Δύο εβδομάδες μετά τις πολύνεκρες πυρκαγιές που ρήμαξαν το νησί Μάουι της Χαβάης, οι αρχές αυτής της αμερικανικής πολιτείας ανακοίνωσαν χθες Τρίτη πως συνεχίζουν να καταμετρούν 1.100 αγνοούμενους, με βάση κατάλογο που καταρτίστηκε από το FBI, το οποίο ζητεί τη βοήθεια των συγγενών στις έρευνες.
Οι πυρκαγιές αυτές, οι φονικότερες εδώ κι έναν αιώνα στις ΗΠΑ, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 115 ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που είναι προκαταρκτικός.
Η τραγωδία μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μεγαλύτερων διαστάσεων, με πολύ βαρύτερο απολογισμό. Αφότου η φωτιά σχεδόν έσβησε από τον χάρτη την τουριστική πόλη Λαχάινα (12.000 κάτοικοι), απαντώνται τα ονόματα χιλιάδων αγνοούμενων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή στα αρχεία διαφόρων υπηρεσιών – της αστυνομίας, του Ερυθρού Σταυρού, κέντρων υποδοχής πυροπαθών κ.ά..
Το FBI, η ομοσπονδιακή αστυνομία, προσπαθεί πλέον να ενοποιήσει τα δεδομένα.
Σκοπός είναι «να μπορέσουμε να εξακριβώσουμε πόσοι και ποιοι είναι αληθινά ακόμη αγνοούμενοι», ανέφερε ο ειδικός πράκτορας Στίβεν Μέριλ στον Τύπο. Αφού μελέτησε τους καταλόγους, η ομοσπονδιακή αστυνομία καταμετρά «1.100» αγνοούμενους, πρόσθεσε.
Ο αριθμός τους είναι πιθανό «να αυξηθεί», πρόσθεσε, καθώς το FBI «ακόμη συγκεντρώνει επιπρόσθετα δεδομένα».
Το βράδυ της Δευτέρας αξιωματούχος στο νησί Μάουι έκανε λόγο για 850 αγνοούμενους.
Το FBI έθεσε σε λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό αριθμό και ενεθάρρυνε τους συγγενείς αγνοουμένων να επικοινωνήσουν με αυτόν.
«Έχουμε στ’ αλήθεια ανάγκη τη βοήθεια των πολιτών», εξήγησε ο κ. Μέριλ, εξηγώντας πως ορισμένοι από τους αγνοούμενους δεν αναφέρονται παρά μόνο με το μικρό τους όνομα στους καταλόγους που απαντώνται στο διαδίκτυο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, περισσότερες πληροφορίες, όπως τα επώνυμα και οι ημερομηνίες γέννησης, μπορεί να βοηθήσουν την αστυνομία να εντοπίσει κάποιους ή να επιβεβαιώσει πως έχουν εξαφανιστεί άλλοι.
Οι αρχές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να εξακριβώσουν τα στοιχεία και ελπίζουν να δώσουν στη δημοσιότητα «επαληθευμένο κατάλογο» των αγνοουμένων «τις προσεχείς ημέρες», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μάουι, ο Τζον Πελετιέ.
Το FBI έχει εξάλλου στείλει πράκτορες να συλλέξουν δείγματα DNA από μέλη οικογενειών αγνοουμένων που δεν μπορούν να πάνε στο Μάουι, όπου κι αν βρίσκονται. Καθώς η αναγνώριση των πτωμάτων που βρέθηκαν στα αποκαΐδια είναι από δύσκολη ως αδύνατη χωρίς αυτό το γενετικό υλικό.
Από τα 115 θύματα, μόλις τα 27 έχουν αναγνωριστεί ως αυτό το στάδιο.
Όμως έχουν συλλεχθεί μόνο 104 δείγματα και οι αρχές πασχίζουν να διαλύσουν κάθε δισταγμό. «Τα προφίλ DNA δεν θα μείνουν στα αρχεία του FBI» ή της τοπικής αστυνομίας, εγγυήθηκε ο εισαγγελέας της κομητείας Μάουι, ο Άντριου Μάρτιν. «Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο θα χρησιμοποιηθούν θα είναι για να αναγνωριστούν αγνοούμενοι», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ