Η οικογένεια ενός 26χρονου γιατρού στην Ιαπωνία που αυτοκτόνησε πέρυσι, αφού εργάστηκε πάνω από 200 ώρες υπερωρίες σε έναν μόνο μήνα, ζήτησε αλλαγή σε ένα έθνος που εδώ και καιρό μαστίζεται από την κουλτούρα της υπερεργασίας.
Ο Τακασίμα Σίνγκο εργαζόταν ως ειδικευόμενος γιατρός σε νοσοκομείο της πόλης Κόμπε όταν έβαλε τέλος στη ζωή του τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας, ο Τακασίμα είχε δουλέψει περισσότερες από 207 ώρες υπερωρίες τον μήνα πριν από τον θάνατό του και δεν είχε πάρει ρεπό για τρεις μήνες, μετέδωσε το NHK.
Όπως μεταδίδει το CNN, το νοσοκομείο, το Konan Medical Center, αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα. Αλλά τον Ιούνιο, το κυβερνητικό σώμα επιθεώρησης εργασίας έκρινε τον θάνατό του ως περιστατικό που σχετίζεται με την εργασία του λόγω των πολλών ωρών εργασίας του, σύμφωνα με την NHK – αναδεικνύοντας τις τεράστιες πιέσεις που ασκούνται στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Η Ιαπωνία παλεύει εδώ και καιρό με μια επίμονη κουλτούρα υπερεργασίας, με τους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς να αναφέρουν τιμωρητικά ωράρια, υψηλή πίεση από τους προϊσταμένους και σεβασμό προς την εταιρεία, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.
Το επακόλουθο άγχος και το τίμημα για την ψυχική υγεία έχει προκαλέσει ακόμη και ένα φαινόμενο που ονομάζεται «karoshi» ή «θάνατος από υπερβολική εργασία» – οδηγώντας σε νομοθεσία που αποσκοπεί στην πρόληψη θανάτων και τραυματισμών από υπερβολικές ώρες εργασίας.
Πηγή: ethnos.gr