Η κυβέρνηση του ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι ξεκίνησε να εφαρμόζει το «σοκ λιτότητας» που υποσχέθηκε στην Αργεντινή.
Στην Αργεντινή, η νέα κυβέρνηση του ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι ξεκίνησε να εφαρμόζει αυτά που υποσχέθηκε: Ένα απότομο, επώδυνο δημοσιονομικό σοκ ως «θεραπεία», όπως ισχυρίζεται για τη χειρότερη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα εδώ και δεκαετίες.
Έτσι, λοιπόν, ο Χαβιέρ Μιλέι, από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στην εξουσία ξεκίνησε να εφαρμόζει αυτό που ονομάζει ως «θεραπεία – σοκ».
Βήμα 1ο: Κατάργηση 9 υπουργείων – Απολύθηκε το 34% των δημοσίων υπαλλήλων
Το πρώτο διάταγμα που υπέγραψε ο Χαβιέρ Μιλέι ήταν η κατάργηση 9 Υπουργείων και ολόκληρου του μηχανισμού διοίκησης ή εποπτείας που ήταν υπό τα υπουργεία.
Η «φιλοσοφία» του είναι ότι σε τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, στα Εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, τον Τουρισμό, την Τεχνολογία, τις Μεταφορές και τα Δημόσια Έργα κλπ δεν χρειάζεται κανένας παρεμβατισμός ή ρυθμιστικός ρόλος του κράτους. Όλα θα τα ρυθμίσει η «ελεύθερη αγορά» και θα λειτουργούν με τον «νόμο της αγοράς».
Παράλληλα, με μία υπογραφή, απολύθηκε το 34% των δημοσίων υπαλλήλων. Οι θέσεις εργασίας αυτών που απολύθηκαν καταργήθηκαν.
Βήμα 2ο: Διακοπή κάθε συμφωνίας
Ο Χαβιέρ Μιλέι, ανακοίνωσε ότι η Αργεντινή ως κράτος διακόπτει κάθε εμπορική συμφωνία ή διμερή κρατική οικονομική σχέση χώρες που ο ίδιος αποκαλεί ως «κομμουνιστικές»: Δηλαδή με τη Βενεζουέλα, την Κούβα, τη Νικαράγουα, τη ΛΔ της Κορέας και την Κίνα. Ας σημειωθεί ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μετά τη Βραζιλία, σε όγκο συναλλαγών με την Αργεντινή.
Παράλληλα, ο Μιλέι υπογραμμίζει ότι «πρώτα και κύρια θα προωθήσουμε τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ». Για τις χώρες που αποκλείει από κρατικές συναλλαγές και συνεργασία, σημειώνει ότι μόνο «ιδιωτικές εταιρείες, αν θέλουν, μπορούν να συνεργάζονται με τους … κομμουνιστές».
Ταυτόχρονα, μέσα σε μια μέρα αύξησε κατά 50% το Φόρο Εισαγωγής για τα προϊόντα που εισάγονται στην Αργεντινή, εκτινάσσοντας στα ύψη τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων.
Βήμα 3ο: Υποτίμηση του νομίσματος
Ο Υπουργός Οικονομίας του Μιλέι, Luis Caputo, με το επιχείρημα «δεν υπάρχουν λεφτά», ανακοίνωσε:
- Την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος πέσο κατά 55%. Η ισοτιμία με το Δολάριο από 365 πέσος ορίστηκε στα 800.
- Προανήγγειλε δε, την… κατάργηση του εθνικού νομίσματος και την αντικατάστασή του από το δολάριο των ΗΠΑ. Αν και δεν αναφέρθηκε κάποια «ισοτιμία αντικατάστασης», εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πάνω από 1 δολάριο προς 1000 πέσος.
- Κατάργηση των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα και τις μεταφορές. Αποτέλεσμα είναι, σε συνδυασμό με την υποτίμηση και την κατάργηση κάθε κρατικού ελέγχου, οι τιμές να εκτοξευτούν κατά 200% μέσα σε μια ημέρα.
Ας σημειωθεί ότι η Αργεντινή είναι μια χώρα στην οποία το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και ο πληθωρισμός έτρεχε – προ της «θεραπείας – σοκ» του Μιλέι – με 140% σε ετήσια βάση.
Σοκ στην Αργεντινή: «Ο λαός θα υποφέρει» λένε πολίτες μετά τα σκληρά μέτρα λιτότητας
Όπως μετέδωσε το Reuters, σε απόγνωση έχουν περιέλθει πολλοί Αργεντινοί, αρχίζοντας σήμερα να συνειδητοποιούν πόσο θα επηρεαστούν από τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την υποτίμηση του πέσοκατά 50% και πλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος που ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση με στόχο τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Η σημαντική υποτίμηση του εθνικού νομίσματος αναμένεται να εκτοξεύσει τον πληθωρισμό που ήδη αγγίζει το 150%.
«Τα μέτρα είναι καλά θεωρητικά για να διορθώσουν την οικονομία, αλλά πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν εξαιτίας αυτών», λέει η 19χρονη Αγκουστίνα Φερέιρα, υπάλληλος καταστήματος στο Μπουένος Άιρες.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί απότομα τους επόμενους μήνες, πλήττοντας τις αποταμιεύσεις και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Οι προγραμματισμένες περικοπές στις επιδοτήσεις θα αυξήσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και τις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ οι περικοπές δημοσίων δαπανών θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη.
Εν μία νυκτί το αργεντίνικο πέσο έχασε πάνω από το 50% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αν και στην πραγματικότητα οι αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) υποχρέωναν πολλούς να πληρώνουν υψηλά επιτόκια σε παράλληλες αγορές.
Ο Χοσέ Ντίας, γεωπόνος μηχανικός, λέει ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ήταν «αναγκαία», αλλά ο αντίκτυπος στην καθημερινότητα των πολιτών θα είναι βαρύς. «Χθες έλεγα στα παιδιά μου στο δείπνο ότι είναι σαν να μου λένε πως ο μισθός σου μειώνεται κατά το ήμισυ», αφηγείται. Η οικογένειά του έχει ήδη σφίξει το ζωνάρι, αγοράζοντας λιγότερα τρόφιμα. Ο ίδιος ανησυχεί περισσότερο για τους συνταξιούχους. «Δεν ξέρω πώς θα τα βγάλουν πέρα! Όταν το κόστος για τα πάντα αυξηθεί κατά 30% ή 40%, θα είναι πολύ δύσκολο», τονίζει.
«Σκληρό το κόστος τους επόμενους μήνες»
Ο Χαβιέρ Μιλέι – ο οποίος ευνοήθηκε από τη δυσφορία των πολιτών λόγω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή – είχε προειδοποιήσει για την πιθανότητα ο πληθωρισμός σε μηνιαία βάση να ανέλθει σε 20%-40%, αλλά υποστήριξε ότι χωρίς σκληρά μέτρα η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί στη δίνη του υπερπληθωρισμού.
Έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως «δεν υπάρχουν χρήματα». Ωστόσο, δεσμεύτηκε πως θα προστατεύσει ορισμένες κοινωνικές δαπάνες, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και να αποφύγει ενδεχόμενο κύμα διαδηλώσεων. Τουλάχιστον 4 στους 10 Αργεντινούς ζουν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας.
«Θα υπάρξει αναπόφευκτα σκληρό κόστος τους επόμενους μήνες» λόγω του στασιμοπληθωρισμού, λέει ο οικονομολόγος Γουστάβο Μπερ αναφερόμενος στο εκρηκτικό μείγμα πληθωρισμού και ύφεσης.
Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μιλέι θα είναι να συγκρατήσει την κοινωνική αναταραχή. Πολλοί Αργεντινοί, εξαντλημένοι από την πολυετή οικονομική κρίση, φαίνονται επί του παρόντος πρόθυμοι να του δώσουν χρόνο για να αλλάξει τα πράγματα, αλλά η υπομονή τους δεν θα κρατήσει πολύ.
Ο Φακούντο Μαρίνο, ένας 53χρονος εργάτης στο Μπουένος Άιρες, λέει πως υποστηρίζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης, θεωρώντας πως είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης. Ωστόσο, παραδέχεται πως «είναι πραγματικά ένα μεγάλο σοκ για τις τσέπες των καταναλωτών».
Πηγή: ieidiseis.gr