Η απόπειρα σημειώθηκε ξημερώματα Κυριακής
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση Γεραπετρίτη να κατέβει η ροζ ελληνική σημαία φτιαγμένη από σεντόνια κακοποιημένων γυναικών, που εκτέθηκε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Η ροζ σημαία αποσύρθηκε αμέσως έπειτα από εντολή του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν δριμεία κριτική.
Η δικηγόρος Μαρία Μάρκου που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη μίλησε στο MEGA για το περιστατικό και τις αντιδράσεις της ομογένειας. Επιπλέον αποκάλυψε πως την περασμένη Κυριακή σημειώθηκε απόπειρα εμπρησμού στον προαύλιο χώρο του προξενείου, συμβάν που παραμένει ακόμη άγνωστο εάν συνδέεται με την έκθεση.
Η καλλιτέχνις Γεωργία Λαλέ με και χωρίς το έργο της στο Προξενείο
«Αυτό ξεκίνησε από την ομογένεια πριν από 2-3 βδομάδες όταν λάβαμε πρόσκληση για το συμβάν, ότι θα γινόταν 15 Δεκεμβρίου. Είχαν υπάρξει αντιδράσεις και παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Τα πράγματα έλαβαν άλλη τροπή, με απόπειρα εμπρησμού του προξενείου την Κυριακή που μας πέρασε. Ακούγονται πολλά, αλλά εξετάζεται το γεγονός. Το FBI ήδη έχει αρχίσει και το εξετάζει. Υπήρξε φωτιά στο προαύλιο του προξενείου και ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο συμβάν ή τραυματισμό», είπε αρχικά η κ. Μάρκου.
«Δεν είναι εκθεσιακός χώρος το προξενείο»
Και συμπλήρωσε εκφράζοντας την προσωπική άποψή της: «Δεν υφίσταται κάτι το πολιτικό από πίσω. Το θέμα όμως είναι νομικό. Το αμερικανικό προξενείο είναι ένας χώρος που εξυπηρετεί πολλούς άνθρωπος για διάφορα ζητήματα. Βλέπουν ένα έργο τέχνης που θα μπορούσε να είναι σε οποιαδήποτε ιδιωτική γκαλερί ή στο γραφείο μου. Έχουμε ένα έργο που μέσω της χρήσης του συμβόλου της χώρας, που καταδικάζει και δυσφημεί την Ελλάδα, αυτό μας πάει πίσω. Έχουμε κάνει τόσο δρόμο για να πάμε μπροστά. Δεν είναι εκθεσιακός χώρος το προξενείο».
«Έμπαιναν και έλεγαν ‘τι κάνουν στις γυναίκες στην Ελλάδα;’»
Η κ. Μάρκου υπογράμμισε πως «πολλές φορές κάνουμε εκθέσεις στο προξενείο αλλά στον κάτω χώρο. Αυτό ήταν στην είσοδο του προξενείου. Άμα ήταν στον κάτω χώρο πιθανώς να μην είχε συζητηθεί το θέμα. Θα έπρεπε το θέμα να είχε συζητηθεί. Ο κ. Πρόξενος είπε ότι υπάρχει μία συμβουλευτική επιτροπή από 4 καλλιτέχνες για το τι θα εκτίθεται, είναι λάθος αυτό το πράγμα. Είπε πως η επιτροπή αυτή πήρε την απόφαση να εκτεθεί το έργο στο συγκεκριμένο σημείο. Δεν ενημέρωσε τον Πρέσβη στην Ουάσινγκτον. Κατέβηκε το έργο από την Δευτέρα, έχει υπάρξει μία ησυχία στην ομογένεια. Έμπαιναν στο προξενείο και έλεγαν “τι κάνουν στις γυναίκες στην Ελλάδα;”».
Πηγή: in.gr