Ακόμα και οι πιο υποψιασμένοι, με τον τρόπο που σκέφτεται ο Αμερικανός πρόεδρος, δεν είχαν φανταστεί ότι οι δασμοί ανά χώρα θα υπολογίζονταν με έναν περίεργο μαθηματικό τύπο, που άφησε «κάγκελο» αναλυτές και οικονομολόγους.
Ειδικά όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει βαριές εκφράσεις, υποστηρίζοντας λίγο ως πολύ ότι η Ευρώπη εκμεταλλεύεται επί χρόνια τις ΗΠΑ. “Είναι μια θηριωδία αυτό που έκαναν”, δήλωσε χαρακτηριστικά, προκειμένου να αιτιολογήσει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Η αλήθεια είναι, όμως, λίγο διαφορετική, καθώς το εμπορικό ισοζύγιο ΕΕ- ΗΠΑ είναι σχεδόν ισοσκελισμένο. Κοινώς οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν το αφήγημα περί “αδηφάγου” Ευρώπης, που «κλέβει» τις ΗΠΑ.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ΕΕ-ΗΠΑ είναι ισορροπημένο. Συγκεκριμένα, η διαφορά μεταξύ των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ και των εξαγωγών των ΗΠΑ προς την ΕΕ ανέρχεται σε 48 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 3% του συνολικού εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.
Το συνολικό διμερές εμπόριο αγαθών ανήλθε σε 851 δισ. ευρώ το 2023. Η ΕΕ εξήγαγε αγαθά αξίας 503 δισ. ευρώ στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ εισήγαγε 347 δισ. ευρώ- αυτό είχε ως αποτέλεσμα πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών ύψους 157 δισ. ευρώ για την ΕΕ.
Από την άλλη, το συνολικό διμερές εμπόριο υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ ανήλθε σε 746 δισ. ευρώ το 2023. Η ΕΕ εξήγαγε υπηρεσίες αξίας 319 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ, ενώ εισήγαγε 427 δισεκατομμύρια ευρώ από τις ΗΠΑ- αυτό είχε ως αποτέλεσμα έλλειμμα στο εμπόριο υπηρεσιών ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ΕΕ.
Τα αμερικανικά τρόφιμα
Ας δούμε και το θέμα των αμερικανικών τροφίμων, που σχολίασε πριν από περίπου έναν μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος, προαναγγέλλοντας τους ανταποδοτικούς δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές. «Δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα, δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα και εμείς παίρνουμε τα πάντα από αυτούς… τεράστιες ποσότητες τροφίμων και αγροτικών προϊόντων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Είναι άραγε οι Ευρωπαίοι τόσο… κακοί και απαρνιούνται τα τρόφιμα made in USA;
Μια απλή αναζήτηση αποκαλύπτει ότι πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι πολύ αυστηρότεροι κανονισμοί που ισχύουν στην ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων. Αντιβιοτικά, ορμόνες, παρασιτοκτόνα, μεταλλαγμένα, πρόσθετα τροφίμων, συνθέτουν ένα παζλ, που ο Αμερικανός πρόεδρος και το επιτελείο του απέφυγαν εύλογα να ακουμπήσουν.
Δεν έχουν περάσει, όμως, πολλά χρόνια από τη διαμάχη ΕΕ-ΗΠΑ για τις ορμόνες στο βόειο κρέας, η οποία διήρκεσε από το 1996 έως το 2009. Επί 13 χρόνια, η ΕΕ επέβαλε πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές βόειου κρέατος από τις ΗΠΑ, επικαλούμενη ανησυχίες για την υγεία που σχετίζονται με τις ορμόνες.
Όπως σημείωσε, άλλωστε, πρόσφατα και το Politico, “αν ο πρόεδρος Τραμπ θέλει οι Ευρωπαίοι να τρώνε περισσότερο αμερικανικό φαγητό, θα πρέπει να τους πείσει να καταπιούν κάτι ακόμη πιο σκληρό: Τα αμερικανικά πρότυπα ασφάλειας τροφίμων. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να αγοράζουν αμερικανικό λογισμικό, ταινίες και όπλα, αλλά δεν τους αρέσει το αμερικανικό βοδινό κρέας με ορμόνες, το κοτόπουλο που πλένεται με χλώριο ή το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι. Ο κύριος λόγος; Η αρχή της πρόληψης των Βρυξελλών – μια ρυθμιστική προσέγγιση που απαιτεί απόδειξη ότι ένα προϊόν είναι ασφαλές πριν πωληθεί. Οι ΗΠΑ, αντίθετα, λειτουργούν με βάση ένα σύστημα που βασίζεται στον κίνδυνο, όπου οτιδήποτε δεν έχει αποδειχθεί επιβλαβές είναι ελεύθερο παιχνίδι”.
Τα αμερικανικά πουλερικά είναι σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένα λόγω των επεξεργασιών μείωσης των παθογόνων κι όπως σχολιάζει το Politico, αυτό είναι ένας φανταχτερός τρόπος να πούμε ότι οι Αμερικανοί ξεπλένουν τα κοτόπουλά τους με αντιμικροβιακά πλυσίματα που η ΕΕ θεωρεί απαράδεκτα. Οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, βασικό στοιχείο της αμερικανικής αγροτικής βιομηχανίας, αντιμετωπίζουν επίσης αυστηρούς περιορισμούς της ΕΕ, απαιτώντας χρονοβόρες εγκρίσεις και κανόνες επισήμανσης που τρομάζουν τους ευρωπαίους καταναλωτές.
Τα φυτοφάρμακα είναι ένα άλλο σημείο τριβής. Σήμερα, πάνω από 70 διαφορετικά φυτοφάρμακα, που έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ ως τοξικά για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, παραμένουν ευρέως διαδεδομένα στις αμερικανικές καλλιέργειες σιτηρών και φρούτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται το chlorpyrifos, ένα εντομοκτόνο που συνδέεται με εγκεφαλικές βλάβες στα παιδιά, και το paraquat, ένα ζιζανιοκτόνο που συνδέεται με υψηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Ως αποτέλεσμα, οι Βρυξέλλες επιβάλλουν όρια υπολειμμάτων που συχνά αναγκάζουν τους Αμερικανούς καλλιεργητές να δημιουργήσουν ξεχωριστές, συμβατές με την ΕΕ αλυσίδες εφοδιασμού.
Και η “μαύρη” λίστα δεν έχει τελειωμό. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν πρόσθετα τροφίμων, που έχουν απαγορευθεί στην Ευρώπη, αλλά στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται νομιμότατα. Για παράδειγμα, το διοξείδιο του τιτανίου είναι μια άοσμη σκόνη που χρησιμοποιείται ως χρωστική ουσία για την ενίσχυση του λευκού χρώματος ή της αδιαφάνειας των τροφίμων. Έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο και ως επαγγελματικό καρκινογόνο από το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας. Η κατανάλωση διοξειδίου του τιτανίου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Παρά ταύτα, μπορεί να βρεθεί σε πολλές κοινές καραμέλες, σάλτσες, ακόμη και σε ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Οι αντιδράσεις
Πέρα από τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων, έχουν, όμως, ενδιαφέρον οι αντιδράσεις των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των Αμερικανών αγροτών, υπέρ των οποίων υποτίθεται ότι επιβάλλονται οι προστατευτικοί δασμοί.
Η Αμερικανική Ομοσπονδία Αγροτικών Γραφείων, το κορυφαίο αγροτικό λόμπι, δήλωσε στο Reuters ότι οι δασμοί απειλούν την ανταγωνιστικότητα των Αμερικανών αγροτών και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη ζημιά με τη διάβρωση του μεριδίου αγοράς. Ο Zippy Duvall,
πρόεδρος της ομάδας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Συμμεριζόμαστε τον στόχο της κυβέρνησης να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού με τους διεθνείς εταίρους μας, αλλά οι αυξημένοι δασμοί απειλούν την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτών που έχουν χάσει χρήματα από τις περισσότερες σημαντικές καλλιέργειες τα τελευταία τρία χρόνια.
Η Εθνική Ένωση Αγροτών επέκρινε επίσης το σχέδιο, λέγοντας ότι θέτει τους αγρότες σε κίνδυνο σε μια περίοδο οικονομικής πίεσης. «Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Οι Αμερικανοί οικογενειακοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα σηκώσουν το κύριο βάρος αυτού του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. Χωρίς ουσιαστική στήριξη και δέσμευση για πολιτικές δίκαιου εμπορίου, θα χάσουμε ακόμη περισσότερες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, θα αποδυναμώσουμε τις αγροτικές οικονομίες και τελικά θα αυξήσουμε το κόστος και θα περιορίσουμε τις επιλογές των καταναλωτών στο παντοπωλείο », ανέφερε σε δήλωσή του ο Rob Larew, πρόεδρος της NFU.
Πηγή: iefimerida.gr