Abaucin, ένα ισχυρό αντιβιοτικό τεχνητής νοημοσύνης

4'

Επιστήμονες στον Καναδά και τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ανακάλυψαν ένα νέο αντιβιοτικό που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα θανατηφόρο είδος υπερμικροβίου.

Ειδικότερα, απομονώθηκαν χιλιάδες πιθανές χημικές ουσίες, που δοκιμάστηκαν στο εργαστήριο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ισχυρό, πειραματικό αντιβιοτικό που ονομάζεται abaucin, το οποίο, σύμφωνα με το BBC, θα χρειαστεί μία σειρά από επιπλέον εξετάσεις προτού χρησιμοποιηθεί.

Οι ερευνητές λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δύναμη να επιταχύνει μαζικά την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. 

Φρένο στα σούπερ μικρόβια

Μπορεί τα αντιβιοτικά να σκοτώνουν τα βακτήρια, ωστόσο, υπάρχει έλλειψη νέων φαρμάκων εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα τα βακτήρια να γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν, καθώς αναπτύσσουν αντοχή.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως υπολογίζεται ότι πεθαίνουν από λοιμώξεις που αντιστέκονται στα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές εστίασαν σε ένα από τα πιο προβληματικά είδη βακτηρίων: Το Acinetobacter baumannii, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πνευμονία.

Πρόκειται για ένα από τα τρία υπερμικροβακτηρίδια, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει ως «κρίσιμη» απειλή και συχνά καταφέρνει να διαφύγει από την άμυνα που προσφέρουν μια σειρά από αντιβιοτικά, προκαλώντας πρόβλημα σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, όπου μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες και ιατρικό εξοπλισμό.

Ο Δρ Τζόναθαν Στόουκς, από το Πανεπιστήμιο McMaster, χαρακτήρισε το βακτήριο αυτό ως «νούμερο ένα δημόσιο κίνδυνο».

Τεχνητή νοημοσύνη

Για να βρουν ένα νέο αντιβιοτικό, οι ερευνητές έπρεπε πρώτα να «εκπαιδεύσουν» σχετικά την ΑΙ. Πήραν χιλιάδες φάρμακα, που ήταν γνωστή η ακριβής χημική δομή τους, και τα δοκίμασαν χειροκίνητα στο Acinetobacter baumannii για να δουν ποιο θα μπορούσε να το επιβραδύνει ή να το σκοτώσει.

Αυτές οι πληροφορίες τροφοδοτήθηκαν στην AI, ώστε να μπορεί να μάθει τα χημικά χαρακτηριστικά των φαρμάκων που μπορούσαν να χτυπήσουν το βακτήριο. Στη συνέχεια, η τεχνητή νοημοσύνη έφτιαξε μια λίστα 6.680 ενώσεων των οποίων η αποτελεσματικότητα ήταν άγνωστη.

Τα αποτελέσματα -που δημοσιεύθηκαν στο Nature Chemical Biology– έδειξαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να δημιουργήσει τη λίστα. Οι ερευνητές μετά από σειρά δοκιμών, κατέληξαν σε εννέα πιθανά αντιβιοτικά. Ένα από αυτά ήταν το ισχυρό αντιβιοτικό abaucin.

Εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι αυτό το αντιβιοτικό μπορούσε να θεραπεύσει μολυσμένα ποντίκια, ενώ ήταν σε θέση να σκοτώσει δείγματα Acinetobacter baumannii από ασθενείς.

Το επόμενο βήμα είναι η τελειοποίηση του φαρμάκου στο εργαστήριο και στη συνέχεια η εκτέλεση κλινικών δοκιμών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα πρώτα αντιβιοτικά τεχνητής νοημοσύνης θα είναι διαθέσιμα για συνταγογράφηση έως το 2030.

Πηγή: BBC – kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν