Αποκλεισμένοι οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί από τα Ιεροσόλυμα ακόμη και το Πάσχα

14'

Με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς να συνεχίζονται στη Γάζα, οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί είναι αδύνατον να επισκεφθούν την Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, τον πιο ιερό τόπο για να τιμήσουν το Πάσχα.

 

Η τελετή της Μεγάλης Πέμπτης, στην οποία ο Πατριάρχης των Ιεροσολύμων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας πλένει τα πόδια σε 12 μοναχούς για να τιμήσει τον Μυστικό Δείπνο, είναι μια από τις πολλές πασχαλινές τελετές που πραγματοποιούνται στην Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Για τους Χριστιανούς, δεν υπάρχει πιο ιερός τόπος για να τιμήσουν το Πάσχα από ότι στα Ιεροσόλυμα, το σημείο όπου πιστεύεται ότι σταυρώθηκε, τάφηκε  και αναστήθηκε ο Ιησούς Χριστός. Ωστόσο, το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου το πρωί της Πέμπτης ήταν μικρό και ήσυχο. Οι διεθνείς προσκυνητές στριμώχνονταν με τους Ορθόδοξους μοναχούς, αλλά μια ομάδα ντόπιων πιστών ήταν εμφανώς απούσα.

Όπως μεταδίδει η βρετανική Guardian, εδώ και πολλά χρόνια, οι δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι Χριστιανοί που ζούσαν στα κατεχόμενα από το Ισραήλ χωριά και πόλεις της Δυτικής Όχθης, όπως η Ραμάλα, η Βηθλεέμ και η Ταϊμπέ, ταξίδευαν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το Πάσχα για να συμμετάσχουν στις προσευχές, τις λιτανείες και τις τελετές όπως η τελετή για το Άγιο Φως. Η ίδια η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία καταλήφθηκε από το Ισραήλ από την Ιορδανία στον πόλεμο των έξι ημερών του 1967 και προσαρτήθηκε μονομερώς το 1980.

Ωστόσο, οι αιώνες παράδοσης έχουν διαταραχθεί από τον αυστηρό έλεγχο του Ισραήλ στις κινήσεις των Παλαιστινίων – κάτι που σημαίνει ότι κάθε Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη που ζει εκτός Ιερουσαλήμ, πρέπει να αποκτήσει στρατιωτική άδεια αν θέλει να εισέλθει στην πόλη. Για χρόνια, οι Χριστιανοί στις Παλαιστινιακές περιοχές λάμβαναν τακτικά άδειες για να επισκεφθούν την Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Πάσχα, αλλά από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, αυτές οι άδειες έχουν καταστεί σχεδόν αδύνατο να αποκτηθούν.

Φέτος το Πάσχα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξέδωσε 6.000 άδειες, αν και υπάρχουν 50.000 Χριστιανοί – κυρίως Καθολικοί ή Έλληνες Ορθόδοξοι – που ζουν στη Δυτική Όχθη έξω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους Χριστιανικούς ηγέτες, μόνο 4.000 άδειες δόθηκαν, και συχνά μόνο σε λίγα μέλη κάθε οικογένειας που υπέβαλε αίτηση.

 

Αυτές οι άδειες ισχύουν μόνο για μία εβδομάδα και δεν επιτρέπουν στους Παλαιστίνιους προσκυνητές να μείνουν στην Ιερουσαλήμ τη νύχτα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν το εξαντλητικό ταξίδι πίσω στη Δυτική Όχθη με λεωφορείο ή ταξί – περνώντας μέσα από δεκάδες στρατιωτικά σημεία ελέγχου – κάθε βράδυ, περιορίζοντας τις γιορτές στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν. Ομάδα από το χωριό Ταϊμπέ ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν τους επέτρεψε να περάσουν στην Ιερουσαλήμ για την Κυριακή των Βαΐων, παρά το ότι είχαν άδειες.

Οι λίγοι που καταφέρνουν να φτάσουν στην Παλιά Πόλη αντιμετωπίζουν αυξημένη αστυνομική βία τα τελευταία χρόνια. Τον Απρίλιο του 2023, Παλαιστίνιοι Χριστιανοί πιστοί και διεθνείς προσκυνητές ξυλοκοπήθηκαν από την ισραηλινή αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου.

«Οι άνθρωποι φοβούνται πολύ και πολλοί δεν θα ρισκάρουν να παρακολουθήσουν τις πασχαλινές λιτανείες πια», δήλωσε ο Ομάρ Χαράμι, που διευθύνει την οργάνωση Sabeel, μια Χριστιανική οργάνωση που έχει έδρα στην Ιερουσαλήμ. Είπε ότι αρκετοί εργαζόμενοι χτυπήθηκαν πέρυσι όταν προσπάθησαν να παρακολουθήσουν τις πασχαλινές εκδηλώσεις στην Παλιά Πόλη, ενώ οι Χριστιανοί στην Παλιά Πόλη αντιμετώπιζαν τακτικά εχθρότητα έξω από τις εκκλησίες ή καθώς πήγαιναν για τις καθημερινές τους δουλειές.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες στην χριστιανική κοινότητα είναι τα μπλόκα και η σφοδρή αστυνόμευση, που εμπόδισαν χιλιάδες Χριστιανούς από το να συμμετάσχουν στις τελετές για το Άγιο Φως το Μεγάλο Σάββατο, οι οποίες γιορτάζονται στην Παλιά Πόλη εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Και ενώ οι περιορισμοί δικαιολογούνται στο όνομα της ασφάλειας, πολλοί Χριστιανοί τους βλέπουν ως έναν ακόμα τρόπο με τον οποίο το ισραηλινό κράτος προσπαθεί να επιβληθεί στην κοινότητα. «Θα πάω στις εορτές του Μεγάλου Σαββάτου γιατί η οικογένειά μου συμμετέχει σε αυτήν την παράδοση για χιλιάδες χρόνια, αλλά δεν θα πάρω τα παιδιά μου, είναι πολύ επικίνδυνο τώρα με τη βία της αστυνομίας», δήλωσε ο Ομάρ Χαράμι.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Γάζας επηρεάζει και φέτος τις πασχαλινές εκδηλώσεις. Οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί είναι μεταξύ των 51.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ και τη Κυριακή των Βαΐων, ένας ισραηλινός πύραυλος χτύπησε το μοναδικό νοσοκομείο που διευθύνεται από Χριστιανούς στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 500 Χριστιανοί καταφεύγουν στην εκκλησία της Αγίας Οικογένειας, μία από τις δύο εναπομείνασες που στέκονται. Όσοι επικοινώνησαν με την εφημερίδα Guardian δήλωσαν ότι φοβούνται να μιλήσουν, γιατί το ότι οτιδήποτε μπορεί να τους στοχοποιήσει και να προκαλέσει ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Παρά την βιβλική σημασία της και την πληθώρα εκκλησιών, μοναστηριών και καθιδρυμάτων, η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ έχει γίνει ολοένα και πιο επικίνδυνη για όλους τους Χριστιανούς, όχι μόνο για εκείνους με αραβική καταγωγή. Από την άνοδο του εβραϊκού υπερ-εθνικισμού στο Ισραήλ και την εκλογή της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας, οι εξτρεμιστικές και εποικιστικές εβραϊκές κινήσεις – που θέλουν να διεκδικήσουν όλο το Ισραήλ και τις εδαφικές περιοχές που ελέγχονται από τους Παλαιστινίους ως κράτος μόνο για Εβραίους – έχουν ενισχυθεί στις ενέργειές τους εναντίον τόσο των Χριστιανών όσο και των Μουσουλμάνων.

Ιστορικά, η σχέση Χριστιανών και Εβραίων ήταν τεταμένη λόγω του ιστορικού ρόλου της χριστιανικής εκκλησίας στον αντισημιτισμό και τις διώξεις των Εβραίων. Η συνεχής παρουσία ευαγγελιστών Χριστιανών, κυρίως από τις ΗΠΑ, που ταξιδεύουν στο Ισραήλ με μοναδικό σκοπό να προσηλυτίσουν Εβραίους, έχει προκαλέσει επίσης ένταση, ιδιαίτερα μεταξύ της Ορθόδοξης Εβραϊκής κοινότητας.

Ωστόσο, η θρησκευτική μισαλλοδοξία και το αντιχριστιανικό συναίσθημα έχουν γίνει κυρίαρχα από την ισραηλινή πολιτική ηγεσία – ο υπερσυντηρητικός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιτάμαρ Μπεν-Γβίρ, χαρακτήρισε τον ρατσισμό προς τους Χριστιανούς «μια παλιά εβραϊκή παράδοση» – και οι παλιές υποψίες έχουν εξελιχθεί σε αδίστακτη, ακραία βία. Υπήρξαν επίσης αυξανόμενα περιστατικά από ομάδες εποίκων που προσπαθούν να καταλάβουν χριστιανική γη στην Ιερουσαλήμ. Το 2023, ο Πατριάρχης των Ρωμαίων Καθολικών στην Αγία Γη, Πιερμπατίστα Πιτζαμπάλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την εγκαθίδρυση ενός «πολιτιστικού και πολιτικού κλίματος που μπορεί να δικαιολογήσει ή να ανέχεται ενέργειες κατά των Χριστιανών».

 

AP

 

Μια πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Ρόσινγκ για την Εκπαίδευση και τον Διάλογο κατέγραψε την απότομη αύξηση κλίμακας και έντασης των επιθέσεων κατά των Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ και σε όλο το Ισραήλ το 2024, που κυμαίνονται από φτύσιμο σε ιερείς και δημόσιο λόγο μίσους, μέχρι τη βεβήλωση τάφων, εμπρηστικές επιθέσεις και βανδαλισμούς εκκλησιών.

«Συνήθως είναι νέοι Ισραηλινοί Εβραίοι που πραγματοποιούν αυτές τις επιθέσεις χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες. Αν η αστυνομία εμπλακεί, οι ποινές είναι πολύ μικρές», δήλωσε ο Τζον Μουνάγιερ, διευθυντής διεθνών σχέσεων στο Κέντρο Ρόσινγκ.

Καθώς παρακολουθούσε την τελετή προσευχής του Πάσχα την Πέμπτη, ο Πατέρας Νικόν Γκολόβκο, αναπληρωτής επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι «έχει πραγματικά δει τα πράγματα να γίνονται χειρότερα για τους Χριστιανούς τα τελευταία εννέα χρόνια»

Είπε: «Δεχόμαστε πολύ περισσότερη εχθρότητα και ακόμη και επιθετικότητα από την εβραϊκή κοινότητα. Φτύνουν τους ιερείς, ακόμα και όταν περπατάμε στη Χριστιανική συνοικία. Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι η πόλη ανήκει όχι σε όλες τις κοινότητες, αλλά μόνο στους Εβραίους. Δεν ήταν έτσι πριν».

Μετά από ένα περιστατικό στο οποίο Ορθόδοξοι Εβραίοι πιάστηκαν σε βίντεο να φτύνουν Χριστιανούς, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι «απολύτως αφοσιωμένο στην προστασία του ιερού δικαιώματος λατρείας και προσκυνήματος στους ιερούς τόπους όλων των θρησκειών».

Ο Σαβιέ Αμπού Εϊντ, Παλαιστίνιος Χριστιανός πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας, είπε ότι παρά την αυξανόμενη παρενόχληση που αντιμετωπίζουν, τη μείωση του αριθμού των Χριστιανών στη Δυτική Όχθη και τα αδιάκοπα φρικτά γεγονότα του πολέμου στη Γάζα, εξακολουθεί να βλέπει το Πάσχα ως μια εποχή ελπίδας και «το έγκαιρο μήνυμα ότι η ζωή νικά τον θάνατο».

«Οπότε το να ξεκαθαρίσουμε στην ισραηλινή κατοχή ότι θα παραμείνουμε, ότι θα γιορτάσουμε τα ίδια θρησκευτικά γεγονότα που γιορτάζουμε εδώ και αιώνες είναι τόσο εθνικό καθήκον όσο και θρησκευτική αποστολή που έχουμε. Διατηρώντας ζωντανές τις χριστιανικές μας παραδόσεις, προσευχόμενοι – έχουν γίνει πράξεις αντίστασης».

 

πηγή: news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν