Ε.Ε.: Το νέο πλαίσιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

4'

Τι θα ισχύει για την ενδοοικογενειακή βία, τον βιασμό και τον αναγκαστικό γάμο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε έναν νόμο που θα ρυθμίζει τη βία κατά των γυναικών, σεξουαλική και ενδοοικογενειακή.

Ο νόμος αυτός βασίστηκε στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάρτιο του 2022, η οποία αποτελούσε το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό μέσο σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, που εξακολουθεί να είναι πολύ διαδεδομένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη της Ε.Ε. αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι τυπικό.

Ο νέος νόμος ποινικοποιεί τη σωματική βία, καθώς και την ψυχολογική, οικονομική και σεξουαλική βία κατά των γυναικών σε ολόκληρη την ΕΕ, τόσο εκτός όσο και στο διαδίκτυο. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων καθώς και ο αναγκαστικός γάμος θα ποινικοποιηθούν ως αυτοτελή εγκλήματα.

Επιπλέον, οι πιο διαδεδομένες μορφές βίας στον κυβερνοχώρο θα ποινικοποιούνται βάσει των νέων κανόνων, συμπεριλαμβανομένης της μη συναινετικής κοινοποίησης προσωπικών εικόνων (περιλαμβανομένων των deepfakes), της διαδικτυακής παρακολούθησης, της διαδικτυακής παρενόχλησης, της μισογυνικής ρητορικής μίσους.

Κλειδί ο ψηφιακός αλφαβητισμός
Κλειδί για την καταπολέμηση της βίας στον κυβερνοχώρο είναι ο ψηφιακός αλφαβητισμός. Γι’ αυτό η νέα οδηγία απαιτεί επίσης μέτρα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων που επιτρέπουν στους χρήστες να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν την κυβερνοβία, να αναζητούν υποστήριξη και να αποτρέπουν τη διάπραξή της.

Παρόλο που δεν υπήρξε συμφωνία σχετικά με την ποινικοποίηση του βιασμού λόγω έλλειψης συναίνεσης σε επίπεδο Ένωσης, που πρότεινε η Επιτροπή, η οδηγία περιλαμβάνει τον κεντρικό ρόλο της συναίνεσης στις σεξουαλικές σχέσεις και, δεύτερον, τη λήψη στοχευμένων μέτρων για την πρόληψη των βιασμών.

Όπως προτείνεται από την Επιτροπή, η οδηγία θα απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την ασφαλή, ευαισθητοποιημένη ως προς το φύλο και ευκολότερη καταγγελία εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών και ενδοοικογενειακής βίας – συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας καταγγελίας μέσω διαδικτύου. Επιπλέον, οι αρχές επιβολής του νόμου θα πρέπει να αξιολογούν αν ο δράστης μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη στο θύμα και, στην περίπτωση αυτή, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως η απαγόρευση εισόδου στο σπίτι του θύματος.

Ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής των θυμάτων στις δικαστικές διαδικασίες είναι ένα άλλο βασικό σημείο των νέων κανόνων.

Πηγή: tovima.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν