110 χρόνια μετά, ο Αϊνστάιν εξακολουθεί να κερδίζει τα στοιχήματα -Tο τηλεσκόπιο του Ευκλείδη ανακάλυψε έναν δακτύλιο στον χωροχρόνο

9'

Επίκαιρος όσο ποτέ αποδεικνύεται έναν αιώνα μετά τη διακήρυξη της θεωρίας της γενικής σχετικότητας, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Οι επιστήμονες έχοντας στην διάθεσή τους πλέον αρκετά τεχνολογικά μέσα έρχονται να επιβεβαιώσουν έναν άνθρωπο ο οποίος με μόνο σύμμαχό του το μυαλό του κατάφερε να θέσει τον πήχη τόσο ψηλά που χρειάστηκαν 110 χρόνια για να τον φτάσει μια οργανωμένη πλήρως εξοπλισμένη και καταρτισμένη ομάδα.

Ειδικότερα, χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) επιτέλους έχουμε απτά στοιχεία για την θεωρία του Αϊνστάιν σχετικά με τον «δακτύλιο Χβόλσον».

Και όχι μόνο αυτό. Η αστρονομία, η αστροφυσική αλλά και ευρύτερα, η ανθρωπότητα, μπορεί να κάνει βήματα μπροστά χάρη στις εικόνες αυτές, η θέαση των οποίων άφησε άφωνη ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα!

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να συνειδητοποιήσουμε τη διάσταση της νέας επιστημονικής αυτής εξέλιξης.

Το ταξίδι του «Ευκλείδη»

Το τηλεσκόπιο «Ευκλείδης» του ESA ξεκίνησε το ταξίδι του στο διάστημα, εκτοξεύτηκε δηλαδή για την εξερεύνηση του σκοτεινού Σύμπαντος, την 1η Ιουλίου 2023.

Πριν το διαστημικό σκάφος ξεκινήσει την έρευνά του, η ομάδα επιστημόνων και μηχανικών στη Γη έπρεπε να βεβαιωθεί ότι όλα λειτουργούν ρολόι. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώιμης δοκιμαστικής φάσης, τον Σεπτέμβριο του 2023, ο «Ευκλείδης» έστειλε κάποιες εικόνες πίσω στη Γη.

Αυτές σκόπιμα δεν εστίαζαν σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά σε μια από αυτές ο επιστήμονας του του Ευκλείδη, Bruno Altieri εντόπισε μια υπόνοια από κάτι που αν διαπιστωνόταν ότι όντως επρόκειτο για αυτό που αρχικά κατάλαβε, θα μπορούσε να μιλάμε για τον εντοπισμό ενός πολύ σπάνιου φαινομένου και έτσι αποφάσισε να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά.

«Εξέταζα τα δεδομένα από τον Ευκλείδη καθώς έρχονταν», εξηγεί ο Bruno. «Μπόρεσα να το δω με την πρώτη ματιά, αλλά όταν ο Ευκλείδης πραγματοποίησε μια ενδελεχέστερη περιήγηση στην περιοχή, μπορέσαμε όλοι να δούμε τον τέλειο «”Δακτύλιο του Αϊνστάιν” που σχηματιζόταν. Για μένα, που σε όλη μου τη ζωή το ενδιαφέρον μου εστιάζεται γύρω από τους βαρυτικούς φακούς, αυτό που αντίκριζα ήταν εκπληκτικό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν