Εβδομάδες «ατελείωτης ζέστης-ρεκόρ» βιώνει η Ασία, με σχολεία να κλείνουν και την ενεργειακή χρήση να εκτοξεύεται λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν αυτόν τον μήνα σε σταθμούς παρακολούθησης σε Ταϊλάνδη, Μιανμάρ, Λάος, Βιετνάμ, αλλά και σε όλη την Κίνα και τη Νότια Ασία.
Την Τρίτη, τέσσερις μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασία ρεκόρ των 43 βαθμών Κελσίου στο Theinzayet, στα ανατολικά της Μιανμάρ. Μία ημέρα αργότερα, ο υδράργυρος στο Μπάγκο έφτασε τους 42,2 βαθμούς, τιμή-ρεκόρ στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τον κλιματολόγο και ιστορικό καιρού Μαξιμιλιάνο Χερέρα.
«Η νοτιοανατολική Ασία πλήττεται από ατελείωτα ρεκόρ ζέστης. Ρεκόρ που καταγράφονται εδώ και εβδομάδες και καταρρίπτονται καθημερινά» σημειώνει ο ίδιος.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι αρχές στην Ταϊλάνδη συνέστησαν στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για να μην κινδυνεύσουν. Η θερμοκρασία άγγιξε τους 42 βαθμούς στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ – τιμή που σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα υγρασίας εκτόξευε τον δείκτη αίσθησης θερμοκρασίας στους 54 βαθμούς Κελσίου!
Οι πολίτες προσπάθησαν να βρουν λίγη δροσιά κάτω από ομπρέλες και σε φορητά ανεμιστηράκια, ενώ άλλοι βρήκαν καταφύγιο στα κλιματιζόμενα εμπορικά κέντρα. Ο καύσωνας οδήγησε σε κατανάλωση ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας, που κορυφώθηκε στις 6 Απριλίου με την κατανάλωση 39.000 μεγαβατώρων στην Ταϊλάνδη – κατά 7.000 περισσότερη από το τελευταίο ρεκόρ του περυσινού έτους.
Στις Φιλιππίνες, εκατοντάδες σχολεία αποφάσισαν τηλεκπαίδευση ώστε να μην ταλαιπωρηθούν ούτε να κινδυνεύουν οι μαθητές από τις υψηλές θερμοκρασίες. Σημειώνεται πως τον Μάρτιο, πάνω από 100 μαθητές κατέληξαν στο νοσοκομείο λόγω αφυδάτωσης, μετά τη συμμετοχή τους σε άσκηση για πυρκαγιά εν μέσω θερμοκρασιών 39-42 βαθμών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022 κατατάσσεται ως ένα από τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ τα τελευταία οκτώ έτη ήταν συνολικά τα πιο ζεστά που έχει καταγράψει η σύγχρονη επιστήμη.
Πιστεύεται δε, πως μια επιστροφή του φαινομένου El Niño φέτος θα προκαλέσει περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.
«Οι φτωχότεροι των φτωχών αναμένεται να υποφέρουν περισσότερο. Θα είναι ιδιαίτερα ολέθριο για τους αγρότες, για τους ανθρώπους που εξαρτώνται για τον βιοπορισμό τους από τη γεωργία ή την αλιεία» εξηγεί ο δρ. Φαχάντ Σαέντ, επικεφαλής για τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή στο Climate Analytics, ινστιτούτο πολιτικής για την επιστήμη του κλίματος.
«Η ζέστη δεν είναι κάτι ξένο σε αυτό το μέρος της Γης, όμως οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν εκτός ορίων ανθρώπινης προσαρμοστικότητας» προσθέτει.
Πηγή: Guardian – kathimerini.gr