Ήδη υπάρχει άμεσος κίνδυνος λιμού στο βόρειο τμήμα της Γάζας και κίνδυνος λιμού σε ολόκληρη τη λωρίδα της Γάζας μέχρι τον Ιούλιο
Τη δραματική κατάσταση την οποία βιώνει ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων περιγράφει μία έκθεση δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ.
Η έκθεση προειδοποιεί πως η βόρεια Γάζα θα μπορούσε να πληγεί από λιμό οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ των μέσων Μαρτίου και του Μαΐου και περισσότερο από το 70% του πληθυσμού της Γάζας, που ανέρχεται σε 2,3 εκατομμύρια, αντιμετωπίζει «καταστροφική πείνα».
Περίπου 300.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στη βόρεια Γάζα, όπου οι άνθρωποι όντας σε απόγνωση και μέσα στην απελπισία τους έχουν καταφύγει στην κατανάλωση ζωοτροφών και τουλάχιστον 27 παιδιά έχουν πεθάνει από υποσιτισμό τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Ισραήλ έχει εμποδίσει την παράδοση προμηθειών βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Τα πρώτα φορτηγά με βοήθεια εδώ και μήνες εισήλθαν στη βόρεια Γάζα την Κυριακή.
Περισσότεροι από 31.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τεράστιες εκτάσεις του πολιορκημένου θύλακα έχουν καταστραφεί σε περισσότερους από πέντε μήνες αδιάκοπων ισραηλινών βομβαρδισμών.
Τι αναφέρει η έκθεση για τη Γάζα;
Σύμφωνα με την έκθεση το σύνολο του πληθυσμού της Γάζας βιώνει υψηλά επίπεδα οξείας έλλειψης τροφίμων, με περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους ή το ήμισυ του πληθυσμού να βιώνει καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με την έκθεση της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, Integrated Food Security Phase Classification (Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας, IPC).
«Ο λιμός προβλέπεται πλέον και επίκειται στη βόρεια Γάζα και στις επαρχίες της Γάζας και αναμένεται να εκδηλωθεί από τα μέσα Μαρτίου 2024 έως τον Μάιο 2024», αναφέρεται σύμφωνα με το Al Jazeera.
Η έκθεση πρόσθεσε ότι ο λιμός προβλέπεται να εμφανιστεί στις βόρειες επαρχίες της Γάζας εάν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένης της επικείμενης χερσαίας επίθεσης στη νότια πόλη Ράφα, και εάν οι εχθροπραξίες συνεχίσουν να εμποδίζουν τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας σε τμήματα της Γάζας όπου διαμένουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη.
Μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια στη Γάζα
Σε σύγκριση με την προηγούμενη ανάλυση της IPC από τον Δεκέμβριο του 2023, η επισιτιστική ανασφάλεια στη Γάζα έχει γίνει βαθύτερη και ευρύτερη και η τάση του οξέος υποσιτισμού αυξάνεται απότομα.
Δεδομένου ότι ορισμένα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν τεράστια έλλειψη τροφίμων, καθώς ανήκουν στις κατηγορίες της τέταρτης και πέμπτης φάσης, η έκθεση προσθέτει ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι καταφεύγουν στην κατανάλωση ζωοτροφών, στην αναζήτηση τροφής ή στην επαιτεία.
«Αυτό που δείχνει η έκθεση της IPC είναι ότι ήδη υπάρχει άμεσος κίνδυνος λιμού στο βόρειο τμήμα της Γάζας και κίνδυνος λιμού σε ολόκληρη τη λωρίδα της Γάζας», δήλωσε στο Al Jazeera η Νουρ Σουάφ Shawaf, σύμβουλος πολιτικής της Oxfam.
Πώς ορίζεται ο λιμός;
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNHCR) ορίζει τον λιμό ως μια κατάσταση κατά την οποία ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μιας περιοχής δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή τροφή, με αποτέλεσμα τον εκτεταμένο οξύ υποσιτισμό και την απώλεια ζωής από την πείνα και τις ασθένειες.
Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια αναφέρεται όταν η αδυναμία των ατόμων να καταναλώσουν επαρκή τροφή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή ή τα μέσα διαβίωσής τους.
Η IPC ορίζει την οξεία επισιτιστική ανασφάλεια χρησιμοποιώντας πέντε φάσεις με βάση τη σοβαρότητα, που κυμαίνονται από καμία ή ελάχιστη στη φάση ένα έως την καταστροφή ή τον λιμό στη φάση πέντε.
Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι μια περιοχή θεωρείται ότι βρίσκεται στη φάση πέντε του λιμού εάν:
Τουλάχιστον το 20 τοις εκατό του πληθυσμού βρίσκεται στη φάση πέντε της καταστροφής.
Περίπου ένα στα τρία παιδιά υποσιτίζεται έντονα.
Υπάρχουν δύο θάνατοι για κάθε 10.000 κατοίκους ή τέσσερις θάνατοι παιδιών σε 10.000 παιδιά την ημέρα, λόγω απόλυτης πείνας ή υποσιτισμού και ασθενειών.
«Όλα αυτά είναι ανθρωπογενή, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ και του εκτοπισμού των Παλαιστινίων σε όλη τη Λωρίδα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της χρήσης της πείνας ως όπλο πολέμου», δήλωσε ακόμα η Σαουάφ.
Σχεδόν το 85% του πληθυσμού της Γάζας παραμένει εκτοπισμένο.
Η IPC δεν κηρύσσει τον λιμό, αλλά αντίθετα παρέχει στοιχεία για την κήρυξη του λιμού από τους σχετικούς φορείς σε επίπεδο χώρας, όπως οι κυβερνητικές Αρχές ή ο ΟΗΕ.
Κινδυνεύει η νότια Γάζα από λιμό;
Τα νοικοκυριά στη νότια Γάζα πεινάνε επίσης, καθώς η έκθεση έχει κατατάξει τις επαρχίες Ντέιρ ελ-Μπαλά, Χαν Γιουνίς και Ράφα ως περιοχές έκτακτης ανάγκης της τέταρτης φάσης της IPC. Δεδομένου ότι η κατάσταση είναι αβέβαιη, »σε ένα χειρότερο σενάριο, οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμού μέχρι τον Ιούλιο του 2024», αναφέρει η έκθεση.
Πόσοι άνθρωποι στη Γάζα πεινάνε;
Παρόλο που περίπου ο μισός πληθυσμός βρίσκεται σε καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια, το άλλο μισό πεινάει επίσης. Η έκθεση σημειώνει συγκεκριμένα ότι Ο μισός πληθυσμός που υποφέρει από την πείνα είναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού:
Περίπου 854.000 άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται στην τέταρτη φάση της IPC ή σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων που οδηγούν σε οξύ υποσιτισμό ή υπερβολική θνησιμότητα. Ορισμένοι έχουν επίσης καταφύγει σε μηχανισμούς αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης που έχουν επιζήμια αποτελέσματα για την ευημερία τους.
Υπολογίζεται ότι 265.000 άνθρωποι στη Γάζα βρίσκονται στη φάση IPC τρία ή σε κατάσταση κρίσης.
Ποια είναι η λύση;
Η Γάζα βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία και οι προμήθειες τροφίμων έχουν διακοπεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η Oxfam κατηγόρησε τη Δευτέρα το Ισραήλ ότι εμποδίζει «σκόπιμα» τις προμήθειες βοήθειας στη Γάζα, ενώ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ «προκαλεί λιμό» στη Γάζα και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο πολέμου.
«Εμείς ως ανθρωπιστικές οργανώσεις και ανθρωπιστικοί οργανισμοί εμποδιζόμαστε επίσης σκόπιμα να φτάσουμε στους ανθρώπους σε όλη τη Λωρίδα, είτε πρόκειται για το εσωτερικό της Γάζας είτε ακόμη και για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα», δήλωσε ακόμα η Σαουάφ.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει άμεση ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα μέσω της ξηράς μέσω των συνοριακών διαβάσεων Ράφα και Καρέμ Αμπού Σάλεμ (γνωστή ως Κερέμ Σαλόμ στο Ισραήλ), ώστε να μπορούν να μεταφέρουν βασική ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τρόφιμα, στους κατοίκους της Γάζας.
Η βοήθεια που εισέρχεται είναι «σταγόνα στον ωκεανό»
Ωστόσο, «ο αριθμός των φορτηγών δεν είναι καν αρκετός για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τους συνεχιζόμενους έντονους βομβαρδισμούς», ανέφερε ο Χανί Μαχμούντ του Al Jazeera από τη Ράφα της Γάζας, θεωρώντας ότι η βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα είναι «σταγόνα στον ωκεανό».
Ο Μαχμούντ πρόσθεσε ότι τα συνοριακά περάσματα πρέπει να ανοίξουν για να επιτραπεί η ροή της βοήθειας μέσω της ξηράς, καθώς η ρίψη βοήθειας από αέρος ή η αναμονή περίπου δύο μηνών για την κατασκευή ενός θαλάσσιου λιμανιού δεν είναι επαρκείς ή πρακτικές εναλλακτικές λύσεις.
Από την πλευρά της η Σαουάφ πρόσθεσε ότι η καταστροφή θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται εκτός εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την κλιμάκωση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, παράλληλα με την εκθετική αύξηση της βοήθειας.
Η έκθεση της IPC πρότεινε επίσης την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής πρόσβασης σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, παράλληλα με την αποκατάσταση της υγείας και της διατροφής. Προσέθεσε συγκεκριμένες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της παροχής έτοιμης φόρμουλας για τα βρέφη που δεν θηλάζουν και δωρεάν συμπληρώματα μικροθρεπτικών συστατικών για μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένους.
Η έκθεση συνιστά επίσης να εργαστούν για την αποκατάσταση των αγορών, όπως τα αρτοποιεία, καθώς και των συστημάτων παραγωγής τροφίμων, όπως η αλιεία και η κηπουρική.
Πηγή: in.gr