Ανάφλεξη στο Κασμίρ: 16 άμαχοι νεκροί στο νέο κύμα επιθέσεων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν – Στο προσκήνιο η πυρηνική απειλή

5'

Σε νέα επικίνδυνη τροχιά εισέρχονται οι σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν, καθώς η ανταλλαγή πυρών και οι στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου στο Κασμίρ έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έντεκα αμάχους.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης Sindoor  το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι έπληξε εννέα στόχους εντός του Πακιστάν και σε πακιστανικά εδάφη του Κασμίρ, κάνοντας λόγο για μια «εστιασμένη, μετρημένη και μη κλιμακούμενη» στρατιωτική επιχείρηση.

Από την πλευρά του, το Ισλαμαμπάντ επιβεβαίωσε ότι επλήγησαν τρεις τοποθεσίες και χαρακτήρισε τις επιθέσεις «δειλές».

Τα θύματα

Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ, Μουχάμαντ Ισάκ Νταρ, δήλωσε ότι οκτώ άμαχοι Πακιστανοί σκοτώθηκαν και ακόμη 35 τραυματίστηκαν. «Η απάντηση θα δοθεί την κατάλληλη στιγμή και στον τόπο της επιλογής μας», ανέφερε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το AFP επικαλούμενο Ινδό αξιωματούχο αναφέρει ότι 8 άμαχοι Ινδοί πολίτες σκοτώθηκαν και πάνω από 20 τραυματίστηκαν από στρατιωτική δράση του Πακιστάν στο ινδικά ελεγχόμενο Κασμίρ. Νωρίτερα οι ινδικές αρχές έκαναν λόγο για 3 νεκρούς.

Κάτοικοι στην περιοχή Μουζαφαραμπάντ του πακιστανικού Κασμίρ δήλωσαν στο BBC ότι ξύπνησαν από ισχυρές εκρήξεις. Παρόμοιες αναφορές ήρθαν και από την ινδική πλευρά, κοντά στη Γραμμή Ελέγχου, τα de facto σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Η φονική επίθεση της 22ας Απριλίου

Η νέα έξαρση της έντασης ακολουθεί τη φονική επίθεση που σημειώθηκε στις 22 Απριλίου σε τουριστική τοποθεσία της Παχαλγκάμ, όπου ένοπλοι σκότωσαν 26 ανθρώπους. Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, οι ινδικές αρχές κατηγορούν μαχητές με δεσμούς στο Πακιστάν, σημειώνοντας ότι δύο από τους τέσσερις βασικούς υπόπτους είναι Πακιστανοί υπήκοοι. Το Ισλαμαμπάντ απορρίπτει τις κατηγορίες.

Η Γραμμή Ελέγχου παραμένει από τότε σκηνή σφοδρών ανταλλαγών πυρών, ιδίως πυροβολικού. Οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν από «τυφλούς βομβαρδισμούς» του Πακιστάν, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει «αναλογική απάντηση».

Παράλληλα, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε αντίποινα σε διπλωματικό επίπεδο: έχουν αναστείλει διμερείς συμφωνίες, έχουν κλείσει μεθοριακά περάσματα και έχουν παγώσει τη συμφωνία για τη διανομή υδάτων.

Δύο πυρηνικές δυνάμεις σε σύγκρουση

Η κρίση έχει λάβει και διεθνή διάσταση, με το Πακιστάν να ενημερώνει επίσημα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την «κατάφωρη ινδική επιθετικότητα και την απειλή που συνιστά για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια». Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του πακιστανικού ΥΠΕΞ, «το Ισλαμαμπάντ διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει κατάλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η νέα κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο τον διαχρονικά εύφλεκτο χαρακτήρα του Κασμίρ —μιας περιοχής που διεκδικούν πλήρως και οι δύο πυρηνικές δυνάμεις, με τον άμαχο πληθυσμό να πληρώνει κάθε φορά το βαρύτερο τίμημα.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Την ανησυχία του για την κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας πως ελπίζει οι εχθροπραξίες να σταματήσουν σύντομα.

«Είναι κρίμα, άκουσα γι’ αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην περιοχή του Κασμίρ.

«Ξέρετε, πολεμάνε εδώ και δεκαετίες και αιώνες εκεί πέρα, αν το σκεφτείτε», πρόσθεσε. «Απλά ελπίζω πως αυτό θα τελειώσει πολύ γρήγορα».

Πηγή:naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν