύρη ατζέντα, στοιχείο που δείχνει ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν ότι περιείχε κρίσιμες πληροφορίες σε σχέση με μελλοντικούς στόχους.
Αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία διαβίβασε πληροφορίες στη Δικαιοσύνη σε σχέση με το περιεχόμενο των χειρόγραφων σημειώσεων της ατζέντας, στις οποίες -κατά την Αντιτρομοκρατική- εντοπίζεται ο γραφικός χαρακτήρας του 36χρονου.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι αποτυπώνονται ονόματα, πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων και διευθύνσεις που σχετίζονται με πολιτικά πρόσωπα, εκπροσώπους της Δικαιοσύνης, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και δημοσιογράφους. Η Αντιτρομοκρατική θεωρεί ότι πρόκειται για μία μορφή λίστας που -τουλάχιστον κατά το 2021- περιείχε υποψήφιους μελλοντικούς στόχους.
Μεταξύ άλλων, οι σημειώσεις περιείχαν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., πληροφορίες που αφορούσαν σε υψηλόβαθμο στέλεχος φυλακής της επαρχίας, σε σωφρονιστικό υπάλληλο που υπηρετούσε σε φυλακή της επαρχίας, τρεις Εισαγγελείς με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έναν Εισαγγελέα της Θεσσαλίας και έναν αξιωματικό της Αστυνομίας.
Η αστυνομία ενημέρωσε την δικαιοσύνη για την ατζέντα
Η έρευνα για τη νεοτρομοκρατία δεν έχει κλείσει για την Αντιτρομοκρατική μετά τις πρόσφατες συλλήψεις για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης». Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, στο υλικό που διαβιβάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. στη Δικαιοσύνη σημειώνεται ότι «διαπιστώνονται ομοιότητες στον τρόπο δράσης της παρούσας τρομοκρατικής οργάνωσης με άλλες υποθέσεις που βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης».
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια είναι πιο έντονο σε σχέση με παλιά το φαινόμενο να εμφανίζονται οργανώσεις του αντάρτικου πόλης με διαφορετικές επωνυμίες, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει κοινό «διευθυντήριο». Ως παράδειγμα αναφέρεται το γεγονός ότι τρομοκρατική οργάνωση με την επωνυμία «Ένοπλη Απάντηση» (και όχι η «Σύμπραξη Εκδίκησης») ανέλαβε την ευθύνη για τη βόμβα που εντοπίστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2024 στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης με παραλήπτρια την πρόεδρο Εφετών. Στόχος της χρήσης των διαφορετικών επωνυμιών είναι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η παραπλάνηση των Αρχών αλλά και η ευνοϊκότερη μεταχείριση σε περίπτωση σύλληψης, λόγω της δυσχέρειας στη συσχέτιση των ενεργειών.
Στο πλαίσιο της έρευνας της Αντιτρομοκρατικής για τη σύλληψη των 10 ατόμων και την εξάρθρωση της «Σύμπραξης Εκδίκησης» έλαβε χώρα υφολογική-γλωσσολογική πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθούν ομοιότητες στο ύφος, στο λεξιλόγιο και στις εκφράσεις στα επίμαχα κείμενα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Για το σκοπό αυτό ορίστηκε ως πραγματογνώμονας καθηγητής Υπολογιστικής και Ποσοτικής Γλωσσολογίας, ο οποίος -κατά πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ.- εντόπισε ιδιαίτερα ισχυρή υφομετρική συσχέτιση των κειμένων-προκηρύξεων των δύο τρομοκρατικών οργανώσεων (της Σύμπραξης Εκδίκησης και της Ένοπλης Απάντησης).
Την ίδια ώρα, δύο πρόσφατα τρομοκρατικά χτυπήματα παραμένουν ανεξιχνίαστα. Πρόκειται για την τοποθέτηση βόμβας στις 18 Δεκεμβρίου 2023 στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί, επίθεση την οποία «υπέγραψε» η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη», όπως και η έκρηξη σε υποκατάστημα τράπεζας στις 3 Φεβρουαρίου 2024 στην οδό Σταδίου, ενέργεια την οποία ανέλαβε η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».
Δύο χτυπήματα που δεν συνδέονται με τη «Σύμπραξη Εκδίκησης»
Η Αντιτρομοκρατική θεωρεί ότι τα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα δεν συνδέονται με την «Σύμπραξη Εκδίκησης», ωστόσο, ερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα. Εκτιμάται πάντως ότι πρόκειται για άλλη ομάδα με διαφορετική σύνθεση, διαφορετικό τρόπο δράσης και διαφορετικά χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν περισσότερο σε οργανώσεις του παρελθόντος. Ωστόσο, κανείς στην ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπήρχε κάποια σύνδεση σε σχέση με την προμήθεια της εκρηκτικής ύλης ή σε σχέση με τον κατασκευαστή των εκρηκτικών μηχανισμών.
Στις έρευνες για την εξιχνίαση των δύο «ορφανών» χτυπημάτων σε Γουδί και Σταδίου οι ερευνητές έχουν δύο «πλεονεκτήματα». Στην περίπτωση της επίθεσης στο Γουδί η βόμβα δεν εξερράγη και έτσι μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου κατά πληροφορίες ανιχνεύτηκαν αποτυπώματα που ανήκουν είτε στον κατασκευαστή είτε στον μεταφορέα. Στο χτύπημα στη Σταδίου βρέθηκε η μοτοσικλέτα που χρησιμοποίησαν οι βομβιστές, η οποία ήταν κλεμμένη και εγκαταλείφθηκε λίγη ώρα μετά το χτύπημα.
Πηγή: ieidiseis.gr