Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας η Equinor της Νορβηγίας υπέγραψε τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη σύμβαση φυσικού αερίου παγκοσμίως με ισχύ 40 χρόνια και αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ με τον γερμανικό κρατικό ενεργειακό όμιλο SEFE
Η εν λόγω συμφωνία υπεγράφη καθώς οι χώρες της ΕΕ αναζητούν σταθερές προμήθειες για να αντισταθμίσουν την απώλεια φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Βάση της συμφωνίας η Νορβηγία θα προμηθεύσει τη Γερμανία με 129 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέχρι το 2039, αρκετά για να καλύψουν το ένα τρίτο της βιομηχανικής ζήτησης της χώρας, δήλωσε στους Financial Times ο Anders Opedal, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Equinor.
Η ανωτέρω συμφωνία εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια για τον μεγαλύτερο βιομηχανικό κόμβο της Ευρώπης και ανέδειξε την «στενή συνεργασία» μεταξύ της Γερμανίας και της Νορβηγίας από τότε που η Μόσχα διέκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου σε αντίποινα για τις κυρώσεις για την μεγάλη κλίμακα εισβολή της στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις τιμές της αγοράς, οι οποίες στην τρέχουσα αξία τους θα καθιστούσαν τη συμφωνία αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με άτομα με γνώση της σύμβασης.
Ο αιφνιδιαστικός τερματισμός της προμήθειας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου πέρυσι άφησε τις χώρες της ΕΕ να σπεύδουν να εξασφαλίσουν προμήθειες φυσικού αερίου μέσω συμβολαίων με άλλες φιλικές χώρες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με αρκετές χώρες παραγωγής φυσικού αερίου, όπως το Κατάρ και οι ΗΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερές ροές. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν το επίπεδο των προμηθειών φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα και θα συμφωνήσουν για την παράταση των μέτρων έκτακτης ανάγκης που εισήχθησαν πέρυσι, όπως οι περικοπές στη ζήτηση φυσικού αερίου, σε συνάντηση τους σήμερα στις Βρυξέλλες.
Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο» να παραταθούν τα μέτρα «λόγω του γεγονότος ότι παρά το σχετικά καλό ξεκίνημα του χειμώνα, η γεωπολιτική κατάσταση παραμένει πολύ εύθραυστη». Ο Opedal δήλωσε ότι η συμφωνία της Equinor με τη SEFE αποτελεί μέρος της αυξανόμενης διάθεσης για μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου, καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ κλειδώνουν τις προμήθειες παρά τους φιλόδοξους στόχους απαλλαγής από τον άνθρακα. Το Ευρωπαϊκό μπλοκ στοχεύει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
“Υπογράφουμε συμβάσεις τώρα σε μακροπρόθεσμη βάση και για μεγαλύτερους όγκους”, δήλωσε ο Opedal, προσθέτοντας ότι μεταξύ 2021 και 2023 ο συνολικός αριθμός συμβάσεων που συμφωνήθηκαν από την Equinor έχει υπερδιπλασιαστεί, με αξιοσημείωτη αύξηση των μακροπρόθεσμων συμφωνιών. Πρόσθεσε δε ότι η τάση αυτή οφείλεται στη συνειδητοποίηση ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν θα είναι σε θέση αρκετά σύντομα για να αντικαταστήσουν τη ζήτηση ορυκτών καυσίμων. «Χρειάζεται ικανός χρόνος για να αναπτυχθεί ένα νέο ενεργειακό σύστημα και εν τω μεταξύ θα χρειαστούμε το φυσικό αέριο», είπε. Το αέριο όταν καίγεται παράγει 50% λιγότερες εκπομπές από τον άνθρακα ή το πετρέλαιο.
Βάσει της νέας αυτής σύμβασης φυσικό αέριο θα παραδίδεται μέσω αγωγών από τη Νορβηγία σε κόμβους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Η SEFE, που προηγουμένως ονομαζόταν Gazprom Germania και ανήκε στον ρωσικό ενεργειακό όμιλο Gazprom, εθνικοποιήθηκε από το Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2022 και ανακεφαλαιοποιήθηκε για 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο μετά από μεγάλες ζημίες. Η διάσωση είχε ως στόχο να καλύψει το κόστος της ανάγκης να βρεθούν εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου αφού η Μόσχα μείωσε τις ροές φυσικού αερίου.
Η Νορβηγία έχει αντικαταστήσει τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, παρέχοντας το ήμισυ του φυσικού αερίου του μπλοκ. Η συμφωνία με την Equinor περιλαμβάνει επίσης μια μη δεσμευτική επιστολή προθέσεων για τη SEFE να αγοράσει υδρογόνο που θα παράγεται από τον νορβηγικό όμιλο χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο αλλά με τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.(CCUS) Το υδρογόνο θεωρείται κρίσιμο καύσιμο για την απαλλαγή της βαριάς βιομηχανίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, όπως τα λιπάσματα και ο χάλυβας, αλλά το υδρογόνο χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών δεν παράγεται ακόμη σε μεγάλη κλίμακα. Η SEFE θα γίνει ” αποδέκτης προμήθειας υδρογόνου σε μακροπρόθεσμη βάση και σε μεγάλη κλίμακα από την Equinor ξεκινώντας από το 2029 και συνεχίζοντας προς το 2060″, δήλωσε η νορβηγική εταιρεία.
Πηγή: energia.gr