Επεισόδια στη Γαλλία: Οι fake φωτογραφίες των ταραχών – Από ταινίες μέχρι συναυλίες!

7'

Ορισμένες από τις εικόνες που συγκέντρωσαν χιλιάδες προβολές στα social media προέρχονται από ταινίες ή είναι παλιές και όχι από τις τωρινές ταραχές

Πλήθος εικόνων από τις αναταραχές που ξέσπασαν στην Γαλλία μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό κατέκλυσαν τα social media, ωστόσο κυκλοφόρησαν επίσης fake φωτογραφίες και βίντεο καθώς και ψευδείς και παραπλανητικοί ισχυρισμοί, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση.

Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του BBC Verify  το οποίο και συγκέντρωσε ορισμένο από το μη γνήσιο υλικό που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες.

Η εικόνα από γαλλική ταινία

fake post από τις ταραχές στην Γαλλία

Μια εικόνα που δείχνει μια ομάδα νεαρών ανδρών να οδηγεί ένα βαν της γαλλικής αστυνομίας, με τον έναν από αυτούς να κρέμεται από το  παράθυρο κραδαίνοντας ένα όπλο, κοινοποιήθηκε στο Twitter με τις λέξεις «Γαλλία, η φωτογραφία της ημέρας».

Το tweet, που δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουλίου είχε πάνω από 1,7 εκατομμύρια προβολές, αλλά είναι ψευδές – δεν είναι από τις τρέχουσες ταραχές στη Γαλλία, αλλά στην πραγματικότητα είναι στιγμιότυπο από την γαλλική ταινία «Athena» του 2022. Οι άνθρωποι στο βαν και τη μπλε μοτοσυκλέτα είναι ακριβώς οι ίδιοι. 

Το άτομο που δημοσίευσε το tweet διευκρίνισε αργότερα ότι η εικόνα προοριζόταν να έχει «ενδεικτικό» χαρακτήρα, αλλά μέχρι τότε είχε γίνει retweeted χιλιάδες φορές. Στη συνέχεια η φωτογραφία διαγράφηκε.

Πλάνα από άλλη ταινία

fake post από τις ταραχές στην Γαλλία

Πλάνα με αυτοκίνητα που πέφτουν από τα παράθυρα ενός πολυώροφου πάρκινγκ έχουν κοινοποιηθεί ευρέως στο διαδίκτυο, με το μήνυμα: «Τι στο διάολο συμβαίνει στη Γαλλία…». Ωστόσο σύμφωνα με το BB πρόκειται επίσης για ψευδές υλικό που προέρχεται από μια άλλη ταινία και συγκεκριμένα από το «Fast and Furious 8» – που γυρίστηκε στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

Παλιά πλάνα ενός «ελεύθερου σκοπευτή»

fake post από τις ταραχές στην Γαλλία

Τις τελευταίες ημέρες ένα βίντεο που δείχνει έναν άνδρα με κουκούλα, σε μια ταράτσα να κρατά κάτι που μοιάζει με τουφέκι και να σημαδεύει,κοινοποιήθηκε πολλές φορές στο Twitter και στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram

Ένας χρήστης του Twitter δημοσίευσε το βίντεο με το μήνυμα: «Ταραχοποιός στη Γαλλία σε θέση ελεύθερου σκοπευτή με κλεμμένο αστυνομικό τουφέκι». Ένας άλλος λογαριασμός ισχυρίζεται ότι το τουφέκι κλάπηκε από βαν της αστυνομίας.

Ωστόσο το βίντεο δεν τραβήχτηκε στις πρόσφατες ταραχές που σημειώθηκαν στην Γαλλία, αλλά είναι πιο παλιό. Αναζητώντας ίχνη του βίντεο στα social media το BBC Verify μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δημοσιεύτηκε στο Twitter στις 13 Μαρτίου 2022.

Δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί εάν το τουφέκι ήταν αληθινό ή ψεύτικο. Ένας χρήστης του Twitter, ο οποίος γνώριζε ότι τα πλάνα ήταν παλιά σχολίασε στο πιο πρόσφατο tweet ότι ο φερόμενος ελεύθερος σκοπευτής πρέπει να «ήταν εκεί για πάνω από ένα χρόνο».

Το βίντεο από το Μεξικό με το πλήθος 

fake post από τις ταραχές στην Γαλλία

Ένα βίντεο στο TikTok που δείχνει πλήθος ανθρώπων και συνοδευόταν από την λεζάντα «Ναντέρ, Γαλλία – Ναέλ» και μια σειρά από emoji – είχε περισσότερες από εννέα εκατομμύρια προβολές.

Η Ναντέρ είναι το προάστιο του Παρισιού όπου ο 17χρονος δέχτηκε τον θανάσιμο πυροβολισμό από τον αστυνομικό. Αλλά το βίντεο με το πλήθος στην πραγματικότητα είναι από άλλη χώρα. 

Το BBC Verify έψαξε για άλλες εκδοχές του βίντεο στο TikTok και βρήκε το ίδιο ακριβώς κλιπ που αναρτήθηκε τον περασμένο μήνα, ισχυριζόμενο ότι έδειχνε μια συναυλία του αργεντίνικου συγκροτήματος Los Fabulosos Cadillacs στην Πόλη του Μεξικού στις 3 Ιουνίου.

Ψάχνοντας περαιτέρω για το βίντεο το BBC Verify έπεσε πάνω σε ένα άρθρο του περιοδικού Billboard που έγραφε για ένα live των Los Fabulosos Cadillacs στην κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού, Zocalo στις 3 Ιουνίου, η οποία φέρεται να συγκέντρωσε 300.000 άτομα.

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν