Η μεγαλύτερη εκροή πολύτιμου μετάλου από τα θησαυροφυλάκια της Μεγάλης Βρετανίας καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Ποιοι είναι οι λόγοι. Ανάλογη εικόνα και στο ασήμι.
Η ποσότητα του χρυσού που αποθηκεύεται στα θησαυροφυλάκια του Λονδίνου μειώθηκε κατά 4,9 εκατομμύρια ουγγιές τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τότε που ξεκίνησε η τήρηση των σχετικών αρχείων το 2016, καθώς οι traders έσπευσαν να μεταφέρουν το πολύτιμο μέταλλο στις ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς και να εκμεταλλευτούν τις υψηλότερες τιμές, αναφέρει σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του το Bloomberg.
Το Λονδίνο είναι ο μεγαλύτερος κόμβος εμπορίας χρυσού στον κόσμο, με πολύτιμο μέταλλο αξίας περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια να βρίσκεται σε θησαυροφυλάκια «στα υπόγεια» της βρετανικής πρωτεύουσας. Οι ανησυχίες, όμως, ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επιβάλει δασμούς που θα επηρεάσουν τον χρυσό ανέβασαν τις τιμές στις ΗΠΑ πάνω από αυτές στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, προσφέροντας μια επικερδή ευκαιρία «για «αρμπιτράζ» σε όσους μπορούσαν να μεταφέρουν τα αποθέματά τους αεροπορικώς μέσω του Ατλαντικού.
Οι εκροές, αξίας σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μείωσαν τα αποθέματα του Ιανουαρίου κατά 1,7% σε σχέση με τα επίπεδα του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα δεδομένα της London Bullion Market Association (σημ.μτφ. LBMA, είναι ένας επαγγελματικός οργανισμός (trade association) που εκπροσωπεί τους συναλλασσόμενους στην παγκόσμια αγορά πολύτιμων μετάλλων. Λειτουργεί ως ο επίσημος διαχειριστής των αγορών χρυσού και αργύρου του Λονδίνου, θέτοντας πρότυπα και κανόνες για το εμπόριο και την αποθήκευσή τους. Μέλη της είναι τράπεζες (JPMorgan, HSBC, UBS κ.λπ.), εταιρείες εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων, διαχειριστές θησαυροφυλακίων και επαγγελματίες traders πολύτιμων μετάλλων).
Αυτές οι εκροές περιελάμβαναν αποθέματα σε εμπορικά θησαυροφυλάκια που ανήκουν στις JPMorgan Chase & Co. και Brink’s Co., μεταξύ άλλων, καθώς και λογαριασμούς χρυσού στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Αγγλίας.
Υπάρχει ακόμα πολύς χρυσός
Ακόμα και μετά τη μεγαλύτερη μηνιαία εκροή που έχει καταγραφεί στο Λονδίνο σύμφωνα με την LBMA υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες ποσότητες χρυσού στο Λονδίνο: «Η μηνιαία μείωση των αποθεμάτων χρυσού αντικατοπτρίζει τη δυναμική της αγοράς αυτή τη στιγμή… δεδομένης της εκροής μετάλλου από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, η μείωση των αποθεμάτων κατά 151 τόνους τον Ιανουάριο δεν προκαλεί έκπληξη» αναφέρει σχετικά ο ίδιος φορέας.
Το μηνιαίο επιτόκιο δανεισμού χρυσού, που αντανακλά το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού του, εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών τον Ιανουάριο. Σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές για την απόσυρση του μετάλλου από το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Αγγλίας, οδηγώντας σε ασυνήθιστα μεγάλο discount που έφτανε και τα $5 την ουγγιά για τον αποθηκευμένο εκεί χρυσό σε σύγκριση με την ευρύτερη αγορά.
Τα αποθέματα αργύρου κατέγραψαν επίσης τη μεγαλύτερη εκροή που έχει σημειωθεί ποτέ, καθώς προέκυψε μια αντίστοιχη διαφορά τιμής στη Νέα Υόρκη. Αυτή η διαφορά δεν έχει κλείσει ακόμη, αν και αντιθέτως η διαφορά τιμής στον χρυσό μειώθηκε σημαντικά αυτή την εβδομάδα.
«Όπως και στον χρυσό, η εκροή αργύρου συνδέεται άμεσα με τη μετακίνηση μετάλλου από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη λόγω ανησυχιών για δασμούς», ανέφερε η London Bullion Market Association (LBMA) .Τα αποθέματα αργύρου στο Λονδίνο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει καμία ένδειξη σχετικά με το αν τα πολύτιμα μέταλλα θα συμπεριληφθούν σε ενδεχόμενους δασμούς.
Η διαφορά μεταξύ των αγορών της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου την Τετάρτη υποδήλωνε πιθανότητα περίπου 20% ότι ο Τραμπ θα συμπεριλάβει τον χρυσό σε έναν γενικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup Inc.
Πηγή: euro2day.gr