Γενικευμένος πανικός έχει προκληθεί στην Ουκρανία καθώς η ρωσικές δυνάμεις έχουν δώσει εντολή να εκκενωθούν οικισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Πιο συγκεκριμένα, ο ρωσικός στρατός ζήτησε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν 18 οικισμούς στην περιοχή γύρω από τον τεράστιο πυρηνικό σταθμό, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης του Ενερχοντάρ.
Σύμφωνα με τις αναφορές των διεθνών μέσων ενημέρωσης η εκκένωση αφορά αμάχους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, πριν ξεσπάσει η αναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση. Ο Ουκρανός δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, δήλωσε ότι υπήρξαν ακόμα και πεντάωρες αναμονές στους δρόμους καθώς τα αυτοκίνητα που έφευγαν ήταν χιλιάδες.
Την ίδια ώρα, οι αναφορές του επικεφαλής του ΟΗΕ για ζητήματα πυρηνικές ενέργειας, ο οποίος σημείωσε ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα «σοβαρό πυρηνικό ατύχημα» προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.
Η κατάσταση στη Ζαπορίζια γίνεται «απρόβλεπτη και επικίνδυνη»
Ο Ραφαέλ Γκρόσι – διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) – δήλωσε ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια «γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη και δυνητικά επικίνδυνη».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ενώ το προσωπικό λειτουργίας παραμένει στην περιοχή» υπάρχει «βαθιά ανησυχία για τις ολοένα και πιο τεταμένες, αγχωτικές και δύσκολες συνθήκες για το προσωπικό και τις οικογένειές του» και υπογράμμισε ότι οι εμπειρογνώμονες του ΙΑΕΑ στο εργοστάσιο «έλαβαν πληροφορίες ότι η ανακοινωθείσα εκκένωση των κατοίκων από την κοντινή πόλη Ενερχοντάρ – όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του εργοστασίου – έχει ξεκινήσει».
Η εντολή για εκκένωση
Την Παρασκευή, ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της περιφέρειας Γιεβγκένι Μπαλίτσκι δήλωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες ο εχθρός έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς οικισμών κοντά στη γραμμή του μετώπου». «Ως εκ τούτου, πήρα την απόφαση να εκκενώσω την περιοχή αρχικά από όλα τα παιδιά και τους γονείς τους, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία και τους ασθενείς των νοσοκομείων», έγραψε χαρακτηριστικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το χρονικό των προειδοποιήσεων
Ο ΙΑΕΑ έχει εκδώσει και στο παρελθόν προειδοποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια του εργοστασίου – το οποίο κατέλαβε η Ρωσία τις πρώτες ημέρες της γενικευμένης εισβολής στην Ουκρανία μετά από βομβαρδισμούς που προκάλεσαν προσωρινές διακοπές ρεύματος.
Τον Μάρτιο ο ΙΑΕΑ προειδοποίησε ότι το εργοστάσιο λειτουργούσε με γεννήτριες ντίζελ για να διατηρήσει σε λειτουργία τα ζωτικά συστήματα ψύξης, μετά από ζημιές σε γραμμές ηλεκτροδότησης.
Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 ο αριθμός του προσωπικού στο εργοστάσιο έχει μειωθεί, λέει ο ΙΑΕΑ και συμπληρώνει ότι «η διοίκηση του εργοστασίου δήλωσε ότι παραμένει επαρκής για την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου».
Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της περιοχής Ζαπορίζια, αλλά όχι την πόλη Ζαπορίζια, η οποία βρίσκεται ακριβώς βορειοανατολικά του Ενερχοντάρ, πέρα από το Ντνίπρο.
Την Κυριακή, το ουκρανικό γενικό επιτελείο δήλωσε ότι οι άμαχοι απομακρύνονται προς τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Πριμόρσκ, που βρίσκονται πιο μέσα στο ρωσικά ελεγχόμενο έδαφος.
Οι κάτοικοι ξεμένουν από φάρμακα και άλλα αγαθά
Ο εξόριστος δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ, έγραψε στο Telegram ότι τα καταστήματα στις εκκενωμένες περιοχές είχαν ξεμείνει από απαραίτητα αγαθά και φάρμακα. Είπε επίσης ότι τα νοσοκομεία έδιναν εξιτήριο στους ασθενείς στο δρόμο, εν μέσω φόβων ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού θα μπορούσε να διακοπεί εάν η Ουκρανία επιτεθεί στην περιοχή.
Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι τα δύο τρίτα των αυτοκινητοπομπών εκκένωσης – που φέρεται να αποτελούνται από πολίτες – αποτελούνται από ρωσικά στρατεύματα. Το BBC δεν μπορεί να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό.
«Η μερική εκκένωση που ανακοίνωσαν γίνεται πολύ γρήγορα και υπάρχει πιθανότητα να προετοιμάζονται για προβοκάτσια» πρόσθεσε ο κ. Φεντόροφ.
Πηγή:ethnos.gr