Η νέα μπάντα Velvet Sundown δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη – από τη μουσική, και την ιστορία τους μέχρι και τις εικόνες με τις οποίες παρουσιάζονται στο κοινό τους. Έγιναν viral, συγκεντρώνοντας πάνω από 1 εκατομμύριο streams στο Spotify μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.
Οι Velvet Sundown, όνομα που φαινομενικά είναι αναφορά στο συγκρότημα του Αμερικανού μουσικού Λου Ριντ, The Velvet Underground – είναι το ψηφιακό γκρουπ που έχει γίνει διάσημο, προκαλώντας έντονη διαδικτυακή συζήτηση αφού συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες ακροάσεις.
Οι Velvet Sundown κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ προτού παραδεχτούν ότι η μουσική, οι εικόνες και η ιστορία τους δημιουργήθηκαν από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Αρχικά, η «μπάντα», που περιγράφεται ως «ένα συνθετικό μουσικό έργο που καθοδηγείται από ανθρώπινη δημιουργική καθοδήγηση», αρνήθηκε ότι ήταν δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης και κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ τον Ιούνιο με τίτλο Floating On Echoes και Dust And Silence.
Ωστόσο, στη συνέχεια έκαναν μια δημοσίευση που επιβεβαίωνε ότι το συγκρότημα ήταν δημιούργημα της τεχνητής νοημοσύνης και ότι «δεν ήταν αρκετά ανθρώπινο. Όχι ακριβώς μηχανή, αλλά «ζούσε» κάπου ενδιάμεσα».
Το επεισόδιο πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με την αυθεντικότητα, με τους γνώστες της μουσικής βιομηχανίας να λένε ότι οι ιστότοποι streaming θα πρέπει να είναι νομικά υποχρεωμένοι να επισημαίνουν τη μουσική που δημιουργήθηκε από AI, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το τι ακούνε.
Ο Ρομπέρτο Νέρι διευθύνων σύμβουλος της Ακαδημίας Ivors, που είναι ο κορυφαίος βρετανικός οργανισμός για στιχουργούς και συνθέτες, τόνισε στην εφημερίδα The Guardian: «Τα συγκροτήματα που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, όπως οι Velvet Sundown, τα οποία φτάνουν σε μεγάλα ακροατήρια χωρίς να εμπλέκονται ανθρώπινοι δημιουργοί, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια, τη συγγραφή και τη συναίνεση».
Ο Νέρι πρόσθεσε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη, αν χρησιμοποιηθεί ηθικά, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη σύνθεση τραγουδιών», ωστόσο, δήλωσε ότι ανησυχεί για αυτό που αποκάλεσε «βαθιά ανησυχητικά ζητήματα» για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική. Πιο συγκεκριμένα, για το Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει ότι έχει την ευκαιρία να πρωτοστατήσει παγκοσμίως στην ηθική υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική, αλλά δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξουν ισχυρά νομικά πλαίσια που «εγγυώνται τη συναίνεση και τη δίκαιη αμοιβή για τους δημιουργούς και τη σαφή επισήμανση για τους ακροατές».
Η Σόφι Τζόουνς, επικεφαλής στρατηγικής του οργανισμού μουσικής βιομηχανίας British Phonographic Industry (BPI), υποστήριξε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να υπηρετεί την ανθρώπινη δημιουργικότητα και όχι να την αντικαθιστά».
Η Λιζ Πέλι, συγγραφέας του βιβλίου «Η άνοδος του Spotify και το κόστος της τέλειας λίστας αναπαραγωγής», δήλωσε ότι οι ανεξάρτητοι καλλιτέχνες θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άτομα που βρίσκονται πίσω από συγκροτήματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κομμάτια που έχουν εκπαιδευτεί χρησιμοποιώντας τη μουσική τους.
Αναφέρθηκε στην περίπτωση του 2023 ενός τραγουδιού που ανέβηκε στο TikTok, το Spotify και το YouTube, το οποίο χρησιμοποιούσε φωνητικά που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη και ισχυριζόταν ότι ήταν πραγματικά ονόματα από τον χώρο της μουσικής. Η Universal Music Group δήλωσε ότι το τραγούδι ήταν «παράνομο περιεχόμενο που δημιουργήθηκε με AI» και αφαιρέθηκε λίγο μετά τη δημοσίευση του.
Εκπρόσωποι της Deezer (εφαρμογή μουσικής ακρόασης), δήλωσαν πρόσφατα στο Guardian ότι οι 7 στις 10 μουσικές που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη στην πλατφόρμα είναι πετυχημένες και ανταποκρίνονται στις τάσεις της εποχής.
Για ορισμένους, η εμφάνιση του Velvet Sundown ήταν θέμα χρόνου, καθώς η μουσική και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν.
Πηγή: Το Βήμα / Φωτογραφία Από τον λογαρισμό Instagram της μπάντας Velvet Sundown (thevelvetsundownband)