Γάζα – Το Ισραήλ απαντά με ισοπέδωση συνοικιών στην πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς

9'

Πάνω από 1.100 νεκροί, πάνω από 5.000 τραυματίες – Τουλάχιστον 123.000 πρόσφυγες μέσα στην Γάζα – Στη μεθόριο πάνω από 100.000 ισραηλινοί στρατιώτες
Τρομάζει το ανθρώπινο κόστος μέσα σε ένα διήμερο στη Γάζα, όπου πάνω από 1.100 ζωές έχουν επιβεβαιωμένα χαθεί από το πρωί του Σαββάτου, όταν ένοπλες ομάδες από τη Γάζα ξεκίνησαν πολλαπλή εισβολή στα εδάφη που ελέγχει το Ισραήλ κοντά στις αποκλεισμένες περιοχές όπου ζουν περιορισμένοι 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Από το Ισραήλ έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 600 νεκροί και σχεδόν 2.400 τραυματίες, μεταξύ τους δεκάδες σε κρίσιμη κατάσταση και εκατοντάδες σοβαρά τραυματισμένοι. Οι θάνατοι μεταξύ ενστόλων των ισραηλινών δυνάμεων έχουν φτάσει τους 73. Για να γίνει κατανοητό το πλήγμα που έχει δεχθεί η ισραηλινή κοινή γνώμη, τα τελευταία 15 χρόνια το Ισραήλ μετρούσε «μόνο» 308 νεκρούς από τις συγκρούσεις με παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και υποστηρικτές τους, ενώ οι Παλαιστίνιοι είχαν υπερεικοσαπλάσιους νεκρούς, πάνω από 6.400, όπως φαίνεται στο σχετικό γράφημα του AlJazeera.

Μεταξύ των επιθέσεων κατά ισραηλινών στόχων που ξεχωρίζουν για την ωμότητά τους, είναι η επίθεση ενόπλων σε συναυλία τέκνο που διεξάγετο στην έρημο, σε περιοχή λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Γάζα. Κατά πληροφορίες οι ένοπλοι «γάζωναν» το πλήθος, σκοτώνοντας τουλάχιστον 260 άτομα και παίρνοντας άγνωστο αριθμό ως ομήρους. Υπάρχουν επίσης καταστάσεις ομηρίας πολιτών σε εξέλιξη, μεταξύ τους στην Ασντόντ και τον οικισμό του Κφαρ Αζά, στα ανατολικά της Γάζας.

Σε τουλάχιστον 7 σημεία ο ισραηλινός στρατός δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο, καθώς ένοπλοι Παλαιστίνιοι παραμένουν ενεργοί, οχυρωμένοι μέσα σε κτίρια. Επίσης, δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως τα πάνω από 20 σημεία στα οποία οι μαχητές της Χαμάς διαπέρασαν τους φράχτες.

Το Ισραήλ δείχνει να ετοιμάζεται για πλήρη στρατιωτική απάντηση με την ενεργοποίηση πάνω από 100.000 στρατιωτών που συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα, πιθανώς για να ακολουθήσει μία χερσαία επέμβαση.

Στη Γάζα είναι σε εξέλιξη συνεχείς και σκληροί βομβαρδισμοί από την ισραηλινή αεροπορία, κατά τα φαινόμενα καθώς προετοιμάζεται το έδαφος για χερσαίες επιχειρήσεις του στρατού. Επισήμως, κατά την διάρκεια της νύχτας επλήγησαν πάνω από 500 «στρατηγικοί στόχοι». Όπως μεταδίδουν ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, ισοπεδώνονται κτίρια, πολλές φορές χωρίς καμία προειδοποίηση. Ο προσδιορισμός των ανθρώπινων απωλειών είναι αδύνατος καθώς δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά τα σημεία διασώστες και ασθενοφόρα. Το πρωί της Δευτέρας, επισήμως οι νεκροί από τις επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας έχουν ήδη φτάσει τους 436, μεταξύ τους 91 παιδιά, ενώ οι τραυματίες πλησιάζουν τους 2.500.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 123.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν γίνει πρόσφυγες μέσα στις αποκλεισμένες περιοχές, καθώς έχουν εγκαταλείψει τις κατοικίες τους, μετά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ για βομβαρδισμούς.

Ήδη από τις πρώτες ώρες της επίθεσης το Σάββατο η ισραηλινή αντιπολίτευση δήλωσε έτοιμη για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάτι που φαίνεται να προωθείται από τον πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου. Η ακροδεξιά και εθνικιστική κυβέρνηση του τελευταίου είχε βρεθεί στο επίκεντρο τεράστιων πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων για τις πολιτικές που προωθεί. Μάλιστα, δεν έχουν λείψει στο πρόσφατο παρελθόν αναφορές ακόμη και σε υποστήριξη αυτών των αντιδράσεων από τις μυστικές υπηρεσίες όπως η Μοσάντ. Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ φέρεται να απαίτησε την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα των ακροδεξιών κομμάτων και στελεχών. Σε αντίστοιχες διεργασίες με το Λικούντ του Νετανιάχου φέρεται να βρίσκεται και ο πρώην υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ.

Στον ΟΗΕ η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατάφερε να αποδώσει κοινό κείμενο απόφασης, καθώς η Δύση επεδίωξε μία μεμονωμένη καταδίκη της επίθεσης της Χαμάς κατά ισραηλινών στόχων, ενώ κάποια μέλη του ΣΑ ζήτησαν μία ευρύτερη διατύπωση που να επαναλαμβάνει και τις θέσεις του ΟΗΕ για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Τζιλάντ Ερντάν κατηγόρησε για «εγκλήματα πολέμου» τη Χαμάς, τα μέλη της οποίας χαρακτήρισε «άγριους» που «είναι ώρα να καταστραφούν οι τρομοκρατικές υποδομές τους». Ο Παλαιστίνιος ομόλογός του (της Παλαιστινιακής Αρχής) Ριάντ Μανσούρ τόνισε ότι έχουν αποτύχει πλήρως τόσο ο αποκλεισμός της Γάζας όσο και οι επιθέσεις στις περιοχές όπου κυριαρχεί Χαμάς, ζητώντας «κανείς να μην λέει ή κάνει οτιδήποτε που να ενθαρρύνει» το Ισραήλ να ασκήσει βία εναντίον του συνόλου του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Φραντσέσκα Αλμπανέζε στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές, προειδοποίησε για την κλιμάκωση της ρητορικής: «Έχω παγώσει, είμαι σοκαρισμένη και αηδιασμένη από τη βία, αλλά προ πάντων από τη ρητορική, γιατί είναι δυνατό και απαραίτητο να σταθούμε δίπλα και στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλινούς χωρίς ηθικούς σχετικισμούς, χωρίς επιλεκτική οργή ή χειρότερα, κάλεσμα σε βία», όπως υπογράμμισε. «Αυτοί που καθορίζουν τις πολιτικές επιλογές θα έπρεπε να δίνουν προτεραιότητα στην αποκατάσταση της νομιμότητας και της λογοδοσίας, στην αποκατάσταση της διπλωματίας και της ειρήνης, αντί να καλούν για περισσότερη βία ή να τάσσονται υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς».

Στον Αραβικό και ισλαμικό κόσμο, πολλές χώρες του οποίου βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε τροχιά προσέγγισης με το Ισραήλ, οι αντιδράσεις ήταν διαφορετικές:

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν την προστασία των αμάχων και από τις δύο πλευρές, χαρακτηρίζοντας «ωμή κλιμάκωση» την επίθεση της Χαμάς και ειδικά τις επιθέσεις και απαγωγές πολιτών. Το ΥΠΕΞ της χώρας κάλεσε και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση προκειμένου να μην επεκταθεί η βία, κάτι που θα έχει «τραγικές συνέπειες για τις ζωές των αμάχων και τις πολιτικές υποδομές».

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν