Γιατί ο Τραμπ κάνει «βήματα πίσω» για την Ουκρανία ενώ ο Πούτιν παραμένει αμετακίνητος

9'

Μετά από 120 λεπτά συνομιλιών ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, Τράμπ και Πούτιν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αναμενόμενο πως θα ήταν πολύ πιο περιγραφικός και γλαφυρός από τον Ρώσο ομόλογό του και αυτό αμιγώς για λόγους ιδιοσυγκρασίας και όχι γιατί οι αμερικανικές πιέσεις προς τη Μόσχα τελικώς απέδωσαν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αν επιχειρήσουμε να διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις στο μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά αναπαρήχθη από τον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου, έδωσε τρία σημαντικά για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και τη στάση των ΗΠΑ από εδώ και στο εξής στοιχεία:

Για αρχή ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως Ρωσία και Ουκρανία θα προχωρήσουν στην υπογραφή μνημονίου το οποίο αρχικώς θα έχει ως στόχο να συζητηθε, και εάν υπάρξει σύγκλιση να συμφωνηθεί, μία κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες… Αυτό είναι δεδομένα μία Αμερικανική – ή καλύτερα ακόμη μία – υποχώρηση και όχι μία από την πλευρά της Μόσχας. Είναι η Ουάσιγκτον που πριν από σχεδόν δύο μήνες είχε προτείνει και σχεδόν επιβάλλει προς τον Κίεβο αυτήν ακριβώς την πρόταση: «αποδεχθείτε μία εκεχειρία χωρίς όρους για 30 ημέρες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα» ήταν το μήνυμα του Ουίτκοφ προς τον Ουκρανό Πρόεδρο αλλά και η «προτροπή» του ίδιου του Τραμπ προς την Ουκρανία.

Γαλλία και Βρετανία έπεισαν σε μικρό χρονικό διάστημα το Κίεβο πως αυτή η πρόταση είναι μία καλή αφετηρία πάνω στην οποία είναι δυνατό να γίνουν βήματα στο άμεσο μέλλον, αλλά και οι Ευρωπαίοι έπεσαν έξω. Η Ρωσία, που δεν έχει ανταποκριθεί στο παραμικρό από τα όσα έχουν Τραμπ και Πούτιν συζητήσει τηλεφωνικά στις τρεις – επίσημα τουλάχιστον – τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν από τις 20 Ιανουαρίου και μετά, δεν το έπραξε ούτε σε αυτή την περίπτωση. Η τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου δεν δείχνει λοιπόν την παραμικρή πίεση ούτε σε αυτή τη δίκαιη βάση, αλλά αντίθετα δείχνει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε να γίνει και αυτό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στα πεδία.

Σε δεύτερο σημείο της τοποθέτησής του ο Τραμπ υπογραμμίζει και μάλιστα με απόλυτη σαφήνεια πως οι ΗΠΑ δεν θα είναι παρούσες στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία όποτε κι αν αυτές εκκινήσουν. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αιτιολογεί μάλιστα την κίνηση σημειώνοντας «θα τεθούν επί τάπητος λεπτομέρειες που καλό είναι να γνωρίζουν μόνο οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές». Ο Τραμπ για ακόμη μία φορά θεωρεί τον πόλεμο που μαίνεται επί τρία χρόνια και τρεις μήνες ένα ζήτημα διακρατικό, μία εκτράχυνση που προκλήθηκε επειδή «ο ίδιος δεν βρισκόταν στο οβάλ γραφείο».

Πέρα από το γεγονός πως είναι ο ίδιος – το έχει παραδεχθεί και δημόσια κατά την δραματική επίσκεψη Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο – που ενέκρινε τη χρήση αντιαρματικών Javelin και έδωσε εντολή το Κίεβο να παραλάβει τα πρώτα του φορτία ο Τραμπ αποδέχεται για ακόμη μία φορά πως η Ουκρανία δεν είναι μέλος – ή έστω υπό ένταξη – του ΝΑΤΟ και τέτοια προοπτική δεν υπάρχει. Ο Ντόναλντ Τραμπ με την τοποθέτησή του επίσης δίνει ξεκάθαρα πολύ περισσότερο χώρο για ελιγμούς στη Μόσχα η οποία εάν – απίθανο σενάριο σήμερα αλλά ποτέ δεν ξέρεις – αποφάσιζε αύριο να εκκινήσει τις διπλωματικές διεργασίες για το τέλος των μαχών, δεν θα έβρισκε στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού τις ΗΠΑ οι οποίες σύμφωνα με τον 47ο Πρόεδρό τους έχουν δαπανήσει χωρίς εγγυήσεις και εκατοντάδες δισεκατομμύρια στη συγκεκριμένη διένεξη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνει επίσης ειδική αναφορά στο Βατικανό και το νέο Πάπα… Η αναφορά δεν είναι για τους τύπους ή για εντυπωσιασμό. Ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Αντιπρόεδρος Βανς είχαν όντως μέσα στο Σαββατοκύριακο συνάντηση με τον νέο Αμερικανό Ποντίφικα και δεν είναι απίθανο η συγκεκριμένη πρόταση να «έπεσε» στο τραπέζι… Το βασικό σήμερα είναι πως ο Τραμπ δεν θέλει να έχει ο ίδιος εμπλοκή αλλά δεν θα είχε αντίρρηση να έχει ένας έτερος Αμερικανός με κύρος την «εποπτεία» των όσων ακολουθήσουν – υπό την αίρεση πως και οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της επίλυσης.

Για ακόμη μία φορά πάντως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει πως έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο στο οποίο εάν κάτι δεν είναι πιεστικό είναι ο χρόνος. Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν πιέζεται σήμερα και δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς ακόμη κι αν οι απώλειες και δικών του στρατιωτών στα πεδία είναι μεγάλες με την προέλαση μερικά εκατοστά ανά ημέρα. Ο Πούτιν με τον λιτό τρόπο που τοποθετήθηκε στα μέσα ενημέρωσης, μάλιστα από το Σότσι και όχι την Μόσχα έδειξε και κάτι άλλο που όσο περνά ο χρόνος θα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο: σήμερα πέρα από την απουσία πίεσης οι ΗΠΑ δεν έχουν και κάτι απτό για να τον πιέσουν, άρα δεν έχουν μείνει και πολλά για να «φοβάται».

Ακόμη και οι «δευτερεύοντες» δασμοί με τους οποίους ο Τραμπ έχει απειλήσει πρόσφατα θα φέρουν εκ νέου αναταραχή με «αντιπάλους» με τους οποίους οι ΗΠΑ εσχάτως (μισο) έθαψαν το τσεκούρι του πολέμου όπως η Κίνα… Οι ΗΠΑ του Τραμπ θέλουν να προχωρήσουν σε μία νέα κατεύθυνση διπλωματίας, αυτή που έχει στον πυρήνα το εμπόριο και αυτό δεδομένα τις κάνει να φαίνονται στην καλύτερη απόμακρες ή και αποστασιοποιημένες από ζώνες επιρροής στις οποίες επί δεκαετίες κυριάρχησαν κυρίως χάρη στις καλές σχέσεις, τη διπλωματία και σε τρίτο βαθμό την οικονομία. Ο Τραμπ κάνει διαρκώς βήματα πίσω δείχνοντας πως οι κινήσεις του είναι επιλογή και σε καμία περίπτωση άγνοια ή αφέλεια. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει πως η επιρροή της χώρας του – της ισχυρότερης χώρας του κόσμου – πρέπει και θα μικρύνει…

Πηγή:protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ειδήσεις σήμερα

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν